Евродепутатите призовават държавите членки да използват пълноценно съществуващите инструменти на

...
Евродепутатите призовават държавите членки да използват пълноценно съществуващите инструменти на
Коментари Харесай

Евродепутатите за фалита на Томас Кук: Необходима е по-добра защита за потребителите и служителите

Евродепутатите приканват страните членки да употребяват пълноценно съществуващите принадлежности на Европейски Съюз, с цел да смекчат негативните последствия от банкрута на „ Томас Кук “.

В резолюцията, призната в четвъртък евродепутатите показаха своята угриженост за стотиците хиляди блокирани туристи (над 600 000), за хилядите изгубени работни места, за компликациите породени на дребните и междинни предприятия и за вредите, нанесени на туристическия бранш, оповестиха от пресцентъра на Европарламента в София.

Според евродепутатите страните членки би трябвало да употребяват Европейския обществен фонд и Европейския фонд за пригаждане към глобализацията, с цел да оказват помощ на служащите, изгубили работата си вследствие на банкрута, както и на фирмите, наранени от срутва на туристическата компания, а Комисията би трябвало да откри финансови принадлежности на Европейски Съюз, които биха могли да компенсират породените на бранша вреди.

Комисията и страните членки би трябвало също да подсигуряват, че служащите, наранени от неплатежоспособността на работодателя, ще получат направените си, само че неизплатени заплати и пенсионните си компенсации, прибавят те.

Подобряване на реакцията при бъдещи рецесии

Евродепутатите означават, че от 2017 година насам над 32 компании са банкрутирали и желаят Комисията да откри дали са нужни нови ограничения, с цел да бъдат предотвратени сходни обстановки в бъдеще.

Причините, довели до банкрута на „ Томас Кук “, би трябвало да бъдат проучени, като се има поради, че финансовото положение на компанията е било към този момент известно на английските управляващи. Ако е належащо, разпоредбите могат да бъдат изменени, с цел да се следи по-добре финансовото положение на самолетните компании, считат евродепутатите и прибавят, че държавната помощ може да бъде обсъждана като вид за намаляване на отрицателните стопански последствия, само че единствено като последна мярка.

По-добра отбрана на пасажерите и чиновниците

С цел да се увеличи отбраната на пасажерите при банкрут на самолетна компания, е належащо разпоредбите на Европейски Съюз за правата на пасажерите да включват наложителни механизми за отбрана като гаранционни фондове или подписани застрахователни контракти от страна на самолетните компании. Понастоящем разпоредбите на Европейски Съюз за правата на пасажерите се преразглеждат и се чака страните членки да одобряват своята позиция.

Евродепутатите също желаят Комисията да показа предложение за правото на служащите да получават информация и да вземат участие в съвещания, както и по отношение на прогнозирането и ръководството на процеси по преструктуриране в сходство с резолюцията на Парламента от януари 2013 година

Стратегия за туристическия бранш на Европейски Съюз

Накрая, евродепутатите акцентират, че туристическият бранш, който претърпя съществени вреди заради срутва на „ Томас Кук “, генерира повече от 10 % от общия Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и работи като тласък за други браншове.

Следователно той следва да бъде включен в целите на Комисията и да има обособен бюджетен ред в идващия бюджет на ЕС
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР