Еврейски поклонници се стичат в историческия украински град въпреки войната с Русия

...
Уман, Украйна – Дейвид Майнхарт е уверен, че е пристигнал
Коментари Харесай

Уман, Украйна – Дейвид Майнхарт е уверен, че е пристигнал на най-безопасното място на Земята.

Той е в Уман, град в централна Украйна, който ежегодно приема десетки хиляди хасидски еврейски поклонници за Рош Хашана, еврейската Нова година.

Тази година пристигнаха около 32 000 – въпреки че руско-украинската война бушува на 300 км (120 мили) на юг, а крилати ракети удариха Уман няколко пъти, убивайки две дузини души, включително пет деца.

Войната не ги изплаши, защото те вярват в помощта на своя равин отвъд гроба – и си спомнят хилядолетното оцеляване на техните предци в общности, които едва толерираха евреите и понякога се обръщаха враждебно към тях.

Поклонниците избраха да се стичат до гроба на равин Нахман, основателят на бреславския клон на хасидизма, починал тук през 1810 г. Благословена нова година ще се сбъдне, ако отпразнуват вечерта близо до гроба на Нахман, казват те.< /p>

„Ние сме народ, който е живял и преживял преследване, войни и опасности в продължение на хиляди години“, каза 62-годишният Майнхарт пред Ал Джазира.

Миналото на семейството му отразява този опит за оцеляване. Баща му се премества в Съединените щати от Германия преди Втората световна война и се бие срещу нацистите, които убиват роднините му по време на Холокоста.

Майнхарт е роден в САЩ, но се премества в Йерусалим преди 40 години, за да се присъедини към хасидска общност и да стане баща на девет деца.

Тази година той дойде в Уман със синовете си – оставянето на съпругата и дъщерите му беше единствената му отстъпка пред възможните опасности от войната.

„Можех да доведа жена си и децата си, но реших да не го правя“, каза той.

Някои жени поклонници обаче устояха смело на руската инвазия. „Няма страх“, каза Рейчъл, 25-годишна френска еврейка.

Тя е категорична, че поклонението променя живота на хората към по-добро и те се връщат отново и отново на гроба на своя равин.

„Хората нямаше да се върнат тук, ако [положителните] неща не им се случиха“, каза Рейчъл, застанала на улица „Пушкин“ в центъра на Уман, епицентърът на поклонението.

Преобразен град

Поклонниците, които обикновено прекарват тук между два дни и една седмица, преобразяват заспалия, беден град с 80 000 жители.

Те се тълпят по улиците, водещи до гроба на Нахман, и плащат стотици долари за едно легло. По-малко заможните посетители опъват палатки до жилищни сгради или гаражи.

Кафетериите и заведенията за бързо хранене по пътя им показват табели на иврит и обещават кошер храна и напитки, докато израелските власти и благотворителните организации предоставят освежителни напитки безплатно.

Поклонниците носят бели или черни одежди, къдрави или плетени коси и дълги бради, а техните тюбетейки или лъскави кожени шапки контрастират с небрежното облекло на украинските местни жители.

В събота, деня, в който се въздържат от всичко, което не е свързано с религията, те оставиха празни чаши за кафе и пластмасови чинии на земята и масите. Те шумно разговаряха и се молеха на иврит и идиш, изглеждаха ликуващи и прекъснаха весели песни.

Техните самоуверени крачки от време на време караха местните жители да се отдръпват с някои шепнещи нецензурни думи или антисемитски обиди.

„Манталитетите ни са различни“, призна Борис, 28, едър еврейско-украински доброволец, който знае иврит и помага на полицията и жителите на Уман да посредничат в конфликти с поклонниците.

„Трудно е за полицията без нас, защото не говорят иврит или английски“, каза той.

Повечето жители на Уман приветстват хасидите и притока на пари, които носят в Украйна, една от най-бедните нации в Европа, чиято икономика се сви с една трета поради войната.

„Има [отрицателни] моменти, но те се компенсират от възможността да печелите пари“, каза Алекс Мелник, който живее на улица „Пушкин“, пред Al Jazeera.

Той е много по-недоволен от строгите мерки за сигурност в Уман, ендемичната корупция в Украйна и непрозрачните начини, по които властите харчат задължителните плащания от $200 от всеки поклонник.

42-годишният Мелник каза, че трябва да покаже личната си карта на полицаите, които охраняват улицата, и не може да кара колата си там, освен ако не плати подкуп от 100 долара.

Но през десетилетията той се сприятели с много поклонници и каза, че украинците могат да си вземат уроци, когато става въпрос за преданост към вярата или национална защита.

„Определено можем да се поучим от тях“, каза той, седнал на пейка на по-малко от 50 метра (164 фута) от гроба на Нахман.

Мястото на гроба изглеждаше като пчелен кошер, бръмчащ от звука на молитви на стотици мъже, клатещи глави и държащи религиозни книги или листовки.

Преодоляване на антисемитизма

Антисемитизмът беше широко разпространен в днешна Украйна.

Най-известният писател Николай Гогол описва случайното, напълно непровокирано убийство на възрастни и деца евреи от войнствени казаци.

Белоруската писателка Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда, беше включена в черния списък в Украйна през 2018 г., защото спомена някои антисъветски националисти, които застанаха на страната на нацистките германци по време на Втората световна война и участваха в масовото избиване на евреи.

Преди триста години този антисемитизъм – заедно с влиянието на протестантското християнство, което наблягаше на мистичната и лична връзка с Бог – стимулира появата на хасидизма сред най-голямата в света популация от ашкенази, или източноевропейски евреи.

Хасидските общности все още са съсредоточени около „династии“ на равини и само последователите на Нахман са известни като „мъртви хасиди“, тъй като той никога не е посочил наследник.

Начинът на живот на равин Нахман и неговите последователи, затворени в пределите на заселването в западната част на Руската империя, не може да бъде по-различен от този на техните владетели.

Нахман почина в Уман от туберкулоза, когато беше само на 38 години – по времето, когато местен аристократ завърши гигантски парк с мраморни статуи, изкуствени езера и пещери за съпругата си, бивша куртизанка, която той купи за два милиона златни монети.

Ученията на Нахман бързо бяха приети от много ашкенази и в наши дни неговите последователи включват евреи от близкоизточен или етиопски произход – някои от които бяха видени в Уман.

Градът е преживял своя дял от погроми, които принудиха милиони евреи да заминат за Съединените щати и по-късно за Палестина, контролирана от Великобритания.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и някои от членовете на неговия кабинет произхождат от еврейски семейства и правителството му се опита да овладее ултранационалистите, които от време на време изповядват антисемитизъм.

В петък вечерта поклонниците проведоха колективна молитва за мир в Украйна и някои призоваха Зеленски да посети гроба, така че Нахман да помогне на Киев да спечели войната срещу руските нашественици.

„Елате тук и се помолете на Бог и аз ви уверявам, както и равин Нахман – победата ще бъде ваша“, каза един от поклонниците.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР