Евродепутати искат допълнителни разяснения относно независимостта на медиите, разследването на

...
Евродепутати искат допълнителни разяснения относно независимостта на медиите, разследването на
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Специалният прокурор трябва да се избира от Пленума на ВСС

" Евродепутати желаят спомагателни уточнения по отношение на независимостта на медиите, следствието на основния прокурор, уязвимите групи от популацията, по-специално ромите, както и още въпроси, които ги интересуваха при първичното чуване ". Това съобщи пред Българска национална телевизия правосъдният министър във връзка отлагането за 8 януари чуването ѝ в групата за наблюдаване на демокрацията и върховенството на закона в Европарламента.
Тя напомни, че България е една от първите страни, декларирала поддръжка за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона. “Преди часове беше признат от Екологичен потенциал правилник, който ясно споделя, че в случаите, когато има проблеми с върховенството на закона в някои от страните членки, ще се наложи ограничение или прекъсване на фондовете. Ние подкрепихме това предложение ”, добави Ахладова.
 Въпреки рецензиите на Гешев: Зелена светлина за концепцията спецпрокурор да го проверява Въпреки рецензиите на Гешев: Зелена светлина за концепцията спецпрокурор да го проверява
Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене предлагането на ГЕРБ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с...
В регламента е посочено, че крайният бенефициент няма да бъде лишен от евросредства. Впоследствие, обаче, тези суми ще бъдат удържани от страните членки, които не са изпълнили условията за господство на закона, изясни тя. “Ще бъдат глобени държавните управления, а не самите бенефициенти ”, добави министърът.
На въпрос за избора на прокурор, който да проверява основния прокурор, правосъдният министър съобщи, че по-удачният вид е този избор да се прави от Пленума на Висш съдебен съвет.
“Считам, че е по-удачният вид, тъй като в Пленума вземат участие освен прокурори, а и съдии. Освен това са определени съдии, които имат директен избор от съдии, а също по този начин и представители от квотата на Народното събрание. Тоест, представителността в Пленума на Висш съдебен съвет, който ще избира този така наречен проверяващ прокурор е доста по-голяма ”, уточни Ахладова. По думите ѝ този магистрат ще има мандат от 7 години, сходно на “тримата огромни ” в правосъдната система, и кариерно ще е самостоятелен от основния прокурор, когато завърши неговия мандат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР