Евродепутатът от Обнови Европа Пятрас Аущрявичюс призовава българските депутати да

...
Евродепутатът от Обнови Европа Пятрас Аущрявичюс призовава българските депутати да
Коментари Харесай

Евродепутат към българския парламент: Осъзнайте се и пратете оръжие на Украйна!

Евродепутатът от " Обнови Европа " Пятрас Аущрявичюс приканва българските депутати да осъзнаят, че в случай че изпратят въоръжена помощ за Украйна, те оказват помощ и за европейската сигурност.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4948
,,Моето обръщение е " по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай " и би било отлично, в случай че решението бъде взето. Защото Украйна се нуждае от доста помощ и поддръжка. Българските политици би трябвало да схванат, че Украйна не се бие единствено за себе си, а за полезности, върху които  е учреден нашият Европейски съюз. Една част от нея се бори и за по-ясно и безвредно бъдеще на България``, съобщи той по отношение на днешния избор в българския парламент.

Ето какво още сподели Аущрявичюс в изявление за БНР.

Днес българските депутати ще гласоподават дали да се окаже военна помощ на Украйна. Какво е вашето обръщение към тях?

Моето обръщение е " По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай " и би било отлично, в случай че решението бъде взето. Защото Украйна се нуждае от доста помощ и поддръжка. Българските политици би трябвало да схванат, че Украйна не се бие единствено за себе си, а за полезности, върху които  е учреден нашият Европейски съюз.  Една част от нея се бори и за по-ясно и безвредно бъдеще на България. Като бъде гласувано решението за изпращането на оръжейна помощ за Украйна, българските политици ще оказват помощ за оцеляването на Украйна, само че също и за европейската сигурност.

Зачестиха ли заканите към Литва от страна на Русия, откакто взе това решение?

Чуха се някои много провокативни изказвания, които съветски политици и наблюдаващи са правили и преди. Тоест, нищо ново. Просто продължиха с тази извънредно шовинистична, империалистическа и провокативна изразителност. Имаше и хакерски атаки и по-скоро опити за нанасяне на кибер вреди - бяха атакувани някои обществени уеб сайтове. Ние допускаме от кое място биха могли да идват те. Е, изрично не от България, а от съветски и беларуски хакери. Това е всичко до този миг.

В България част от политиците, в това число и на доста високо ниво, интензивно приказват, че в случай че страната ни реши да изпраща военна помощ за Украйна, ставаме част от войната.

Може би тези, които приказват по този метод, би трябвало да си спомнят, че в немската база " Рамщайн " бяха показани 40 страни. А в случай че погледнете обстановката от позиция на евентуалната мощ на въздържане, то тя е доста по-голяма от самата Русия. Ако нещо се случи, ние винаги действаме солидарно. Не би трябвало да се страхувате да помогнете на Украйна. Точно противоположното - в случай че не го извършите, просто предизвиквате Русия да отива все по-далеч и да нанесе доста повече вреди на Украйна и на европейската сигурност. Затова аз виждам тази логичност тъкмо по противоположен метод.

Има опасения, че идната цел може да е Молдова. Възможно ли е балтийските страни да дойдат след нея?

Ние следим и одобряваме доста съществено всички събития. Знаете какво е географското ни състояние, кои са съседите ни, изключително на изток. Но не виждаме непосреден риск за нашата сигурност. Така че сме подготвени и изпращаме обръщение всеки ден, че всеки, който пристигна при нас с такива планове, ще бъде посрещнат уместно. И няма да подхващаме никакъв вид неправилни решения към всеки, който прекоси границата ни.

Преди 10 дни обаче доста хора споделяха, че няма опасения за Молдова, а в този момент има...

В случая с Молдова имаме Приднестровието, където спорът е замразен. Той беше основан от ранната Русия през 90-те години, само че евентуално те са имали тактика. Вижте какъв брой такива точки има към нейната граница.  И ги основават, с цел да ги употребяват по-късно за разнообразни цели. При нас няма замразен спор, ние сме част от западното общество, т.е. от Европейски Съюз и НАТО, по тази причина обстановката не може да се съпоставя с тази в Молдова. Но случаят с Приднестровието е общ риск, тъй като той може да се употребява за основаването на някаква неустановеност, още повече в Молдова и към нея.

Макар в Литва съветското малцинство да е малко, в Латвия и Естония то е огромно. Не се ли боите от спор на тази основа?

Не може да има такова нещо като спор на национална основа. Има спокойно взаимно битие и това, което малцинствата знаят сигурно е, че са им дадени задоволително гаранции. Биха могли да се чакат някакви опити от съветска страна за наливане на масло в огъня, Москва е доста добра в това. Те употребяват културни, религиозни, даже подправени причини в множеството случаи, само че не мисля, че някакво нападателно съветско решение ще бъде взето без схващане на следствията, които може да има.

Литва към този момент не купува съветски газ. В резултат нарастна ли синьото гориво за потребителите?

Не, тъкмо противоположното. Знаете ли за какво в този момент се усещаме по-сигурни и имаме цялостна самостоятелност? Ние плащахме 3 или 4 пъти по-скъп газ на " Газпром " от Германия при започване на предишното десетилетие в продължение на години. И това тъй като те схванаха, че нямаме опция, а също така бяхме доста гласовити против режима на Путин още тогава. Ако погледнете картата, Литва е някъде сред Германия и Русия. Така че, разумно видяно, газът трябваше да е по-евтин за нас, в сравнение с за Германия. Но Германия имаше привилегировано отнасяне от " Газпром ", а ние плащахме политическа цена, тъй като критикувахме режима на Путин. Тогава осъзнахме, че се нуждаем от опция. Построихме терминал за полутечен газ, който е задоволителен за снабдяването ни с това гориво. И когато го направихме, " Газпром " ни смъкна цените до тези на синьото гориво, което купувахме на западните пазари. Това е политическото пояснение за този план. Сега се любуваме на нашата самостоятелност. Тази седмица свързахме газопреносната ни мрежа с полската, тъй че доставяме газ даже на Полша. И нямаме нищо общо с " Газпром ", който не е стопански сътрудник, а политически инфлуенсър на Кремъл. Затова не плащаме по-висока цена от тази на " Газпром " и сме доста щастливи, че не финансираме войната с Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР