Евгени ГАВРИЛОВТочно преди четвърт век в България стъпи първата верига

...
Евгени ГАВРИЛОВТочно преди четвърт век в България стъпи първата верига
Коментари Харесай

Безпомощност

Евгени ГАВРИЛОВ
Точно преди четвърт век в България стъпи първата верига от хипермаркети. Вероятно към този момент никой не си спомня зимата на 1998 година, когато големи опашки се виеха пред първия магазин на " Метро " в София на бул. " Цариградско шосе ". Имаше дори и изискване - като влезеш в него, би трябвало да направиш оборот минимум от 50 лева. 
Тези времена от дълго време отшумяха. 
Без подозрение комерсиалните вериги сътвориха условия за модернизирането на пазара на бързооборотни артикули, само че в наши дни обстановката към този момент е тотално извратена. Събрали изключителна икономическа и финансова мощност, никой не смееше да ги управлява, с цел да си разрешават те в наши дни  да дерат по три кожи от гърба на най-бедните консуматори в Евросъюза, и то в изискванията на рецесия. Примерите в това отношение през последните дни и месеци изобилстват. И през вчерашния ден стана ясно, че някои артикули се продават с 80-90 % надценка. Проблемът с високите цени на храните у нас сподели и още нещо - безпомощността на служебното държавно управление пред казуса. 
Служебният кабинет считал да вкара самобитен таван на комерсиалната надценка от 20 или 25%. Но и това очевидно ще се окаже половинчата работа, тъй като на процедура търговците ще можели да си начисляват и по-голям марж, само че ще бъдат задължени да го афишират пред Комисията за отбрана на потребителите, а тя от своя страна ще може да прави инспекция на съответния търговец. Или слагаш таван на цените и надценките или хвърляш бялата забрадка и признаваш, че си изгубил дуела с комерсиалните вериги. Средно състояние не трябва да има, тъй като те незабавно ще намерят метод сходни псевдоразпоредби да бъдат заобиколени. Защото у нас няма същинска конкуренция поради безпомощността на сегашната власт да сътвори условия за нея. А като няма конкуренция на нейно място се появява спекулата. В момента служебното държавно управление подвига медиен звук, само че тези ограничения, които афишират като битка с инфлацията, няма да решат казуса, а даже ще задълбочат взаимоотношенията сред държавното управление с бизнеса. Какви ще бъдат последствията от това е ясно - още по-високи цени.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР