Евгения и Николай Баневи вече са обвиняеми за прането на

...
Евгения и Николай Баневи вече са обвиняеми за прането на
Коментари Харесай

Евгения и Николай Баневи, както и майката на бизнесмена, вече са обвиняеми

Евгения и Николай Баневи към този момент са обвинени за прането на над половин милиард евро и още шест закононарушения, измежду които присъединяване в Организирана незаконна група, ръководена от Николай Банев, в данъчни закононарушения и източване на редица приватизирани предприятия. Обвиняема е и майката на Банев. Семейство Баневи бяха екстрадирани в България. Двамата кацнаха по обед на летището в София с два разнообразни полета - единият от Франкфурт, другият от Мюнхен.

Задържаните на Димитровден в Ница Баневи кацнаха на столичното летище на Никулден и бяха конвоирани непосредствено до Националното разследване, където в наличието на юрист им бяха повдигнати седем обвинявания.

Според прокуратурата Николай Банев е основал и управлявал проведена незаконна група, в която са взели участие брачната половинка му Евгения и майка му Мария Банева.

Прокуратурата твърди, че тримата дружно са източили приватизираните от семейството " Полимери " - Девня, " Елма " - Троян, " Химически цех Панайот Волов " АД и " Топлофикация Казанлък " и по този начин са присвоили близо 85 милиона лв.. Разследващите настояват още, че са укрили налози за над 4 милиона и 300 хиляди лв..
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: За пране на пари за над 1 милиард лв., т.е., с цел да бъда прецизен 589 милиона и 800 евро, които колежката Дойчева и сътрудниците, които работят са установили, че се намират в офшорни сметки на сдружения, следени от тези лица.
От страните, в които са регистрирани тези офшорни компании, е пожелан запор на банковите активи. От държавното обвиняване настояват, че групата е работила от 2005 година до края на октомври, когато семейство Баневи са арестувани.

След като приватизирали предприятията, те първо присвоявали парите налични в касите им. След това приходите от активността били насочвани по сметки на следените от тях офшорни компании, вместо в приватизираните сдружения.
Мария Дойчева, наблюдаващ прокурор: От откритите документи в дома на Баневи ли разбрахте тъкмо кои са сметките и кои са офшорните сдружения, в които тези пари са били насочвани? - Именно от документи приобщени при осъществяване на дейности по следствие на делото и от свидетелски показания, които са ни насочили за приблизителния размер на сумите.
След като довеждат сдруженията до ръба на банкрута, Баневи присвоявали активите с подправени документи и оставяли в предприятията единствено пасивите, както и данъчните им отговорности, настояват още от прокуратурата.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: И най-после искрено почва да се реже на скрап.
Прокуратурата ще изиска Евгения и Николай Баневи да останат в ареста, а поради преклонна възраст на Мария Банева ще бъде избрана мярка " парична гаранция ".

От Министерство на вътрешните работи разпространиха и публични фрагменти от идването на Баневи на Летище София.
 Баневи дойдоха в София с разнообразни полети от Германия Баневи дойдоха в София с разнообразни полети от Германия
Евгения и Николай Баневи дойдоха у нас с два разнообразни полета - единият от Франкфурт, другият от Мюнхен. Според разпоредбите - в един аероплан не може...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР