Евродепутати проучват възможността да внесат искане за вот на недоверие

...
Евродепутати проучват възможността да внесат искане за вот на недоверие
Коментари Харесай

Евродепутати искат вот на недоверие срещу ЕК

Евродепутати изследват опцията да внесат искане за избор на съмнение против Европейската комисия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Искането не е импортирано, посочи представител на Европейския парламент. За внасянето са нужни подписите на една десета от общия брой на евродепутатите, т.е. 70 от 705.

Правилата плануват избор на съмнение да бъде утвърден, в случай че против Европейска комисия гласоподават две трети от евродепутатите.

Причина за настояването е решението на Комисията от предходната седмица да бъде утвърден националният проект за възобновяване и резистентност на Полша на стойност над 35 милиарда евро. Инициатор е демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ). Нейни членове акцентират, че при одобряването на полския проект петима еврокомисари са дали своят вот „ срещу “ или са изразили възражения.

Този проект не преследва задачите за господство на закона, счита нидерландската евродепутатка София ин `т Велд от ОЕ. Тя, белгиецът Ги Верхофстад и испанецът Луис Гарикано са основатели на настояването за избор на съмнение.

От Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) настояха предходната седмица Варшава да предприеме трайни промени, преди да получи достъп до европейските средства. Сега обаче евросоциалистите считат да бойкотират настояването на тримата либерали, съобщи ръководителят на групата на СиД Ираче Гарсия. Пред „ Политико “ тя назова държанието на сътрудниците си от ОЕ безконтролно, изключително на фона на продължаващата към този момент над 100 дни война в Украйна. Парламентарната група поддържа решението на Комисията.

Групата на Европейската национална партия (ЕНП) дефинира действият на полското държавно управление като бавни и неефективни.

По искане на групата на „ Зелените/Европейски свободен алианс (ЕСА) през днешния ден Европейският парламент ше разиска разногласията към полския проект, чието дефинитивно утвърждение зависи от Съвета на Европейски Съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР