Ето по-важното за войната в Украйна през изминалото денонощие:Зеленски обяви

...
Ето по-важното за войната в Украйна през изминалото денонощие:Зеленски обяви
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Светът потресен от зверствата в Буча, бомбардират Одеса и Николаев

Ето по-важното за войната в Украйна през миналото денонощие:

Зеленски разгласи дейностите на съветската войска за геноцид. Германия и други западни страни приготвят нови наказания против Русия. Президентът на Франция Макрон дефинира фотосите от мястото на случая в Буча като " непоносими ". Премиерът на Обединеното кралство споделя, че " подлите офанзиви " са доказателство за военни закононарушения

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разказа сцените с телата на улицата в покрайнините на Киев като " удар в корема ". Русия нанесе въздушни удари по стратегическия южен пристанищен град Одеса.

Руските войски не престават да нанасят удари по градове и други обитаеми места в няколко района на Украйна. Украинската войска и частите за териториална защита оказват опозиция на съветската войска и проруските сепаратистки отряди. В разгара на сраженията изказванията на представители на двете страни в спора не могат да бъдат доказани от самостоятелни източници.

В изявление за американския ефирен канал CBS украинският президент Володимир Зеленски назова дейностите на съветските военни в Украйна геноцид и " мъчение на цялата украинска нация ". В същото време той прикани за наказване по закона за цялото съветско военно командване - всички, които са давали заповеди, в това число и президента на страната Владимир Путин.

Ден по-рано, на 2 април, кметът на Буча (предградие на Киев) Анатолий Федорук заяви, че след отдръпването на съветските войски в града е открит всеобщ гроб с телата на близо 300 души. Той добави, че десетки тела лежат по улиците на опустошения град, някои от тях с вързани ръце и патрон в тила.

От своя страна съветското министерство на защитата съобщи, че " фотосите и видеоматериалите от Буча са следващата продукция на киевския режим за западните медии ". Руската страна изиска Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да организира съвещание на 4 април по отношение на " провокацията на украинските радикали в Буча ".

Германия и други западни страни приготвят нови наказания против Русия, съобщи немският канцлер Олаф Шолц. " През идващите дни ще предприемем нови ограничения дружно със съдружниците ", сподели той, изтъквайки като причина всеобщото изтребване на цивилни в Буча след изтеглянето на съветските елементи от града.

В същия ден немският министър на защитата Кристин Ламбрехт, в ефира на немската социална телевизия ARD, прикани за съвещания в Европейски Съюз по отношение на налагането на нови наказания против Русия във връзка със събитията в Буча. Германският министър на стопанската система и опазването на климата Роберт Хабек също се застъпи за по-строги наказания против Русия. Германският министър на външните работи Аналена Баербок също остро осъди дейностите на съветските въоръжени сили в Буча и даде обещание спомагателна помощ за Украйна.

Украинската страна е изнесла телата на 410 цивилни, убити на територията на Киевска област. Това съобщи украинският основен прокурор Ирина Венедиктова, като уточни, че тези тела ще бъдат изследвани от правосъдни специалисти, с цел да се документират съветските военни закононарушения. Прокурори и други експерти към този момент са изследвали тези тела в интервала 1-3 април, добави Венедиктова.

Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч (ХРУ) е документирала редица случаи на нарушение на военните закони от страна на съветските войски по отношение на цивилни жители във краткотрайно окупираните територии в Черниговска, Харковска и Киевска област. Регистрираните актове на принуждение включват: случай на неведнъж обезчестяване, два случая на извънсъдебна екзекуция (единият на шест души, а другият - на един човек), както и други случаи на нелегално принуждение и закани против цивилни лица от 27 февруари до 14 март 2022 година

Русия е направила няколко ракетни набези против град Николаев, заяви кметът Александър Сенкевич. На собствен ред заместник-ръководителят на Николаевската регионална администрация Игор Кузмин сподели, че при ракетното нахлуване против постройката на регионалната администрация в Николаев на 29 март минимум 36 души са починали, а други 34 са били ранени.

На 3 април съветското министерство на защитата заяви, че са нанесени ракетни удари от кораби и самолети по петролна рафинерия и хранилища за горива и смазочни материали покрай Одеса. На собствен ред общинският консултант на Одеса Петро Обухов съобщи, че една от задачите на обстрела в града е бил " инфраструктурен обект "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР