Евродирективата за временна закрила на бежанците от Украйна ще бъде

...
Евродирективата за временна закрила на бежанците от Украйна ще бъде
Коментари Харесай

Евродирективата за бежанците ще бъде публикувана до дни в официалния вестник на ЕС

Евродирективата за краткотрайна протекция на бежанците от Украйна ще бъде оповестена до дни в формалния вестник на Европейския съюз. За първи път ще се задейства механизмът, с цел да се помогне на бягащите от войната, като се уреди краткотраен престой, достъп до трудовия пазар, обществените услуги, обучение и опазване на здравето. Затова е доста значимо хората, които идват у нас да имат статут на бежанци, разяснява пред БНР заместник-социалният министър Иван Кръстев.

Вече има запитвания от украински жители най-вече от района на Варна за изискванията за работа у нас. По-активен е бизнесът от всички браншове на стопанската система, който афишира свободни позиции. Кметове също насочат запитвания дали могат да наемат бежанци. След придобиване на статут украинските жители ще могат да се наемат и по стратегии за субсидирана претовареност, които се употребяват от работодателите. Социалната ни система към този момент работи и е подготвена да поеме потока от бягащите от войната.

Обмислят се и обществени ограничения: " Към сегашния миг се вършат оценки във връзка с нуждата от съответно финансово подкрепяне на лицата и фамилиите, които са в страната. Истината е, че те биха имали достъп в това число и до право на еднократна помощ в случаите, когато това е небходимо след оценка на техните потребности, както и се разисква в границите на държавното управление опция за целева поддръжка с решение на Министерския съвет " - сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР