Евродепутатите одобриха повече права за пътниците, използващи железопътен транспорт. Те

...
Евродепутатите одобриха повече права за пътниците, използващи железопътен транспорт. Те
Коментари Харесай

Повече права за ползващите железници в страните от ЕС

Евродепутатите утвърдиха повече права за пасажерите, употребяващи железопътен превоз. Те включват по-висока отплата при забавяне и по-добро подпомагане за хора с лимитирана пъргавина.

Правилата по отношение на правата на пасажерите, употребяващи железопътен превоз, са в действие от 2009. Днешното гласоподаване е значима стъпка към допълнението и подобряването на тези правила.

Евродепутатите поддържаха и нарастване на обезщетенията, което значи, че пасажерите ще могат да изискат 50% от цената на билета при закъснения сред 60 мин и 90 мин, в допълнение на правата им за продължение на пътуването или смяна на маршрута. Пътниците ще имат право на 75% от цената на билета при забавяне сред 91 мин и 120 мин и 100% от цената на билета при закъснения повече от 121 мин.

Според препоръчаните промени, повече информация за разпоредбите на пасажерите ще бъдат налични на гарите и във влаковете, а също по този начин ще бъде отпечатана на билетите, с цел да бъдат пасажерите по-добре осведомени за правата им и да могат да търсят правата си преди, по време и след пътешестване.

Евродепутатите също направиха по-ясни разпоредбите, с които се обезпечава гратис подпомагане за пасажери с лимитирана пъргавина и хора с увреждания на гарите. Съгласно новите промени железопътните оператори и шефовете на гарите ще бъдат виновни за навременното цялостно компенсиране на пасажерите, в случай че са предизвикали загуба или щета на оборудването за напредване или са изгубили или ранили животни, подготвени да подкрепят хората с увреждания.

За да оказват помощ за популяризирането на колоезденето, както новите, по този начин и обновените влакове, би трябвало в бъдеще да имат добре обозначено място за превозване на колела, споделят членовете на Екологичен потенциал. Те също по този начин поддържаха по-ясни периоди и процедури за обработка на жалбите.

За да се подсигурява че разпоредбите на Европейски Съюз за железопътните пътнически транспорти се ползват по-рано и във всички страни, евродепутатите от парламентарната комисия по превоза също поддържаха препоръчаното по-ранно унищожаване на краткотрайните изключения, прилагани от редица държави-членки при използването на някои елементи от разпоредбите за пътнически права за вътрешния железопътен превоз през 2009 година Досега единствено 5 държави-членки (Белгия, Дания, Италия, Холандия и Словения) ползват напълно разпоредбите на Европейски Съюз за правата на железопътните пасажери.

Изключенията за вътрешните железопътни услуги може да продължат не повече от 1 година след влизането в действие на изменените правила, споделят евродепутатите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР