Евродепутатът от БСП и групата на социалистите и демократите в

...
Евродепутатът от БСП и групата на социалистите и демократите в
Коментари Харесай

Елена Йончева настоява за отделен механизъм за наблюдение на медиите в ЕС

Евродепутатът от Българска социалистическа партия и групата на социалистите и демократите в Европарламента Елена Йончева упорства да се сътвори спомагателен механизъм за наблюдаване на медиите, който да е отвън Механизма за господство на закона. Според Йончева би трябвало да се вкарат стандарти и при потребност, да се одобряват законодателни европейски ограничения.

Европарламентът би трябвало да намерения и за други реакции на протичащото се, като финансова поддръжка, изключително за проверяващата публицистика и ефикасен механизъм против монополизиране на медиите, уточни българският евродепутат при представянето на проектодоклад за свободата на медиите в Европейския съюз.

Темата бе първата точка в дневния ред на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE).

Според главния докладчик - полският евродепутат Магдалена Адамович от групата на ЕНП, медиите са превземани от ръководещите партии, прави се обществено инженерство за политически цели, популяризира се дезинформация и език на омразата, като задачата е завладяване или опазване на властта и това се следи все по-често. Заплахи за медиите се следят по целия свят, по време на пандемията от COVID-19 ситуацията в допълнение се е влошила. Нарастват случаите на принуждение против публицисти, уточни тя.

Рамона Стругариу от "Обнови Европа " даде България като образец за непрекъснато утежняване на положението на на свободното слово. Тя съобщи, че е видяла от нашата страна фрагменти с публицисти, нападани от полицията с палки, газ, даже арестувани с белезници. Румънския евродепутат прикани виновниците за тези събития бъдат подведени под отговорност.

Алис Кунке от групата на Зелените предложи въвеждане на механизъм за оказване на бърза поддръжка за публицисти, поискали отбрана. Лусиа Николсонова от Европейските консерватори и реформатори означи, че в Централна и Източна Европа положението на медиите не е по никакъв начин положително. Обществените медии са под въздействието на ръководещите, а частните - на олигарси и мафия. Обществото от ден на ден е под въздействието на дезинформацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР