Евакуацията на жители на украинския град Мариупол, укривали се през

...
Евакуацията на жители на украинския град Мариупол, укривали се през
Коментари Харесай

Евакуация на жители на Мариупол със съдействието на ООН

Евакуацията на поданици на украинския град Мариупол, укривали се през последните седмици в завода " Азовстал ", е почнала със съдействието на Организация на обединените нации, потвърдиха от украинска и от съветска страна.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че първата група се чака сутринта в Запорожие.

Същевременно съветският външен министър Сергей Лавров упрекна украинското управление, че саботира договарянията за мир.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства евакуацията на мирни жители, акцентира, че управляващите в Запорожие ще се погрижат за първата група евакуирани - дами и деца, бягащи от военните дейности в " Азовстал ". Металургичният колос се трансформира в финален бастион на бранителите на Мариупол против съветското навлизане в Украйна, почнало на 24 февруари.

Зеленски изрази вяра, че ще бъдат изпълнени всички нужни условия, с цел да продължи извеждането на хора от Мариупол:

" Днес най-сетне започнахме евакуацията на хора от " Азовстал ". След седмици на договаряния, след доста опити, разнообразни срещи, позвънявания и оферти. Няма и ден, в който да не сме пробвали да намерим решение, което да избави нашите хора. Днес, за пръв път от началото на войната, този витално значим кулоар проработи.  За пръв път имаше 2 дни на действително преустановяване на огъня.

Повече от 100 души са евакуирани - дами и деца, бягат от военните дейности там, в " Азовстал ". Предвид цялата трудност на процеса, първите евакуирани ще дойдат в Запорожие сутринта. Нашият екип ще ги срещне там. Надявам се, че ще бъдат изпълнени всички нужни условия за продължение на евакуацията на хора от Мариупол. Планираме да стартираме в 8 сутринта ".

" Организирането на филантропични коридори е един от детайлите на продължаващия преговорен развой ", означи още Зеленски и акцентира сложността на задачата и че над 350 000 души са били избавени до момента от зони на бойни дейности ".

В следващото си послание към нацията Зеленски упрекна Русия, че " води война на изтребване " в Украйна, като добави вчерашните удари са засегнали невоенни цели като хранилища за храни и зърно и торове и жилищни квартали.

По информация от районните управляващи осем души са починали през вчерашния ден при съветския обстрел в Харковска и Донецка област. Четирима са починалите в Лиман - град с 20 000 поданици преди началото на войната, евакуиран поради напредването на съветската войска.

За мощни детонации сутринта заяви и губернаторът на съветската Белгородска област.  След началото на по този начин наречената " специфична военна интервенция " граничните региони нееднократно са подложени на обстрел от украинска страна.

Руският външен министър Сергей Лавров упрекна украинското управление, че саботира договарянията за мир, а украинската войска - че обстрелва с ракети и тероризира жителите на Донецк и Херсон. Лавров сподели още, че в Украйна водят война западни офицери. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР