Евгени ГАВРИЛОВБанките обичат тишината. Това е основното правило за тяхната

...
Евгени ГАВРИЛОВБанките обичат тишината. Това е основното правило за тяхната
Коментари Харесай

Спорът за БНБ - рунд пореден

Евгени ГАВРИЛОВ

Банките обичат тишината. Това е главното предписание за тяхната добра кондиция и умерено битие. Вече повече от година тишина към избора на нов началник на Българска народна банка няма, няма и някакви признаци за това по какъв начин ще бъде решен въпросът. А постът на гуверньор на Централната банка през идващите години може да се окаже един от най-ключовите за страната, поради предстоящото влизане на страната в еврозоната. Сегашният шеф на Българска народна банка Димитър Радев напусна работата си в МВФ във Вашингтон и пристигна на мястото на Иван Искров, който бе заменен поради неуспеха на Българска народна банка към банкрута на КТБ. Тогава ръководещото болшинство от ГЕРБ си издигна претендент и си го избра.

Сега обстановката е по-нестандартна. Има две кандидатури за шеф на Българска народна банка, като и двете са на хора от ръководещата коалиция. Освен това те не са безспорни престижи в банковите среди. При ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански от Има Такъв Народ минус е предишното му в управлението на проблематични банки, а като черна точка на ръководителя на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров може да се счита фактът, че няма управнически опит във финансови институци. Преди дни вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че няма твърдо утвърждение за някой от двамата, тъй като кандидатурите са партийни, а за Българска народна банка трябват надпартийни персони.

Защо постът е значим

Управителят на Българска народна банка нормално не е измежду обществените фигури, към които се подвига медиен звук, нито пък Българска народна банка е институция, от която идват " сензационни " вести. С две изключения несъмнено. Първото бе през 1996-97 година при всеобщия банкрут на банките и приемането на валутния ръб. Вторият случай бе гръмването на КТБ през 2014 година, когато всички, в това число тогавашното управление на Българска народна банка, се изненадаха по какъв начин четвъртата по величина банка в България е била източена под носа им.

Тогавашният шеф на Българска народна банка Иван Искров се оказа измежду почтените за " кражбата на века " и името му не попада в мегаделото, импортирано в съда от наблюдаващия прокурор Иван Гешев, определен по-късно за основен прокурор.

От активността на Българска народна банка зависи стабилността на цялата банкова система у нас. Централната банка има изключителни огромни пълномощия, тъй като от нея зависи безусловно всичко - от лицензите (за всички банки без 5-те под надзора на ЕЦБ - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка и Райфайзенбанк), през това кой да влиза в ръководството и собствеността на финансовите институции до стотиците надзорни механизми, изброени в Закона за кредитните институции. Това са да вземем за пример определенито на условията за нарастване на капитала, възбраната за разпределение на облагите, регулацията на едрите заеми, контрол заемите на свързани лица, обезпеченията и така нататък

Българска народна банка има и големи пълномощия във връзка с ограниченията против прането на пари. Затова бъдещият шеф ще има основна власт за това до каква степен през българската финансова система ще не престават да текат финансовите потоци на корупцията и задкулисието.

Управителният съвет на централната банка е също органът, който назначава свои представители в управлението на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това е фондът, който би трябвало да управлява процеса по несъстоятелността на КТБ и която сега е обект на инспекция от Сметната палата поради многочислените подозрения към банкрута.

Основният въпрос

И най-важният въпрос, който ще зависи в доста огромна степен от качествата и убежденията на бъдещия шеф на Българска народна банка, е участието на България в еврозоната. Механизмът на въвеждане на единната валута изисква централната банка на процедура сама да се откаже от голяма част от личната си власт върху финансовата система на страната, както и от валутния ръб. Подобно решение няма да бъде елементарно.

Най-голямата партия в ръководещата коалиция " Продължаваме промяната " се нае да откри подобаваща фигура за основния пост. Опитите да се контракти консенсусна и професионална фигура се провалиха, а това забави и самата процедура във във времето. Сега Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " вършат опити да я прекроят и форсират.

Главно настоящо лице в този сюжет е един от претендентите - ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ. Не е ясно дали партията на Слави Трифонов е постигнала някаква сделка с ГЕРБ и Движение за права и свободи тъкмо за тази кандидатура, само че в тази ситуация по-голям е фактът, че има новосъздадена коалиция - най-вероятно обединена зад ползи, които не съответстват с тези на останалите партии от ръководещата коалиция.

Упорство на Има Такъв Народ да наложи собствен човек за шеф на централната банка стартира предходната година, когато групировката бе първа политическа мощ и имаше вяра, че може да сглоби различно на ГЕРБ държавно управление. От предишното лято са и опитите на самия Каримански да оглави Българска народна банка. Тогава той стартира да подлага на критика настоящото управление на Българска народна банка, което му оказвало напън и го принудило да не работи в банковата система в продължение на 6 години. Насред политическата рецесия през лятото на 2021 година, като ръководител на бюджетната комисия, Каримански прокара противоречива процедура за незабавно избиране на нов шеф на Българска народна банка. Негов основен сътрудник в тази маневра беше Йордан Цонев от Движение за права и свободи. В последна сметка процедурата пропадна поради недобрия публичния отзив.

Неуспех

След третите подред парламентарни избори, при започване на 2022 година последва нова процедура за избор, само че и тя приключи несполучливо без нито една подадена кандидатура поради неналичието на единение в обединението към обща номинация за основния пост и очевидното отвращение на водещия сътрудник " Продължаваме промяната ", да преглътне кандидатурата на Каримански. Той още веднъж се оплака от напън по пет разнообразни канала бил посъветван да не се кандидатира, само че все пак от Има Такъв Народ били решени да го поддържат.

Според финансисти обаче кандидатурата на Каримански е неубедителна, защото не е ясно по какъв начин тя би имала тежест за високия пост в Българска народна банка в миг, когато ЕЦБ ще би трябвало да прави оценка България за напредъка към еврозоната. Още повече, че в интернационалните финансови среди въобще не се гледа добре на концепцията шефове на търговски банки да оглавяват централната поради вероятен спор на ползи.

Така, откакто за следващ път не съумя да активизира поддръжка в ръководещата коалиция, Каримански прибегна до отиграния към този момент ход пробутване през пленарна зала на следващата незабавна процедура за избор на шеф на Българска народна банка със период за внасяне на номинациите 7 дни. На 7 април се чака да се обясни дали ще бъде определен нов шеф на Българска народна банка. Засега и двамата претенденти - Любомир Каримански и Андрей Гюров, не събират задоволително гласове. Миналата седмица двамата бяха изслушани от депутатите на Българска социалистическа партия.

Според Гюров банковата система играе съществена роля. По неговите думи тя е постоянна и добре капитализирана, която обаче се изправя пред нови провокации. Той посочи казусът с високи такси на банковите услуги. По думите му най-големите провокации са свързани с банковия контрол.

Централната банка може доста да помогне на държавното управление по отношение на настъпилите рецесии, съобщи Любомир Каримански. Тъкмо тук Централната банка може доста да помогне, тъй като тя е единствената институция, която прави най-задъбочени разбори и прогнози надеждно и в точния момент. Избухна обаче скандал с Виенската тапия на Гюров. Появиха се и информации, че тя била заверявана сега, в който той е бил изслушван в бюджетната комисия у нас.

Според информации в медиите след срещата с левицата депутати споделили усещания, че Каримански бил безапелационен и по-подготвен, а Гюров - мощно окуражен за смяна в Българска народна банка.

Вариант

Затова и депутати от властта и опозицията към този момент позволяват разновидността при който нито Каримански и нито Гюров няма да съумеят да съберат 50 плюс един глас и по този начин актуалният началник на Българска народна банка Димитър Радев ще остане. Така ще се оформи опция за нов рунд по избора на шеф на Българска народна банка. Кога ще бъде той не се знае. Според банкери 65-годишният финансист спечелил утвърждение на Европейската централна банка. Движение за права и свободи не показва кого би подкрепила групата за централната банка. От ГЕРБ са безапелационни, че няма да гласоподават макар съмненията за сделка сред Бойко Борисов и Слави Трифонов в интерес на Каримански. Преди дни някогашният финансов министър Владислав Горанов разгласи, че претендентът би трябвало да повтаря профила на Димитър Радев. Според разпоредбите печели този, който получи 50% плюс един от гласовете.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР