Евродепутати изнесоха данни след проверката си за съмнения за злоупотреби

...
Евродепутати изнесоха данни след проверката си за съмнения за злоупотреби
Коментари Харесай

Делегация от ЕП разкри данни със злоупотреби от еврофондове у нас

Евродепутати изнесоха данни след инспекцията си за подозрения за злоупотреби с публичните фондове у нас.По време на престоя си у нас делегацията, водена от Томаш Здечовски, се срещна с представители на гражданското общество, проверяващи публицисти, българския одитен орган и органа, който ръководи и следи фондовете на Европейски Съюз. Евродепутатите, измежду които и Андрей Новаков от ЕНП/ГЕРБ, уточни кои са главните проблематични посоки у нас.

Евроделегатите разкриха по какъв начин в бранш инфраструктура или стратегии в областта на селското стопанство цените за една социална поръчка набъбват.  И дадоха образец: " Ако естествената цена е 30 млн., от време на време средствата са европейски, тогава има трима участника, и подават оферта за 80, 90 и 110 милиона. Виждаме го и в селското стопанство. Ако проследим средствата, които се дават за техника и машини, всеки експортьор усилва цените с 30. 40 50%, а в случай че е профилирана техниката – още повече. Погледнете цените в Гугъл и ще видите разликата. Всеки може да види разликата, институциите могат да видят каква е цената на съответен модел трактори. Това са неща, които неведнъж се загатват и в одитите на Европейската комисия. Вашите пътища може да са доста евтини, само че в случай че се съфинансира или се финансира от европейските фондове, внезапно цената става високи. Имаме съответни случаи с съответни доказателства. Тук това се обсъждаше с НПО-то, които ни дадоха нови материали във връзка с водещи фигури в районен проект. От 2004 година до момента има доста такива образци ", разкриха евродепутатите.

Евродепутатите не разясниха съответно тематиката с оставката или отстраняването на основния прокурор.

„ Идеята е, че системата би трябвало да работи. Има решение на Европейския съд на правата по индивида отпреди 13 години и там се слага казусът, че основният прокурор в България е самостоятелен, само че той не се регистрира. Не знаем дали скоро ще има закон, който ще се оправи с този въпрос. Може би в бъдеще ще се сътвори система за отчетност и да дава гаранция, че в случай че прокурорът не прави прокурорската активност, която се чака от него, това може да въпрос, с който бъде държан под отговорност. От много време е проблем в България – неналичието на следствие, неналичието на прокурорски дейности, тъй че се надявам да се одобряват закони, с които да се усъвършенства метода, по който да се реформира системата ", споделиха още евроделегатите.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР