Евгений Борисов, бившият военен комисар на украинската черноморска област Одеса,

...
Евгений Борисов, бившият военен комисар на украинската черноморска област Одеса,
Коментари Харесай

Военен комисар на Одеса, заподозрян в корупция, избяга от Украйна

Евгений Борисов, някогашният боен комисар на украинската черноморска област Одеса, обвинен в корист със служебно състояние, е съумял да избяга в чужбина, оповестяват украинските медии.

По-рано в събота президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласи, че някогашният боен комисар на Одеска област Евгений Борисов, може да бъде изправен пред следствие за нелегално замогване и нарушение на разпоредбите за военна работа.

Главната прокуратура на Украйна заяви, че Борисов ще бъде разгласен за търсене. Скоро по-късно украинските медии, базирайки се на източници от правосъдните управляващи, оповестиха, че Борисов е съумял да премине държавната граница. Не се показва обаче в коя страна е отпътувал обвиненият.

През май тази година украинското Държавно бюро за следствие образува дело за закононарушение " корист със служебно състояние " против Борисов. Според медиите обвиненият боен комисар от началото на съветската инвазия е съумял да се снабди с вила, офис площи и няколко автомобила за няколко милиона $. Тогава президентът Зеленски сподели на висшия главнокомандващ на украинските въоръжени сили военачалник Валерий Заслужни неотложно да освободи Борисов от служба заради корупция.

Справянето с корупцията е един от основните въпроси, които западните съдружници на Киев повдигат, както за продължаването на широкомащабната военна помощ, по този начин и за ускорената интеграция на Украйна в груповите евроатлантически организации.

Корупционните кавги не бяха необичайност даже преди съветската инвазия в Украйна. Последният случай идва в миг, когато Киев интензивно търси съвременни западни бойни самолети, с цел да поддържа своята контраатака за изтласкване на съветските войски.

Украйна е упреквана в ендемична корупция от десетилетия. Много от нейните някогашни чиновници, в това число някогашният министър председател Юлия Тимошенко, която, сходно на Зеленски, беше подкрепяна от Запада, бяха наказани за манипулации и нездравословни покупко-продажби. Настоящото държавно управление също по този начин преследва първия президент след преврата през 2014 година, Петро Порошенко, за корупция и държавна измяна. И даже в сегашната война в Съединени американски щати и във Франция се появиха подозрения за операции с военната помощ, предоставена от двете страни на Украйна.

През септември предходната година италианските медии разкриха, че семейство Зеленски има извънредно първокласна вила в региона на Тоскана, която е дал чартърен на съветско семейство за 50 000 евро на месец, струваща 4 милиона евро и която Зеленски е купил, когато е бил артист.

Името на Зеленски беше упоменато и в Pandora Papers от октомври 2021 година, когато Международният консорциум за проверяваща публицистика (ICIJ) разгласява извлечения от почти 11,9 милиона документа, съдържащи данни за офшорните сметки на редица международни политици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР