Евгения Блъскова, която е съпруга на Петьо Блъсков-младши, беше уволнена

...
Евгения Блъскова, която е съпруга на Петьо Блъсков-младши, беше уволнена
Коментари Харесай

Снахата на Петьо Блъсков със скандални разкрития за мутрите в министерството на Минеков - ето на какъв тормоз са я подлагали преди акцията срещу Труд

Евгения Блъскова, която е брачна половинка на Петьо Блъсков-младши, беше уволнена от Министерството на културата. Случайно или не новината пристигна на 6 декември, тъкмо, когато служители на реда, чиновници на Министерство на културата и на регионалната администрация завардиха и запечатаха редакцията на вестник " Труд ", чийто основен редактор е Петьо Блъсков-старши.

Оказа се, че Евгения е жертва на систематичен тормоз, безчинствата и противозаконните дейности, откогато проф. Велислав Минеков е длъжностен министър на културата.

От 5 години тя работи в интернационалната дирекция на Министерството на културата, в непрекъснатото ни посланичество в Брюксел. Тя е началник на бранш " Култура и аудиовизия ", като е била назначена на поста по отношение на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Мандатът и е бил за година и половина, само че по-късно е продължен с още четири години.
свързани новини56532преди 9 часа
Евгения в действителност е била отстранена още на 1 ноември, само че е научила за заповедта на министър Минеков съвсем инцидентно в понеделник, когато беше и екшънът в редакцията на " Труд ".

" Мандатът ми изтича след броени дни на 21 декември. Не считам, че е инцидентно това, което се случи. Смятам, че министърът е извънредно малоумен и припрян, тъй като всичко можеше да се размине безшумно и добродушно и аз просто на 21 декември да си потегли. Ясно е, че той нямаше да ми възобнови и удължи мандата, само че можеше да мине без тази показност и можеше да не ме тормози в продължение на шест месеца ", съобщи Евгения пред " Трибюн ".

Още през лятото тя стартира да усеща, че нещо не е наред. " Защото започнаха да изискват от мен прекомерно доста. Поставяха ми задания, които трябваше да извършвам в доста къси периоди, съвсем невъзможни за реализиране за това време. Започнаха да ми желаят доклади за първо шестмесечие, още веднъж в къси периоди. Тормозът беше обвързван в началото с работни отговорности, като редом с това започнаха да ми желаят и дипломи за висше обучение, документи за притежаване на британски език и така нататък. Нормално е при всичко това човек да стартира да се усеща, че се случват някакви неща.

Аз обаче не предприемах нищо, а изпълнявах всичко в периодите, които желаеха, тъй като постоянно съм била на правилото да правя работата си както би трябвало. Червената лампичка ми светна, когато си пуснах молба за полагаем годишен заплатен отпуск, само че той ми беше отхвърлен. Мотив нямаше. Върнаха ми заявката, на което пишеше: " Не позволявам ". При което аз им изпратих имейл, в който заявих, че съм извънредно объркана от тази обстановка, защото имам задоволително дни отпуск и не виждам каква е повода той да не ми бъде позволен. Лято е, фамилията ми е в България, имам персонални задължения и така нататък Изобщо не ми дадоха отговор. Писах втори и трети имейл с молба да ми кажат въпреки всичко каква е повода: " Разберете, че желая да се прибера в България ". Така и не ми дадоха отговор на нито един имейл, даже стопираха да ми дават отговор на чисто служебни въпроси ", описа Евгения отношението от страна на Министерството на културата към нея.

През август тя получава имейл за публична среща с министър Минеков в Министерството на културата, в който не излиза наяве какъв е мотивът. Срещата е планувана за 18 август. Минеков обаче не се появява на нея. Евгение е посрещната от шестима души, всеки от които държал заповедта за предварителното преустановяване на мандата й.

" Министърът беше изпратил шест индивида да ме отзоват. Г-н Минеков въобще не се появи, нямаше доблестта да пристигна. В администрацията няма такава процедура, да те викат, с цел да ти връчат заповедта. Можеше да ми я изпратят по имейл, не е належащо министър да се среща с теб. Това, което на мен ми се случи, приказва безусловно и единствено за тормоз и оскърбление. На една голяма маса ми плъзнаха листа и споделиха четете. Аз обясних на присъстващите, че няма да подпиша, че ми би трябвало време, с цел да се съветвам с юрист и ще се свържа с тях. Отсреща започнаха да ми се смеят безочливо, а когато се обърнах да си потеглям на вратата стоеше мъж, който ме посъветва да подпиша, тъй като ще стане по-лошо.

Освен всичко друго се уплаших. Нали си давате сметка за какъв душевен тормоз става въпрос, тормоз, който стартира доста преди тази преживелица, и унижението там, това мутренско държание и една извънредно нахална госпожа, която участваше и на събитията в редакцията на " Труд " и се държеше супер надменно с моето семейство, по този начин както и с мен, като с някакво безличие. Най-жалкото е, че тържествуваха от това, което се случва. Изпитваха същинско удовлетворение, а можеха просто да изпратят тази заповед по имейл ", огорчена е Евгения от отношението към нея и околните й.

Все отново тя съумява да си тръгне без да подпише от Министерството на културата, а по-късно излиза наяве, че ведомството е позволило голям пропуск в тази заповед. Причината, която е изтъкната за отзоваването на Евгения е, че тя няма магистърска степен. Това е по този начин, единствено че за длъжността, която тя извършва в представителството ни в Брюксел, такава не се изисква. Степен " магистър " е нужна само за дипломатите.

След това тя завежда дело, а определението на съда е, че заповедта за предварителното й освобождение се замразява до произнасянето му за разрешаване на разногласието. Велислав Минеков апелира решението с претекста по какъв начин некомпетентността на Евгения може да навреди на България. Но съдът не взима под внимание неговата тъжба и я отхвърля, като магистратите акцентират, че настояването му е неприемливо и не може да се одобри.

Така Евгения продължава да бъде на работа в Брюксел и чака окончателното решение на съда. В един миг обаче се оказва, че министър Минеков не е уведомил за замразената заповед за освобождение на Евгения представителството ни в Брюксел и заместител посланикът вика дамата, като я осведоми, че се постанова да й бъде спрян достъпа до работното й място. Тя изяснява, че има правосъден спор и заповедта не е в осъществяване. Тогава посолството ни изисква документа, с който това е постановено от Министерството на културата, само че те по този начин и не го изпращат. Налага се Евгения сама да го обезпечи, с цел да продължи да работи.

Министърът обаче стига още по-далеч в дейностите си против нея. На 10 ноември Евгения Блъскова има час за доктор в България и би трябвало да се върна за два дни. На летището в Брюксел обаче й лишават дипломатическия паспорт.

" Все едно съм някакъв нарушител! Министър Минеков безусловно нелегално, тъй като по този начин не се прави, беше спрял паспорта ми. Само от Министерство на външните работи имат право да изискат паспорта, единствено те имат отношение към него. Освен това, когато се изиска, той би трябвало да се върне на протокола в непрекъснатото ни посланичество. Това е законната процедура. Г-н Минеков обаче се е обадил във Външно министерство и е споделил " Спрете този паспорт ", и хората са го спряли. Но още веднъж мен никой не ме беше уведомил.

Аз си купих самолетен билет, отидох на летището, дадох си паспорта и стартира едно шумтене. Аз френски не приказвам, не можех да схвана пет минути какво се случва, до момента в който не пристигна един човек, който на британски ми изясни обстановката и че не могат да ме пуснат. Но за тях това беше извънредно подозрително. Заобиколиха ме 10 гранични служители на реда и ме побъркаха. Дипломатически паспорт, спрян, каква съм аз? Те гледаха на мен като лъжец, като човек, който се пробва да избяга. Стоях там може би към 40 минути, щях да изпусна полета. Накрая, тъкмо като терорист, аз летях с една записка, която ми дадоха. Навръщане надлежно трябваше да променим билети, данни, с цел да мога да се върна при детето ми в Брюксел ", описа още Евгения.

В деня, в който запечатаха редакцията на " Труд ", следобед тя получава имейл, че е уволнена със заповед на министъра от 1 ноември. Снахата на основния редактор на вестника е безапелационна, че ще се бори за справедливостта и истината.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР