Евродепутатите отхвърлиха поправката в доклада за Северна Македония, в която

...
Евродепутатите отхвърлиха поправката в доклада за Северна Македония, в която
Коментари Харесай

Европарламентът отхвърли критика срещу България в доклада за РС Македония

Евродепутатите отхвърлиха поправката в отчета за Северна Македония, в която представители на българското държавно управление се упрекваха в „ провокативни изказвания по исторически въпроси “, засягащи Скопие и „ приканиха да се въздържат от сходни изказвания макар продължаващата предизборна акция в България “.
Тя бе отхвърлена с 353 гласа, поддържаха я 232-ма, а 97 се въздържаха, заяви БНР. Докладът ще се гласоподава довечера.
 Екологичен потенциал дава на съд Европейска комисия за безучастие против Съединени американски щати по проблема за визите Екологичен потенциал дава на съд Европейска комисия за безучастие против Съединени американски щати по проблема за визите
Правната комисия на Европейския парламент ще даде на съд Европейската комисия за това, че не е работила против Съединените щати за неза...
Еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи прикани Северна Македония и България да намерят решение на двустранния спор. В пленарната зала на Европейския парламент той съобщи: „ В този преломен миг предизвиквам Скопие и София да удвоят напъните си за намиране на на висящите двустранни въпроси. Бих желал да повторя апела във вашия отчет (б.а. - евентуално има поради този на Кючюк), като моля и към двете страни да работят градивно и да се въздържат от изказвания или дейности, които биха могли да подкопаят по-широките ползи на Европейски Съюз “.
В Северна Македония към момента се дискриминира всеки, който се разгласи за българин, счита евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.
„ Колеги социалисти и от зелените, апелирам, събудете се и си отворете очите “, сподели Ковачев на евродепутатите от двете групи, чиито представители внесоха корекция против държанието на българското държавно управление.
Докладчикът за Република Северна Македония (РСМ) в Европейския парламент Илхан Кючюк изрази вяра, че страната ще възобнови градивния разговор с България. Пред пленарната зала той акцентира, че се нуждаем от повече мостове, които да ни свързват вместо от стени, които да ни разделят.
 Скопски историк: Преди 1945 година хората в Македония се определяха като българи Скопски историк: Преди 1945 година хората в Македония се определяха като българи
" Всички документи са еднопосочни: До 1945 година славянското население по тези места се е самоопределяло като българско. Самият Кръсте Петко...
„ Когато едно доверие е нарушено, то несъмнено би трябвало да бъде възобновено. И най-хубавият метод за това еСамо той ще ни даде опция да начертаем пътната карта на района, който неизбежно е обвързван с интеграцията на всички страни в Европейския съюз “, сподели Кючюк.
„ От това ще завоюва районното съдействие, от това ще завоюват добросъседските връзки, от това ще завоюва и целият Европейски съюз “, добави той.
Евродепутатите разискват отчетите за напредъка по пътя към Европейски Съюз на Сърбия, Косово, Албания и Северна Македония. Гласуването по тях се чака също през днешния ден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР