Евродепутати, крайно разочаровани от политиката на Виктор Орбан, призоваха Съвета

...
Евродепутати, крайно разочаровани от политиката на Виктор Орбан, призоваха Съвета
Коментари Харесай

Евродепутати искат изолация на Унгария, зоват да не председателства ЕС


Евродепутати, извънредно разочаровани от политиката на Виктор Орбан, приканиха Съвета на Европейски Съюз да отсрочи ротационното председателството на Унгария на Общността, планувано за втората половина на 2024 година. Нашият ред е още надалеч, само че пътят, по който сме тръгнали с фриволния ни президент, прекомерно евентуално ще ни заведе при Унгария. 

Съветът би трябвало да разбере какво се случва. Унгария към този момент не е демократична страна. Премиерът Орбан живее с мисълта, че може да употребява Европейски Съюз като кеш машина “, акцентира докладчикът за Унгария в сянка Тейс Ройтен от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Той добави, че околните връзки на Орбан с съветския президент Путин, както и ветото на страната върху въоръжаването на Украйна, въздейства отрицателно на цялостния имидж на Европейски Съюз:

„ Би било злополучие, в случай че тази страна поеме председателството и Орбан направи това, което към този момент обществено разгласи – че ще се опита да наложи неговия дневен ред в Европейски Съюз, което явно не е задачата на страната ротационен ръководител. Затова считам, че от дълго време сме минали времето на предизвестията и призоваваме Съвета на Европейски Съюз да работи “, съобщи Ройтен.

Евродепутатите признаха, че няма клаузи в договорите, които да разрешат да бъде взето такова решение и подчертаха, че отговорността е в ръцете на Съвета на Европейски Съюз. Софи ин’т Велд от „ Обнови Европа “ съобщи, че Европейският парламент не е напълно безпомощен в това отношение и би могъл вместо на премиера Орбан, да дава думата на тези, на които, по думите й, „ се затваря устата в Унгария “.

Същевременно евродепутатите признаха още един проблем – че са изправени пред в действителност сложна задача, защото тъкмо тогава би трябвало да получат мандат и новият Европейски парламент, както и новата Европейска комисия.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР