Ето какво още се случва на днешния ден - 29

...
Ето какво още се случва на днешния ден - 29
Коментари Харесай

На този ден: АЕЦ „Козлодуй“ е включен в енергийната мрежа на България

Ето какво още се случва на днешния ден - 29 ноември:
През 1877 година изобретателят Томас Едисън показва фонографа – предходник на грамофона.Прочетете още


При този уред звукът се записва посредством резец, който променя дълбочината на пътечка, ситуирана по винтова линия върху цилиндър (валяк). Прослушва се благодарение на игла. Цилиндърът се върти с непрекъсната скорост. По-нататъшното развиване на звукозаписните апарати става, като записването и прослушването на звука е върху и от диск (плоча). Тези апарати са наречени грамофони, а дисковете за записване и прослушване на звука – грамофонни плочи.

Смяната на фонографския валяк с грамофонна плоча става не заради по-доброто качество на звука върху грамофонната плоча, а заради по-лесния и по-евтин метод на произвеждане на дискове вместо цилиндри.

Фонограф се появява за пръв път в България още през 1879 година, а през 1892 година е първото документирано записване на българска музика. През първото десетилетие на 20 век са правени фонографски записи на национални песни, които не са оживели до наши дни.
През 1922 Хауърд Картър отваря за посещаване гробницата на Тутанкамон


Планът на гробницата допуска, че не е била основана за царско заравяне. Смята се, че по време на издълбаването ѝ, тя е трябвало да бъде пригодена за погребението на Тутанкамон. Едно от доказателствата за това е фактът, че единствено стените на погребалната камера са изрисувани, за разлика от останалите царски гробници, в които всички стени са изрисувани със подиуми от Книгата на мъртвите.

Гробницата е била претъпкана с погребални предмети, които не са били подредени, а оставени в хаос. Картър е имал опцията да снима гирлянди от цветя, които са се разпаднали, откакто някой ги е докоснал. Изваждането на всички погребални предмети от гробницата е лишило към десетилетие, като цялото наличие е пренесено в Египетския музей в Кайро.

Често се споделя, че гробницата на Тутанкамон не е била ограбвана, само че това не е правилно. В гробницата е влизано най-малко два пъти, освен това скоро след погребението. Има ясни доказателства, че запечатаните порти са били насилвани в горните ъгли, след което по-късно запечатани още веднъж. Смята се, че към 60% от бижутата от така наречен „ богатство “ са били извадени. Вратата към погребалната камера и саркофазите с мумията на фараона не са били отваряни.
През 1945 година е създадена Социалистическа федеративна република Югославия


Социалистическа федеративна република Югославия, нормално наричана СФР Югославия или просто Югославия, е страна в Централна и Югоизточна Европа. Възниква през 1945 година след Втората международна война и просъществува до 1992 година, когато Югославия се разпада в следствие на югославските войни. Разпростирайки се на повърхност от 255 804 квадратни километра на Балканите, Югославия граничи с Адриатическо море и Италия на запад, с Австрия и Унгария на север, с България и Румъния на изток и с Албания и Гърция на юг. Това е еднопартийна социалистическа страна и федерация, ръководена от Съюз на комунистите в Югославия, и има шест съставни републики: Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. В рамките на Сърбия е югославската столица Белград, както и две самостоятелни югославски провинции: Косово и Войводина.
На днешния ден са родени:1797 г. – Гаетано Доницети, италиански композитор1849 г. – Джон Флеминг, британски физик1932 г. – Жак Ширак, президент на Франция1957 г. – Кичка Бодурова, българска естрадна певица1971 г. – Стойко Вълчев, български авто състезател1976 г. – Анна Фарис, американска актрисаНа днешния ден са умряли:1314 г. – Филип IV, крал на Франция1378 г. – Карл IV, император на Свещената римска империя1643 г. – Клаудио Монтеверди, италиански композитор1924 г. – Джакомо Пучини, италиански композитор2010 г. – Андрей Баташов, български актьор
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР