Евродепутатите и представители на Европейската комисия и германското председателство обсъждаха

...
Евродепутатите и представители на Европейската комисия и германското председателство обсъждаха
Коментари Харесай

След дебата в Брюксел - какви са основните препоръки към България

Евродепутатите и представители на Европейската комисия и немското председателство обсъждаха върховенството на закона и главните права в България по отношение на митингите и обвиняванията за корупция.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер изрази своята поддръжка за държавното управление и Бойко Борисов. Припомни, че изборите у нас са през март и държавни управления се смъкват посредством избори, а не посредством демонстрации. Социалистите и либералите разкритикуваха властта и показаха поддръжка към протестиращите.

Размяна на реплики с разнообразни позиции имаше и сред български евродепутати - Илхан Кючюк от Движение за права и свободи и Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация.

Еврокомисарите Вера Йоурова и Дидие Рейндърс показаха позицията на Еврокомисията от последния отчет за правораздаването, който визира всички 28 страни членки. Йоурова обаче акцентира, че Механизмът за съдействие продължава за България и Румъния, защото към него към момента има неизпълнени задължения.

От страна на немското председателство немският министър по европейските въпроси Михаел Рот акцентира значимостта на този механизъм, който обвързва върховенството на закона с еврофондовете.

Очаква се евродепутатите да гласоподават резолюция в четвъртък. Тя няма правнообвързващ темперамент, само че е мощно обръщение към страната, към която е отправена.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР