Еврокомисарят Дидие Рейндерс поиска от правната комисия към българското Народно

...
Еврокомисарят Дидие Рейндерс поиска от правната комисия към българското Народно
Коментари Харесай

Обещание: Безконтролността на главния прокурор приключва през март догодина?

Еврокомисарят Дидие Рейндерс изиска от правната комисия към българското Народно заседание периоди и график, по които да се изпълнят рекомендациите на Европейската комисия по отношение на върховенството на закона у нас и в частност отчетността на основния прокурор.
По време на среща сред Рейндерс и членовете на комисията стана ясно, че до март 2021 година у нас ще има прокурор, който да може да проверява Обвинител №1.

Проблемите с върховенството на закона и безконтролната фигура на основния прокурор попаднаха в полезрението на Брюксел и бяха включени в първия отчет на Европейска комисия, а по-късно станаха част и от сериозна резолюция, гласувана в Европейския парламент. Липсата на отчетност бе установена и от Венецианската комисия.

Председателят на правната комисия Анна Александрова показа проект с ограничения по рекомендациите и увери, че се приготвят промени в Закона за правосъдната власт, като една от главните цели е въвеждане на електронно правораздаване. Рейндерс обаче изиска това да се обвърже с съответни периоди.

Еврокомисарят даде да се разбере, че е значимо мястото и дейностите на основния прокурор, както и яснотата върху собствеността и плурализма в медиите.

" За да дам съответен образец за функционалността на основния прокурор, имаме забележки в много страни членки. Ясно е, че в България желаем да забележим, че са завършени наредбите за неговата отчетност ", дипломатично прикани Райндерс.

Управляващите внесоха в Народно събрание промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс, съгласно които ще се избере прокурор с пълномощия да проверява основния обвинител. Измененията плануват проверяващият прокурор да взе участие в производствата по делата по компетентността му пред Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и Върховния касационен съд. Изискванията към кандидата са за минимум 12-годишен стаж в системата, да е с високи нравствени качества, с " доста добра " сложна оценка и през последните 5 година да не е наказван.

Критици обаче показаха, че на процедура това надали ще бъде ефикасно.

Very good exchange of views with the Bulgarian Parliament???????? on the first annual Report of. Such political debates are key to promote a stronger rule of law culture in????????
— Didier Reynders (@dreynders)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР