Босът на руските наемници Евгений Пригожин предизвика Кремъл с кратък бунт

...
Евгений Пригожин си направи име като светския и брутален бос
Коментари Харесай

Евгений Пригожин си направи име като светския и брутален бос на наемници, който организира въоръжен бунт, който беше най-жестокият и шокиращо предизвикателство към управлението на руския президент Владимир Путин

От JIM HEINTZ Associated Press, 23 август 2023 г., 18:35 ч. Украйна.

Като инструмент за проектиране на руската мощ в световен мащаб , неговите наети войници бяха изпратени в Африка, за да осигурят сигурността на военачалниците и се биеха в Сирия, за да подкрепят режима на президента Башар Асад.

През май те превзе украинския град Бахмут в рядка победа за Русия във войната, но Пригожин се оплака горчиво от воденето на битката от Министерството на отбраната, като каза, че е отказало муниции на неговите сили.

С напредването на войната Пригожин изостави публичната си резервираност и започна да пуска видеоклипове в социалните медии, в които възхвалява войските си и все по-често осъжда руските отбранителни институции за предполагаемо лошо управление на войната и отказ на оръжия и боеприпаси на неговите сили.

Той внезапно ескалира острите си критики през юни, като призова за въоръжено въстание за свалянето на министъра на отбраната Сергей Шойгу.

На 23 юни неговите сили напуснаха Украйна и превзеха военния щаб в южния руски град Ростов на Дон. Той им нареди да се търкалят към Москва, като каза, че това „не е военен преврат, а марш на справедливостта“, за да бъде свален Шойгу.

Той отмени действието по-малко от 24 часа по-късно в сделка, сключена от президента на Беларус Александър Лукашенко.

В телевизионно обръщение Путин се зарече да накаже онези, които стоят зад въоръженото въстание, водено от някогашното му протеже. Той нарече бунта „предателство“ и „предателство“.

Но според сделката, позволяваща на Пригожин и неговите сили да бъдат освободени, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-късно каза, че Путин " най-висшата цел” в сделката с шефа на Вагнер беше „да се избегнат кръвопролития и вътрешна конфронтация с непредвидими резултати.”

Пригожин изживя по-голямата част от живота си в сянка. собственик на ресторант от висок клас, той спечели кетъринг предприятия в Кремъл, които му спечелиха прозвището „готвачът на Путин“, но той беше известен най-вече само в ограничените кръгове на елита.

Като ръководител на Агенцията за интернет изследвания, „ферма за тролове", която се фокусира върху намесата в президентските избори в САЩ през 2016 г., той беше едва видим.

Но той нахлу в светогледа, когато наемници от неговата група Вагнер влязоха във войната в Украйна през 2022 г., ставайки печално известни както с кръвожадните си битки, така и с жалкото си отношение като пушечно месо в източния град Бахмут.

Като част от сделката за успокояване на кризата, разследването на неговия бунт беше прекратено и той се съгласи да се премести в Беларус. По-късно той се появи във видеоклипове, казвайки, че войниците му ще бъдат изпратени в Африка.

Видео за набиране на персонал, публикувано по-рано тази седмица, го показа на неразкрито място в пустинята във военно облекло и в ръка щурмова пушка, тъй като той каза, че компанията му търси „истински воини“ и „продължава да изпълнява задачите“, които е обещала да изпълни.

Пригожин и Путин отдавна връзки. И двамата са родени в Ленинград, сега Санкт Петербург.

През последните години на Съветския съюз Пригожин е бил в затвора - десетилетие по собственото му признание - въпреки че никога не е казвал за какви престъпления.

След това той притежаваше павилион за хотдог и после луксозни ресторанти, които привлякоха интерес от Путин. През първия си мандат руският лидер заведе тогавашния френски президент Жак Ширак на вечеря в един от тях.

„Владимир Путин видя как изградих бизнес от павилион. Той видя, че нямам нищо против да сервирам на уважаемите гости, защото те бяха мои гости“, спомня си Пригожин в интервю, публикувано през 2011 г. , а през 2010 г. Путин помогна за откриването на фабриката на Пригожин, която беше построена с щедри заеми от държавна банка. Само в Москва неговата компания Concord спечели договори за милиони долари за осигуряване на храна за държавните училища.

Той също така организира кетъринг за събития в Кремъл и осигурява храна и комунални услуги на руската армия.

През 2014 г. Пригожин е съосновател на Wagner Group, въпреки че частните военни компании са технически незаконни в Русия. Той започна да играе централна роля в проекцията на Путин за руското влияние в глобалните проблемни точки, първо в Африка и след това в Сирия. или военачалници в замяна на доходоносни плащания, често включващи дял от златни мини или други природни ресурси. Американски служители казват, че Русия може да е използвала работата на Вагнер в Африка, за да подкрепи войната в Украйна.

През 2017 г. опозиционерът и борец с корупцията Алексей Навални обвини компаниите на Пригожин в нарушаване на антитръстовите правила закони, наддавайки се за 387 милиона долара в договори на Министерството на отбраната.

През декември 2021 г. Европейският съюз обвини Вагнер в „сериозни нарушения на човешките права, включително изтезания и извънсъдебни, съкратени или произволни екзекуции и убийства“ и за извършване на „дестабилизиращи дейности“ в Централноафриканската република, Либия, Сирия и Украйна.

През ноември 2022 г. се появи онлайн видео, което показа бивш контрактор на Вагнер, за когото се твърди, че е преминал на украинска страна, но по-късно е бил заловен от Русия, пребит до смърт с чук. Кремъл си затвори очите за това, въпреки общественото възмущение и исканията за разследване.

Войските му превзеха Бахмут в вероятно най-кръвопролитната и най-дългата битка на войната . Пригожин каза, че 20 000 от хората му са загинали там, около половината от тях затворници, вербувани от руските затвори.

Докато силите му се бият и умират масово в Украйна, Пригожин многократно бушува срещу руското военно командване.

Във видео от май 2023 г. Пригожин стои до редици от тела, които според него са на бойци на Вагнер. Той обвини Шойгу, министъра на отбраната и началника на Генералния щаб ген. Валери Герасимов, в некомпетентност и в това, че са лишили войските си от необходимото оръжие и боеприпаси.

Неговите забележки бяха безпрецедентни за строго контролираната политическа система на Русия, в която само Путин можеше излъчи такава критика.

Попитан за медийно сравнение на него с Григорий Распутин, мистик, който спечели влияние върху последния руски цар, твърдейки, че има силата да излекува сина си хемофилия, Пригожин веднъж отсече: „Аз не спирам кръвта, но проливам кръв на враговете на нашата Родина.“

След като бунтът на Пригожин затихва и той се оттегля от Беларус Путин каза, че Кремъл „финансира изцяло“ Вагнер. Той добави, че властите ще разследват дали Пригожин може да е отклонил някои от 80-те милиарда рубли (936 милиона долара) държавни средства, за които се твърди, че е получил през 2023 г. за доставка на храна на руската армия.

Пригожин за първи път привлече вниманието в САЩ, когато той и дузина други руски граждани и три руски компании бяха обвинени в провеждане на скрита кампания в социалните медии, целяща разпалване на раздори преди изборната победа на Доналд Тръмп през 2016 г.

Те бяха обвинени като част от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за руска намеса в изборите. Министерството на финансите на САЩ санкционира многократно Пригожин и неговите сътрудници във връзка както с намесата му в изборите, така и с ръководството му на групата Вагнер.

Той отговори на обвинението от 2018 г. със сарказъм, което беше типично за отявления лидер на наемниците.

„Американците са много впечатлителни хора; те виждат това, което искат да видят. Отнасям се с голямо уважение към тях. Изобщо не съм разстроен, че съм в този списък", цитира думите му агенция РИА Новости. „Ако искат да видят дявола, нека го видят."

___

Авторът на Associated Press Даша Литвинова в Талин, Естония, допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР