Ето, затова хората не вярват на политиците. Така заместник-председателят на

...
Ето, затова хората не вярват на политиците. Така заместник-председателят на
Коментари Харесай

Христо Проданов: БСП остава твърда опозиция на сглобката - не влязохме в договорки, няма и да влезем

„ Ето, по тази причина хората не имат вяра на политиците ”. Така заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ” Христо Проданов отговори на репликата на водещата на „ Лице в лице ” за обстановката - в Народното събрание Българска социалистическа партия да е съпротива, а в Столичния общински съвет  общинските съветници да са на власт, дружно с ГЕРБ, Има Такъв Народ и отцепниците от „ Възраждане ”.

 

И добави: „ На нашите съветници най-уставно им казахме с решение на Националния съвет, че не би трябвало да се влиза в сглобка в СОС, че имаме кардинални позиции, минимум, тъй като партиите, които са показани в СОС нямат политическата воля да създадат по този начин, че лечебните заведения да не са търговски сдружения, да вземем за пример. Нямат политическа воля превозът да е общински, а не частни компании да печелят, нямат политическа воля да трансформират това „ Софийска вода “ да се ръководи от общинско сдружение ”, уточни Христо Проданов.

 

Социалистът репликира водещата и за присъединяване на Българска социалистическа партия в ръководството дружно с ПП-ДБ. „ Когато направихме обединението с ПП-ДБ – тя беше, с цел да бъде напълно опустошен моделът „ ГЕРБ ”. Друг е въпросът, че те предадоха идеята. Но идеята на площада, на свободните хора, беше този модел да бъде разрушен ”, уточни Проданов.

 

Той напомни и обстоятелството, че когато Българска социалистическа партия е била в това ръководство, е имало обществена стратегия в границите на към 22 милиарда - най-голямата за последните години.

 

„ А какво направиха общинските съветници? Първо, поддържаха ръководител от партията, която срути Паметника на Съветската войска и по-късно се гушнаха с ГЕРБ, които сякаш щяха да изчегъртват ”, акцентира Христо Проданов и добави: „ Ние сме поредни в политиката си, съпротива сме в Народното събрание, нямаме комисии, нямаме заместник-председатели в комисиите ”.

 

В отговор на думите на водещата на „ Лице в лице ”, че и съгласно Борисов, и съгласно Петков предварителните избори са логически свършек, социалистът сподели: „ Не слушайте нито единия, нито другия - те започнаха доста да си наподобяват по това, че всеки ден си сменят позицията. Аз не си припомням в два поредни дни Борисов да е споделил едно и също нещо ”.

 

„ Не се тормозете, Политическа партия и Демократична България са положителни хора, те ще правят отстъпка за всичко, тъй че Борисов още веднъж ще си реализира своето и ще продължи да ръководи дружно с Пеевски, а те ще са като смокинов лист. Ще правят отстъпка и за Външно, и за меморандума, бъдете сигурни, че сглобката ще я държат по една причина – Политическа партия доста желаят да бъдат във властта ”, уточни Христо Проданов.

 

По думите му единственият човек, който може да провокира предварителни избори в тази обстановка е Борисов. „ Когато той реши, ще има предварителни избори. Но сега е явно, че Борисов изнудва Политическа партия и Демократична България. И те, като едни положителни хора, ще правят отстъпка „ в името на добруването на България ”. Нали, „ в името на добруването на България ” беше направена тази сглобка – спомняте си какво се сподели и какви бяха целите – Шенген, Плана за възобновяване и резистентност, еврозона. Кое от тези неща беше реализирано? ”, реагира националният представител от Българска социалистическа партия.

 

Но по думите му, са били реализирани други неща: „ Вчера, като слушах изказването на госпожа Габриел, се чудех къде е била тази жена в последните 15 години, когато говореше, примерно, за завладяването на страната. Защо не попита господин Борисов последните 15 години по какъв начин се случваха тези неща – кой назначи Цацаров, кой назначи Гешев? Това са ясни за обществото неща. Дори в последните 9 месеца, къде беше госпожа Габриел? Нима не знае кой е началник на Сметната палата? Г-н Главчев - ярка фигура на ГЕРБ. Кой влезе в Конституционния съд? Г-жа Атанасова - ярка фигура на ГЕРБ. И в този момент те се упрекват взаимно за преодоляването на страната. ”

 

На напомнянето, че при започване на този мандат Българска социалистическа партия е била за експертно държавно управление, националният представител от Българска социалистическа партия репликира: „ В тази обстановка – да се прикачваме към сглобката, е изключено. Тогава обстановката беше след пет парламентарни избора,  стояха значими тематики като Шенген, ПВУ, предстоеше да се одобри бюджет на страната. В онази обстановка имаше някаква национална политическа  цел, за която си заслужаваше за несъмнено време – половин или една година, да има експертно държавно управление. В днешната обстановка обаче – Българска социалистическа партия е твърда съпротива на това, което се случва ”, безапелационен бе Христо Проданов.

 

„ Днес имаме бюджет, подобен, какъвто сглобката одобри и реши. Политическа партия още веднъж са в ръководството, само че в този момент няма подобен растеж на пенсиите. А преди изборите Политическа партия ни убеждаваха, че те са нараснали пенсиите. Сега Българска социалистическа партия не е в ръководството и няма подобен растеж на пенсиите. Времето демонстрира кой е бил прав ”, посочи  социалистът и добави: „ Политиката е това – което си заречен пред хората по време на избори, да го изпълняваш. Градската легенда освен след последните избори и след други избори е говорила, че ще създадем държавно управление с ГЕРБ – не го направихме. Ние с дейностите си доказахме, че отстояваме правила. ”

 

По думите му Българска социалистическа партия счита, че е вярно да взе участие във властта тогава, когато може да отбрани политическите си претенции. „ А те са свързани със обществената политика, с демографията, която е огромен камшик и съгласно нас, битката с нея би трябвало да стане национална цел ”, съобщи националният представител.

 

На въпрос за последния скандал – към построяването на блоковете на АЕЦ „ Козлодуй ”, Проданов отговори: „ Поредното доказателство за безпардонната корупция. Борбата е кой да извършва строителството на електроцентралата. И забележете – да се избере реализатор въз основата единствено на абстрактен план. На базата на абстрактен план не се избира строител даже и за кучешка барака. Това ръководство задраска и бъдещето на България като нуклеарна страна ”, заключи Христо Проданов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР