Евродепутатът от Европейската народна партия от досегашния парламент Елмар Брок

...
Евродепутатът от Европейската народна партия от досегашния парламент Елмар Брок
Коментари Харесай

ЕНП не признава Вестагер за водещ кандидат за шеф на Еврокомисията

" Евродепутатът от Европейската национална партия от досегашния парламент Елмар Брок съобщи, че не признава кандидатката на новата демократична група „ Обновете Европа “ Маргрете Вестагер за неин водещ претендент ", това съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Германският политик стимулира тезата си по този начин: „ Ако госпожа Вестагер се бе кандидатирала за шпиценкандидат, тя щеше и да бъде такава. Но ние желаеме претендентите да отидат при хората, а не да излизат пред тях, откакто хората към този момент са си споделили думата. В това е главната разлика “.

Либералната група – по-рано АЛДЕ, а в този момент „ Обновете Европа “, е срещу системата „ водещ претендент “ и вместо това предложи няколко кандидата за поста преди евроизборите.
Еврокомисарят за конкуренцията Вестагер се появи на дебатите с останалите водещи претенденти директно преди и след изборите за Европейски парламент. Според Брок до последния миг е имало неизясненост кой е действителният претендент на либералите за ръководител на Европейската комисия - Вестагер или водачът на групата Ги Верхофстат.

Брок и френският му сътрудник Ален Ламасур дадоха брифинг пред публицисти, на който опазиха процедурата за водещ претендент седмица преди съвещанието на Европейския съвет идната седмица. На него се чака да бъде взето решение за фигурите, които ще поемат значими постове в Европейски Съюз, в това число и ръководител на идната Еврокомисия.

На въпрос на „ Хоризонт “ не е ли необичайно един френски евродепутат да работи против личния си президент, Ламасур отговори: „ Не, тъй като не знам позицията на френския президент. Той направи интерпретация на прочита на договорите, само че не е споделил кой желае да е отпред на Комисията. Хвалил е много хора, и Мишел Барние измежду тях, само че освен него. Това, което в този момент желаеме да напомним е, че договорът от Лисабон задейства парламентарна система. При нея държавните и държавни ръководители би трябвало да предложат име на ръководителя на изпълнителната власт за гласоподаване в Европейския парламент, само че те би трябвало да държат сметка за резултата от изборите “.

Френският президент Еманюел Макрон е срещу системата за шпиценкандидат, а съгласно медийни изявления, той поддържа за високия пост основния договарящ по Брекзит Мишел Барние. Последният правеше обиколки в редица страни членки по време на предизборната акция, без да огласява обществено срещите си.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР