ЕЦБ продължи с вдигането на лихвите въпреки сътресенията на пазараЕвропейската

...
ЕЦБ продължи с вдигането на лихвите въпреки сътресенията на пазараЕвропейската
Коментари Харесай

Новините от седмицата: ЕЦБ вдига лихвите; Заповед за арест на Путин

ЕЦБ продължи с повдигането на лихвите макар разтърсванията на пазара
Европейската централна банка прокара ново огромно нарастване на лихвените проценти в четвъртък, придържайки се към битката си с инфлацията. Това се случва макар разтърсванията на финансовите пазари, които породиха страхове за световна банкова рецесия.

ЕЦБ увеличи главния лихвен % с 50 базисни пункта в шестото си следващо нарастване на лихвените проценти и сподели, че бъдещите ходове ще зависят от входящите данни.
„ Няма риск от банкрут и влизане на МВФ “: Финансовият министър бързо смекчи тона
Служебният финансов министър Росица Велкова фрапантно смекчи тона си, по-малко от 24 часа след изявленията си за риска от ликвидна рецесия в България и заплаха за смяна на курса евро/лев. В ефира на националната телевизия тя няколко пъти повтори, че страната не е пред банкрут и няма заплаха за смяна на закрепения от четвърт век курс на лв. към еврото.
МФ разгласява законите, с които подвига налозите
Министерството на финансите разгласява обещаните помени в данъчните закони, с които ще се опита да запуши дупката в бюджета, която в противоположен случай би била доста над 3% от прогнозния БВП. С предлаганите в този момент ограничения в региона на приходите финансовият министър Росица Велкова чака дефицитът през тази година да остане в границите на 3% и да не се материализират всички оповестени от самата нея опасности за страната.
Наказателният съд в Хага издаде заповед за арест на Путин
Международният углавен съд (МНС) в Хага издаде в петък заповед за арест на съветския президент Владимир Путин. Той е упрекнат, че е виновен за военни закононарушения, осъществени в Украйна, оповестява Reuters. МНС издаде заповедта за арест по съмнение за нелегално депортиране на деца и нелегално прекачване на хора от територията на Украйна в Руската федерация.
Румънският регулатор лиши застрахователния лиценз на „ Евроинс Румъния “
Румънският финансов контрол (ASF) лиши лиценза на „ Евроинс Румъния “ – дъщерното сдружение на българската „ Евроинс Иншурънс Груп “. Регулаторът откри и процедура по неплатежоспособност против компанията. Като причина за решението си ASF показва признаци на несъстоятелност на компанията. Застрахователят бе измежду водачите на румънския пазар.
Британската Holiday Inn уголемява наличието си в България
Британската туристическа компания IHG Hotels & Resorts разгласи, че ще отвори два нови хотела Holiday Inn в Сърбия през 2024 година и ще влезе в България с марката Holiday Inn Express при започване на 2025 година Това е част от продължаващия блян на франчайза за напредък в Южна Европа.
IAG ще строи цех за бронирани коли в Благоевград и Пловдив
Водещата компания в световната отбранителна промишленост International Armored Group (IAG) ще влага в още два завода за бронирани коли в България. Това разгласи притежателят на IAG доктор Антон Стефов по време на формалната гала за старт на градежа на най-голямата си индустриална база за бронирани коли в Бургас.
Накъде ще поеме жилищният пазар в България? Зависи от купувачите
Бурната 2022 година, през която станахме очевидци на невъобразим растеж в цените на парцелите в България, към този момент е зад тила ни. Въпреки забавянето на покупко-продажбите и лекото оттегляне от страна на купувачите в края на предходната и началото на тази година, към момента не можем да приказваме за изстудяване на пазара, считат специалисти. Но това накъде ще поеме пазарът, зависи напълно от държанието на купувачите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР