Ето цялата реч, която премиерът Бойко Борисов произнесе пред общото

...
Ето цялата реч, която премиерът Бойко Борисов произнесе пред общото
Коментари Харесай

Борисов: Не можем да оставим в който и да е регион държави със забавено развитие

Ето цялата тирада, която министър председателят Бойко Борисов произнесе пред общото заседание на Организация на обединените нации

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

ДАМИ И ГОСПОДА,

Оценявам високо това, че тематиката за световно водачество и споделени отговорности за мирни, обективни и устойчиви общества е избрана като съществена за Общия спор на Общото заседание на Организация на обединените нации тази година. Тя е широкообхватна и плодородна за размисъл по отношение на посоката, в която би следвало да се движи нашият свят, а с него и Световната организация.

Глобалното водачество е на първо място висока отговорност. За да реализираме резистентност и почтени условия за живот за всички хора на планетата, от значително значение е да покажем своята ангажираност и единение пред провокациите на нашето време. Убеден съм, че всички осъзнаваме, че би трябвало да проявим увереност и всички дружно да споделим отговорността за обезпечаването на мир, равнопоставеност и резистентност на нашите общества.

Република България поредно и интензивно работи за поддържане на международен ред, учреден на правила и за по-нататъшно одобряване на правилата на многостранното съдействие. В тази връзка Организация на обединените нации е призвана да играе основна роля и ние интензивно я поддържаме.

Основните световни провокации като: разрешаването на спорове и поддържането на мира, укрепването на интернационалната сигурност и непоклатимост, битката с изменението на климата, противодействието на тероризма, задълбочаващото се неравноправие, не са по силите на обособена страна или общество, а изискват споделена отговорност и принос на всички.

Световният мир и сигурност зависят от стабилността и устойчивото развиване на другите елементи на днешния глобализиран свят. Всяка страна – дребна или огромна – има отговорност и може да даде значителен принос към сигурността и просперитета на района, в който се намира. Ето да вземем за пример, в понеделник, на Срещата за битка със международния проблем с опиатите, проведена от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, всяка страна пое корав ангажимент да се бори с този международен камшик. България неслучайно беше съ-домакин на Срещата, защото към този момент е поела отговорност и е потвърдила с каузи своята ангажираност с казуса. Моята страна може да служи за образец. Постигането на мир, сигурност и непоклатимост, както и на Целите за стабилно развиване минават през съответни стъпки като тази.

Организация на обединените нации играе незаменима роля в насърчаването на справедливото потребление на световните благоприятни условия в полза на всички. Приобщаващият и резистентен стопански напредък са значима причина за осъществяването на Дневния ред 2030. Постигането на универсалните по темперамент, само че тясно взаимосвързани Цели за стабилно развиване, е ключът към посрещането на актуалните световни провокации.

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на тази година постави обилни старания за реализиране на прогрес и консенсус сред държавите-членки по главните посоки в тази област.

Гордеем се, че в този интервал беше признат мандатът на Европейския съюз за започване на договаряния за подписване на ново съглашение за партньорство със 79 страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Преговорите имат за цел съвременно и динамично партньорство с тези страни, като значим инструмент за справяне с световните провокации – от битката с бедността и неравенството до насърчаването на мира и сигурността, и устойчивия напредък за всички.

ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Позволете ми да очертая особеностите на района, в който се намира България. Тази година означаваме 100-годишнината от края на Първата международна война, която припомня какъв брой значими са били Балканите в предишното и какъв брой настоящи са те и през днешния ден. Те постоянно са били източник на спорове и даже през днешния ден някои от тях не са заглъхнали изцяло.

Въпреки всички условия и трудности страните от Югоизточна Европа, и изключително в Западните Балкани съумяха да реализират незабравим прогрес по значими противоречиви въпроси, за чието разрешаване бяха нужни до в този момент цели десетилетия. За това не би трябвало да се бавим с еднопосочната политическа поддръжка от страна на интернационалната общественост за всяка страна или самодейност, които заслужават това.

Убедително удостоверение за напредъка на страните от Западните Балкани са подписаните наскоро основни за стабилността и сигурността на Югоизточна Европа, както и за евроатлантическата вероятност на Западните Балкани, контракти сред София и Скопие и сред Атина и Скопие. Важно по своето значение е и влязлото в действие съглашение за демаркацията на границата сред Подгорица и Прищина. Тези документи освен демонстрират, само че и основават новия дух в връзките сред страните от района.

Ще Ви дам още един образец. Използвайки историческия късмет, който дава ротационното шестмесечно Председателство на Съвета на Европейски Съюз, Република България инициира развой, който сложи Западните Балкани във фокуса на европейската политика. Възможностите за съдействие и присъединяване и на страни от други райони от света в построяването на новата инфраструктурна съгласуваност на страните от района към този момент притегля интереса и вложенията.

Значима и знакова демонстрация на този развой бе Срещата на водачите на държавите-членки и на Западните Балкани в София през май тази година. Тя бе първата от този вид след Срещата в Солун през 2003 година В центъра на вниманието беше свързаността във всички нейни аспекти, както и взаимният отговор на младите и релативно дребни западно- балкански страни на общите провокации пред сигурността им като незаконната миграция, проведената престъпност и тероризма, хибридните закани, киберсигурността и дезинформацията. Приетата на срещата Софийска декларация удостовери европейската вероятност на района и я трансформира в действителна, постижима цел.

Ние сме наясно, че това е единствено началото на един нов, насърчителен, само че нелек и не къс път. Но залогът му е висок. Не единствено за жителите на тези страни, освен за техните европейски съседи и другари, само че и за световните процеси на икономическо и политическо подсилване и развиване. Не можем да оставим на политическата карта на който и да е район или континент „ бели петна “ на страни със забавено развиване, слаба стопанска система и уязвимо пред световните закани население.

Буквално след два дни народът на нашата югозападна съседка ще би трябвало да направи съдбоносен избор за своето бъдеще – да утвърди постигнатия невиждан компромис със прилежаща Гърция, който ще разчисти пътя на страната към европейската и евроатлантическата ѝ интеграция. Моментът в действителност е исторически. Въпросът е „ в този момент или в никакъв случай “. Точно за това ние би трябвало да ги подкрепим в устрема им да създадат новия избор за страната си.

Две други прилежащи на нас страни са изправени пред доста сложна алтернатива. Ние поддържаме разговора сред Белград и Прищина, приветстваме устрема им към нормализиране на двустранните връзки с посредничеството на Европейски Съюз. В същото време считаме, че на този стадий вероятно „ прекрояване на границите “ не е работещо решение.

През м. октомври т. година предстоят значими избори в Босна и Херцеговина, които ще бъдат основен тест за единството на страната и волята ѝ да продължи напред по пътя на европейската интеграция.

Както виждате, ситуацията в тази част на Европа е прекомерно динамична и наситена с значими събития. Те ще предопределят посоката на развиване на района за доста години напред. А с това в огромна степен и положението на Европейски Съюз.

Направеното от нас до тук в следствие от работата ни по главните цели на външната политика на България е част от нашия принос към мира и сигурността на европейския континент, а и на света като цяло.

За страдание, очертаващите се удобни общи вероятности за Западните Балкани и за района на Югоизточна Европа, внезапно контрастират със заобикалящите ги от три страни спорове: в Украйна – на североизток; в Близкия изток – на югоизток; и в Либия – на юг.

Преки последствия от споровете по света са миграционните потоци и повишаването на опасността от тероризъм. По тези въпроси, ще се спра по-нататък.

Бих желал да привлека Вашето внимание към продължаващия спор в Източна Украйна. През последните четири години и половина, по данни на Организация на обединените нации, общият брой на починалите надвишава 10 хиляди души, а на ранените – 24 хиляди. Особено безпокойствие буди и влошаващата се филантропична и екологична конюнктура в Донбас.

На фона на тази тревожна статистика няма прогрес по осъществяването на Минските съглашения, което считаме, че е единственият метод за намиране на спокойно и стабилно решение на спора. Не са преодолени и разликите по отношение на изискванията за вероятно разполагане на мироопазваща задача под егидата на Организация на обединените нации в Източна Украйна.

Ние, водачите на държавите-членки на Световната организация, носим споделена отговорност за построяването на кротичък, обективен и резистентен международен ред, почиващ върху правилата, залегнали в Устава на Организация на обединените нации. Отправям апел за удвояване на взаимните ни старания за реализиране на мир и непоклатимост в Украйна при ценене на суверенитета и териториалната целокупност на страната.

Ситуацията в Сирия остава трагична. Въпреки напъните на интернационалната общественост, военните дейности в страната не престават и водят до многочислени жертви измежду гражданското население, както и до хиляди нови бежанци. Като страна, намираща се в географска непосредственост до Сирия, България поддържа напъните за попречване на ескалацията на въоръжения спор. В тази връзка поддържаме продължаването на политическия разговор и на вътрешно-сирийските договаряния за намиране на трайно политическо решение на сирийската рецесия.

Подкрепяме разгръщането на интернационалните начинания, които да основат удобни условия за обновяване на Близкоизточния кротичък развой посредством двустранни договаряния. Смятаме, че по този метод може да се доближи до дефинитивно съглашение, въз основата на правилото на две страни, съжителстващи в мир и сигурност. В тази връзка оценяваме високо и поддържаме напъните на Специалния координатор по Близкоизточния кротичък развой Николай Младенов за бързо възстановяване на филантропичната обстановка в Ивицата Газа.

По връзки на Либия България поддържа Плана за деяние на Организация на обединените нации и напъните на Мисията на Световната организация за поддръжка, чиято първостепенна задача е стабилизиране на страната и реализиране на национално помиряване в изискванията на политическа и институционална фрагментация. Подкрепяме договореностите, реализирани от четирите основни политически водачи за осъществяване на президентски и парламентарни избори.

Не е допустимо да се спра на всички спорове, само че бих желал да кажа няколко думи по различен значим въпрос, отнасящ се до мира и сигурността в света:

Считаме, че Съвместният изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия продължава да е основен детайл от интернационалната архитектура за сигурност. Подкрепяме и напъните към цялостна, удостоверима и необратима денуклеаризация на Корейския полуостров и определяне на дълготраен мир в региона на Североизточна Азия.

ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Миграционните потоци и бежанските рецесии са световен феномен. Те са разследване от голям брой политически и социално-икономически фактори, само че на първо място от споровете в разнообразни елементи на света. Нека подчертая изрично и ясно през цялото време – противозаконната миграция е съществено предизвикателство пред нашите общества от позиция на сигурността и стабилността,

Необходимо е засилено съдействие на всички страни на генезис, на пренос и на последна дестинация, за реализиране на стабилно и трайно решение. То би трябвало да подсигурява изцяло спазването на правата на индивида и на суверенното право на страните да подсигуряват сигурността на своите граници.

Усилията на интернационалната общественост следва да се насочат на първо място към главните аргументи за миграцията – политически, социално-икономически и естествени.

Особено внимание би трябвало да се отдели на другите измерения на развиването и на неразривната връзка развитие-сигурност. Ако тези старания обаче не се поддържат с дейна посредническа и миротворческа активност, в случай че не се стигне до разрешаване на вилнеещите сега и предотвратяването на бъдещи спорове, възможностите им за триумф са обречени. И тук виждаме извънредно значимата, бих споделил, незаменимата роля на Организация на обединените нации, която – при съществуване на задоволително политическа воля в държавите-членки, може да укрепва в бъдеще.

В интервала на Председателството на Съвета на Европейски Съюз България взе интензивно присъединяване в процеса за договаряне на Глобалния пакт за сигурна, постоянна и законна миграция. Приключването на работата по текстовете на Пакта считаме за достижение на многостранното съдействие и показваме убеденост, че неговото приемане на Междуправителствената конференция през декември т. година в Мароко ще сложи началото на сполучливо използване на първата световна рамка за съдействие в региона на интернационалната миграция.

Приветстваме и завършилото координиране на текстовете на Глобалния пакт за бежанците, който съставлява изчерпателен отговор на широкомащабните бежански потоци, учреден на концепцията за споделената отговорност.

В последно време на всички места по света нараства броят на терористичните актове, нараства и броят на почтените жертви. Нерегламентираните миграционни потоци дават необятни благоприятни условия за навлизане в нашите страни и общества на някогашни бойци от войната в Сирия, Ирак, Афганистан и други, в това число на добре подготвени членове на терористични организации като ИДИЛ и Ал-Кайда.

България изрично осъжда всички форми и прояви на тероризъм, без значение от идеята, в името на която са осъществени. Те подкопават мира, сигурността, общественото и икономическото развиване на страните. Ефективното противопоставяне на този феномен изисква взаимни старания на цялата интернационална общественост.

В тази връзка поддържаме Организация на обединените нации в качеството ѝ на универсална организация, която има цялостния инструментариум за управление и съгласуване на процеса, като в същото време прави допустима обмяната на опит сред районните организации и националните организации и способства за обединяването на техните старания.

Подкрепяме активността на Офиса на Организация на обединените нации за противопоставяне на тероризма, който предприе съответни стъпки за интензифициране на активността на Организацията в това направление, в това число като провежда Първата среща на високо ниво на ръководителите на национални организации за битка с тероризма.

Приоритетна задача е предприемането на ограничения за предотвратяване на младежите от радикализиране и замесване в мрежите на терористични групи, както и неутрализирането на въздействието на лица и организации, проповядващи осъществяването на терористични актове.

ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

В годината, в която означаваме 70-та годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на индивида, Република България показва за първи път своята кандидатура за член на Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации. Разчитаме на поддръжка от държавите-членки. За нас това не е самоцел, а израз на поредна политика за отбрана и одобряване на правата на индивида в България и в международен мащаб.

Изминалото председателство на Съвета на Европейски Съюз даде опция на България да се види приносът в разнообразни области по правата на индивида. Възнамеряваме да продължим да споделяме нашите положителни практики и като член на Съвета по правата на индивида.

Ценностите, които дават смисъл на всяко политическо изпитание съединяват в едно предишното, сегашното и бъдещето ни. Само в това единение ние можем да осъзнаем и оценим нашите старания през днешния ден.

България има интервал в своята история, с който основателно се гордее. Преди 75 години в най-мрачните години на Втората международна война Гражданите, Църквата и будните национални водачи и интелектуалци се опълчиха на опитите за депортацията на съвсем 50 000 български евреи към лагерите на гибелта и не разрешиха тя да се случи. И това когато нацистка Германия беше подчинила и окупирала съвсем цяла Европа.

Споделям с вас историята за спасяването на българските евреи, тъй като тя носи мощно обръщение към сегашното и всички хора, които се усещат застрашени. Тя демонстрира, че хуманността и смелостта могат да победят силата и безразсъдството и да спасят човешки живот. Напомня ни, че не би трябвало да се отхвърляме да реализираме и да се борим за нашия живот и нашите дела.

Примерът на спасителите ни е необходим през днешния ден с цел да знаем, че полезностите не са забравена категория, а късмет и за нашето бъдеще

Българският образец би трябвало да бъде прочут, с цел да даде кураж на доста хора по света, които и през днешния ден се борят с цел да спасят човешкия си живот и достолепие по този начин както и човешките си права. Нашата задача през днешния ден е да не допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма, незачитането на правото на живот на всяко живо създание по породист, етнически или различен симптом. Знаем, че това е допустимо и към този момент се е случвало.

Да подсигуряваме мира и благоденствието в света е главната ни задача. Убеден съм, че това може да стане освен с оръжия и борби, само че и с повече човечност и отговорност. Повече от всеки път се нуждаем и от усилване на ролята и престижа на Организация на обединените нации в международните каузи.

Позволете ми да изразя своята убеденост, че с напъните и с положителната воля на всички държави-членки тази огромна цел може да бъде реализирана.

БЛАГОДАРЯ, ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР