Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще предложи на страните членки

...
Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще предложи на страните членки
Коментари Харесай

ЕК ще поиска удължаване на намаленото търсене на газ с 15%

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще предложи на страните членки на Европейски Съюз да удължат доброволното понижаване на търсенето на газ с 15 на 100 и през идната година.

Това е най-хубавият метод да бъде реализирано устойчиво равнище в газохранилищата, посочи тя.

Симсон приказва пред Комисията за индустрия, проучвания и енергетика в Европейския парламент. Евродепутатите обмениха отзиви за последствията върху енергийната политика на Европейски Съюз, оказани от почналата преди година съветска експанзия в Украйна.

Страните членки (Съветът) се споразумяха да понижат търсенето на газ с 15 на 100 за интервала 1 август 2022-31 март 2023 година Намалението е в съпоставяне със междинното вътрешно ползване пред последните пет години. Всяка страна сама ще взема решение по какъв метод ще работи.

В резултат на този непринуден ангажимент търсенето понижа с над 19% сред август 2022 и януари т.г., посочи Кадри Симсон. Така са били спестени 42 милиарда кубически метра.

Миналата година в Европейски Съюз са получени близо 20 милиарда кубика полутечен природен газ от Русия. Симсон счита, че Европа може и би трябвало да се освободи напълно от него допустимо най-скоро. Тя прикани всички страни членки и компании да спрат да купуват съветски полутечен газ, да не подписват нови контракти и да не удължават актуалните.

В обмяната на отзиви взе участие и Фатих Бирол – изпълнителен шеф на Международната организация за сила (МАЕ).

Той раздели изявлението си на три тематики.
Песимизъм и поздравления
В началото всички са си мислили, че откакто Европа дава отпор на Русия, тя ще почине от мраз и ще има големи стопански последствия за нея. Страните членки и Европейската комисия обаче са работили солидарно и прагматично, като са подхванали верните стъпки.

В резултат приходите на Русия от газ и нефт са спаднали с 40 на 100. Това оказва помощ на защитата на Украйна. Анализите на МАЕ демонстрират, че спадът ще продължи.

За 1 година доста е намалял и делът на съветския газ в Европейски Съюз.

За сметка на това се следи сериозен растеж в безвредни за климата източници и технологии. С 41 на 100 е увеличението възобновимите източници на сила (ВЕИ). Става дума за слънчевата, вятърната сила и други. Значително е скочило производството на термопомпи, като водеща е Полша, следвана от Финландия. Сериозен растеж се следи и при електрическите коли. А излъчванията в Европейски Съюз са намалели с 2,5 на 100.
Предупреждение за идната зима
Тази зима Европейски Съюз се отърва, само че има три фактора, които през идната зима може да не са на наща страна.

През тази зима в Европейски Съюз са импортирани огромни количества полутечен природен газ, който е заменил газа по тръбопроводите от Русия. Сред причинете са огромния импорт е неприятното икономическо положение на Китай. Тази страна по принцип е вносител номер 1 на полутечен газ, само че потреблението там през 2022 година е спаднало за първи път за четири десетилетия. Сега обаче още веднъж се следи астеж на китайската стопанска система. Страната още веднъж излиза на пазара за полутечен газ като огромен покупател с огромен финансов „ мускул “.

Същевременно всяка година завършват избрани планове за полутечен газ, които излизат на пазара и могат да бъдат купувани. Тази година новият потенциал, който излиза на пазара, е измежду най-слабите в историята. Той е малко над 20 милиарда кубика.

Зимата е предходна без проблеми, тъй като е била мека. Никой обаче не може да подсигурява, че идната зима ще е отново толкоз.
Какво би трябвало да се направи
На Европа е нужен нов обстоен проект за промишлеността, счита Фатих Бирол.

На първо място, нейната промишленост почива върху модел, разчитащ на евтина и безкрайна съветска сила. Няма по какъв начин обаче това да се върне. Руската енергетика ще бъде по-експанзивна, в сравнение с в предишното. Това ще окаже голям напън на конкурентоспособността на европейската промишленост. Ако входящата сила е доста по-скъпа от тази на съперниците на Европейски Съюз, ще започваме от позиция, която не е в наша изгода.

Цените на силата в Европа са три пъти по-високи от междинните в исторически проект. Тези на природния газ паднаха, само че в този момент са са 7 пъти по-високи от тези в Съединени американски щати. Цените на тока също са паднали, само че към момента са тройно по-високи от тези в Китай.

Същевременно светът навлиза в нова индустриална ера - тази на чистите технологии и чистото произвеждане – батериите, електрическите автомобили, слънчевите панели, дребните модулни реактори (ММР) и други В момента единствено Китай е кадърен да създаде всичко това. И сега там се създават 75 на 100 от батериите в света.

Съединени американски щати одобриха Закона за понижаване на инфлацията, с цел да бъдат част от новата индустриална ера. Но даже този закон да има голям триумф, анализите на МАЕ сочат, че китайският дял ще остане 55 %.

„ Европа би трябвало да проучва къде в цялата верига на доставките на чиста сила може да има конкурентно преимущество и какви финансови и други политики би трябвало да бъдат основани. В противоположен случай промишлеността на Европа ще създава артикули, които няма да са конкурентоспособни и ще са остарели “, предизвести Фатих Бирол.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР