Ето какви решения взе Министерският съвет на редовното си заседание:България

...
Ето какви решения взе Министерският съвет на редовното си заседание:България
Коментари Харесай

Кабинетът одобри още 1,6 млн. лв. за БДЖ за превоз на украински бежанци

Ето какви решения взе Министерският съвет на постоянното си съвещание:

България ще взе участие в Международното ревю „ Зелена седмица Берлин 2023 “

Министерският съвет утвърди присъединяване на България в Международното ревю за земеделие, хранително-вкусова индустрия и градинарство,,Зелена седмица Берлин 2023 “. То ще се организира в интервала 20-29 януари 2023 година в гр. Берлин, Федерална република Германия. Страната ни ще се включи във форума с народен щанд, като това ще е нейното 32-ро показване в него.
Събитието притегля гости от над 70 страни, което е отлична опция за показване и разпространение на необятен набор от български аграрни артикули, храни и питиета. В допълнение на това, присъединяване в ревю от сходен мащаб дава късмет на представителите от родното селско стопанство и хранително-вкусова индустрия да поддържат и основават нови бизнес контакти, което е изключително значимо в интервала на икономическите усложнения, произлизащи от постепидемичната обстановка и усложнената външнополитическа конюнктура.
Разходите по подготовката и присъединяване на България са за сметка на бюджета на Министерството на земеделието, като се изключи тези, които ще бъдат обезпечени от Държавна помощ SA. 47097 „ Помощ за присъединяване в изложби “.
През 2021 година и 2022 година форумът бе анулиран, поради международната пандемия породена от разпространяването на Ковид-19. Година по-рано интернационалното ревю „ Зелена седмица Берлин 2020 “ притегли над 1 880 изложители от 72 страни и над 400 000 гости. България взе участие с щанд от 143 кв. м., на който се показаха 19 производители от разнообразни асоциации и съюзи на производители в региона на селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия.

Правителството ще насочи искане за оказване на техническа помощ от Организацията за възбрана на химическите оръжия

Правителството утвърди предложение на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване към министъра на стопанската система и промишлеността да бъде отправено искане до Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) за оказване на техническа помощ.
Техническата помощ е нужна за професионална и задълбочена експертиза, касаеща дело на Софийска градска прокуратура за следствие на закононарушение по член 115 от Наказателния кодекс.
Министерският съвет упълномощава министъра на външните работи да насочи настояването до профилираната организация.

Прието е Решение за даване на дерогация от европейския правилник по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна

Министерският съвет одобри решение за даване на дерогация от европейския правилник от 31 юли 2014 година по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, във връзка с публичните поръчки за доставка на горива (авиационни и за отопление), за потребностите на Министерството на вътрешните работи.
С решението се позволява възлагането на нови публични поръчки, както и осъществяването на подписаните контракти и рамкови съглашения с предмет доставка на горива (авиационни и за отопление), за потребностите на Министерството на вътрешните работи, след 10.10.2022 година
Дерогацията се постанова заради нуждата от обезпечаване на горива (авиационни и за отопление), за потребностите на Министерството на вътрешните работи за осъществяване на конституционните отговорности, с оглед опазването на публичния ред, живота и здравето на българските жители и националната сигурност и е годна до 31.12.2024 година

Приет е националният проект за осъществяване на рекомендацията на Съвета на Европейски Съюз за основаване на Европейска гаранция за детето (2030)

Правителството одобри План за деяние в осъществяване на рекомендацията на Съвета на Европейски Съюз за основаване на Европейска гаранция за детето (2030). Документът включва водещите ограничения за понижаване на бедността измежду децата и поощряване на тяхното обществено включване. Приоритет в осъществяването на проекта е намаляването на броя на децата в риск от беднотия или обществено изключване до 2030 година.
В документа са заложени действия за обезпечаване на гратис обучение, опазване на здравето и детски грижи, както и за достъп до уместно жилище и пълноценно хранене, като всички ограничения са в унисон с Европейската гаранция за детето. Финансирането им ще бъде подкрепено със средства от държавния бюджет и европейските фондове.
С ограниченията, които ще бъдат финансирани от Европейския обществен фонд+ посредством Програма „ Развитие на човешките запаси “ и Програма „ Образование “ за програмния интервал 2021-2027 година, ще бъдат обхванати над 200 000 деца от уязвими групи.

Одобрен е отчетът за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за деветмесечието на 2022 година

Със свое решение държавното управление утвърди Доклада за касовото осъществяване на държавния бюджет, в това число на централния бюджет, и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия (КФП) за деветмесечието на 2022 година, в т. ч. и за разноските по член 110 от ЗДБРБ за 2022 година, и Информацията за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори по КФП за деветмесечието на 2022 година Документите са направени в осъществяване на член 109 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година и член 135 от Закона за обществените финанси.
На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет бюджетното салдо по КФП на касова основа към септември 2022 година е позитивно в размер на 989,2 млн. лева (0,6 % от прогнозния БВП) и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 468,5 млн. лева и по европейските средства в размер на 520,7 млн. лв.. На месечна база за септември се регистрира недостиг в размер на 712,3 млн. лв..
Приходите, помощите и даренията по КФП към септември 2022 година са в размер на 44 997,6 млн. лева или 75,4 % от обновените годишни планове. Постъпленията нарастват със 7 155,8 млн. лева (18,9 %) по отношение на регистрираните към септември 2021 година Данъчните и неданъчните доходи по КФП нарастват номинално със 7 139,2 млн. лева, а постъпленията в частта на помощите и даренията ( главно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са близки до регистрираните за същия интервал на миналата година.
Общата сума на данъчните приходи по КФП, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 33 996,4 млн. лева, което съставлява 73,7 % от плануваните за годината данъчни доходи. Постъпленията от налози и осигурителни вноски нарастват с 4 395,4 млн. лева (14,8 %) по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година, като образуват 75,6 % от общите приходи по КФП за интервала.
Приходите от директни налози са в размер на 6 369,4 млн. лева или 70,4 % от плануваните в плановете за годината. Постъпленията от косвени налози са в размер на 16 443,9 млн. лева (73,8 % от плановете за годината), като приходите от Данък добавена стойност са в размер на 11 753,1 млн. лева (73,4 % от планираните), от акцизи възлизат на 4 307,8 млн. лева (74,0 % от разчета), а тези от мита са в размер на 344,6 млн. лева (90, 7 % по отношение на годишните разчети). Постъпленията от други налози (вкл. имуществени и други налози по ЗКПО) са в размер на 1 210,8 млн. лева или 86,4 % осъществяване на годишните планове. Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са 9 972,3 млн. лева, което съставлява 74,5 % от разчетените за годината.
Неданъчните доходи са в размер на 8 856,0 млн. лева (увеличение с 2 743,8 млн. лева, 44,9 % по отношение на същия интервал на миналата година) и се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, включително вноски от доходи от държавни и общински предприятия, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други. Следва да се означи, че от месец юли по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ постъпват вноски от обществените предприятия от бранш „ Енергетика “ в осъществяване на §24 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДБРБ за 2022 година, които се употребяват за покриване на разноските по член 366, алинея 1, т. 4 от Закона за енергетиката. Поради тази причина в частта на неданъчните доходи се регистрира растеж, защото такива вноски не са постъпвали през 2021 година. Аналогично в частта на разноските за дотации по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ се прави погашение на обезщетения към небитовите крайни клиенти на електрическа сила отвън контролирания пазар по §23 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДБРБ за 2022 година, което също следва да се има поради при съпоставката на разноските със същия интервал на миналата година.
Приходите от помощи и дарения са в размер на 2 145,2 млн. лв..
Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2022 година възлизат на 44 008,4 млн. лева, което е 66,8 % от годишните планове. За съпоставяне разноските по КФП към септември 2021 година бяха в размер на 36 777,7 млн. лв..
Нелихвените разноски към септември 2022 година са в размер на 42 184,2 млн. лева, което съставлява 66,8 % от годишния план. Текущите нелихвени разноски са в размер на 39 612,0 млн. лв.. Капиталовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 2 545,9 млн. лв.. Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 26,3 млн. лв.. Лихвените заплащания са в размер на 586,8 млн. лева (88,3 % от плануваните за 2022 година).
Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30 септември 2022 година от централния бюджет, възлиза на 1 237,3 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
Размерът на фискалния запас към 30.09.2022 година е 13,2 милиарда лева, в това число 12,9 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,3 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата

Правителството одобри Постановление за възобновяване на средства по бюджета на Министерството на културата за 2022 година и Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2022 година
Съгласно постановлението, неусвоени средства в размер на 18 000 000 лева ще бъдат възобновени по бюджета на Министерството на културата за 2022 година и централизирани в централния бюджет.
Предлага се също по този начин възобновените средства в размер на 18 000 000 лева да бъдат предоставени за обезпечаване на оптимални благоприятни условия за работа на държавните културни институти в региона на театралните изкуства след двугодишния интервал на ограничаващи ограничения, свързани с пандемията от Ковид-19. В тази връзка Министерският съвет утвърди и спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за погашение на средства по спомагателен съставен елемент за лимитирана активност за превъзмогване на последствията от изключителната епидемиологична конюнктура. Със средствата ще се обезпечат възнагражденията на чиновниците и дължимите осигуровки.

Правителството утвърди промени от близо 1.6 млн. лева в разноските по бюджета на МТС за безплатния транспорт на украински жители от БДЖ

Правителството утвърди промени в разноските по бюджета на Министерството на превоза и известията за 2022 година за „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД в размер на 1 566 245 лева
Средствата са планувани за осъществената социална услуга - безвъзмезден транспорт на украински жители под краткотрайна протекция, след първичната фаза на приемане и настаняване с железопътен и автобусен превоз до избраните обитаеми места на пребиваване.
Финансовият запас ще бъде обезпечен от неусвоени до 30 септември 2022 година безплатни средства по линия на помощта за въздушните превозвачи.

Още 4,4 млн. лв. за пътувания на възпитаници и учители

Правителството утвърди нови 4 428 450 лв. за почивки на възпитаници по Националната стратегия „ Отново дружно “. Със средствата се обезпечават пътуванията на над 4200 деца и учители от общо 372 учебни заведения в страната, утвърдени за втория стадий на програмата за 2022 година Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. на участник, който включва 5 нощувки, храна, превоз, застраховка и спомагателни културни и спортни действия.
4 007 700 лева се насочват към 132 общини за финансиране на пътуванията на 3 486 възпитаници и 393 ръководители от 328 общински учебни заведения. Министерството на образованието и науката получава общо 381 500 лева С тях ще бъде обезпечена отмора на 286 възпитаници, водени от 30 ръководители от 32 държавни учебни заведения, на 10 деца и 2 ръководители от две духовни учебни заведения и на 40 възпитаници и 4 преподаватели от 7 частни учебни заведения. 39 250 лева се дават и на Министерството на младежта и спорта, които съставляват финансиране до 50% от утвърдените суми.
„ Отново дружно “ беше основана през 2021 година с решение на Министерския съвет. Целта е социализация и другарство на възпитаници и педагогичен експерти отвън учебната и фамилната среда за превъзмогване на отрицателните последствия от неприсъственото образование и пандемията от COVID-19.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на три парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на град Белова, община Белова, област Пазарджик. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на жп линия София­Пловдив: жп сектори София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември “.
Министерският съвет одобри също решение за частична анулация на РМС № 441 от 2014 година за отчуждаване на парцели и елементи от парцели - частна благосъстоятелност, за създаване на Път II-86 Пловдив - Асеновград - Смолян в сектора от км 14+860 до км 24+819 на територията на област Пловдив. Настоящото държавно решение се приема по отношение на влезнало в законна мощ Решение № 1211 от 09.02.2022 година на Върховния административен съд, формирано по тъжба на Йордан Проданов по отношение на отчуждена част от аграрен парцел в околност „ Османова могила “, община Родопи, област Пловдив.
На Агенцията по вписванията се дава за безплатно ръководство парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Той се намира в гр. Търговище, бул.,,Митрополит Андрей “ № 51, и съставлява независим обект със застроена повърхност 113,96 кв. м, ситуиран на 5-ти етаж в постройка № 1. Имотът ще се употребява за работни и архивни пространства за потребностите на Агенцията в град Търговище, като по този метод ще се решат проблеми, свързани с незадоволителния сграден фонд.

Михаел Томас Фрьолих става почетен консул на Република България в Хамбург

Правителството одобри решение за освобождението заради преклонна възраст на доктор Герд-Винанд Имайер от функционалностите му на почетно (нещатно) генерално консулско длъжностно лице на Република България във Федерална република Германия със седалище в гр. Хамбург и с консулски окръг, обхващащ територията на федералните провинции Хамбург, Бремен, Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония, както и за назначение на Михаел Томас Фрьолих за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България във Федерална република Германия със седалище в гр. Хамбург и с консулски окръг, обхващащ територията на федералните провинции Хамбург и Шлезвиг-Холщайн.
Михаел Томас Фрьолих е основен изпълнителен шеф на Асоциацията на предприемаческите сдружения в немските федерални провинции Хамбург и Шлезвиг-Холщайн, която от своя страна прави активност като посланичество на Федералния съюз на немската промишленост в Шлезвиг-Холщайн. Има висше обучение както по право, по този начин и по стопанска система, което му е разрешило през годините да има адвокатска адвокатска фирма, представляваща ползите на известни политически и публични персони, а след това и да работи в областта на стопанската система.
Продължаването на положителната дългогодишна процедура Република България да има почетен консул със седалище Хамбург ще способства за опазване на постигнатото до момента: дейна българска общественост, чудесно функциониращо българско неделно учебно заведение, обединена българска православна църковна общественост, интензивни икономическо съдействие, съществено капиталово наличие в България на компании от Северна Германия.

Правителството утвърди Протокол за изменение на Спогодбата сред Република България и Федерална Република Германия за отбягване на двойното данъчно облагане и отклонението от облагане с налози на приходите и имуществото

Министерският съвет утвърди подписания на 21 юли 2022 година Протокол за изменение на Спогодбата сред Република България и Федерална Република Германия за отбягване на двойното данъчно облагане и отклонението от облагане с налози на приходите и имуществото (Протокол) и предложи на Народното събрание да го ратифицира със закон.
Действащата данъчна конвенция (СИДДО) сред двете страни е в действие от 21 декември 2010 година, само че след подписването и настъпват основни промени в региона на интернационалното данъчно облагане, инициирани от страните от Г-20 и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и ориентирани към противопоставяне на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги. Тези промени са материализирани в Проекта „ Base Erosion and Profit Shifting “ (BEPS) на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Република България и Федерална република Германия, като членове на Приобщаваща рамка на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, са част от общността от страни, декларирали политически ангажимент и воля да съблюдават, вкарват и ползват ограниченията по Проекта BEPS, включително да приведат своята Споразумения за избягване на двойно данъчно облага в сходство със заложените в него минимални стандарти.
Данъчните правила, възприети в Протокола, който след ратификация ще съставлява неразделна част от настоящата Споразумения за избягване на двойно данъчно облага, са съобразени с българската процедура при сключването на Споразумения за избягване на двойно данъчно облага и актуалните правила и развиване в интернационалното данъчно облагане, отразени в настоящия Модел на данъчна конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. С контрактуваната актуализация на настоящата конвенция сред двете страни ще се противодейства по-ефективно на избягването на данъчното облагане и ще се основат условия за по-бързо разрешаване на данъчни разногласия с оглед отбрана на правата на данъкоплатците.

За ратификация е препоръчано съглашение сред българското държавно управление и Федералния съвет на Конфедерация Швейцария

Министерският съвет одобри Решение, с което се предлага на Народното събрание да ратифицира Рамковото съглашение сред Правителството на Република България и Федералния съвет на Конфедерация Швейцария по отношение на осъществяването на Втория швейцарски принос към определени страни членки на Европейския съюз за понижаване на икономическите и обществените разлики в Европейския съюз, подписано на 20 септември 2022 година в гр. София.
Рамковото съглашение дава опция за реализация на Швейцарско-българска стратегия за съдействие, посредством която България ще получи финансова помощ от 92,5 милиона швейцарски франка за интервала до 03.12.2029 година в следните области:
1. Насърчаване на икономическия напредък и обществения разговор, понижаване на (младежката) безработица;
2. Управление на миграцията и подкрепяне на интеграцията. Повишаване на публичната безопасност;
3. Опазване на околната среда и климата;
4. Укрепване на обществените системи;
5. Насърчаване на гражданска ангажираност и бистрота.
Рамковото съглашение е разследване от сполучливото и стабилно съдействие сред Правителството на Република България и Федералния съвет на Конфедерация Швейцария.

Правителството утвърди стартирането на процедура за изменение на съглашение сред Министерство на околната среда и водите и МБВР

Министерският съвет одобри решение за изменение на Споразумение за даване на помощни услуги в поддръжка на правенето на Планове за ръководство на речните басейни (ПУРБ) и Планове за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) за България сред Министерство на околната среда и водите и Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР). Изменението касае смяна в периодите за завършване на дейностите от индикативния график, поради удължаването на крайния период на деяние на интернационалния контракт.
Целта на Споразумението е даване на подпомагане на Министерството на околната среда и водите за създаване на вторите Планове за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) и третите Планове за ръководство на речните басейни (ПУРБ).
ПУРБ и ПУРН за интервала 2022-2027 година са от основно значение за страната както за обезпечаване на резистентност при ръководството на водите, по този начин и като ангажимент на страната за използване на Рамковата инструкция по водите и Директивата за оценка и ръководство на риска от наводнения. С реализирането на дейностите, планувани в Споразумението и използване на положителни европейски практики и интернационален опит от страна на екипа на МБВР се чака обезпечаване на нужната експертиза и доста възстановяване на методологичната основа и качеството на стратегическите документи, в това число и осъществяване на рекомендации на Европейска комисия при оценката на вторите ПУРБ и първите ПУРН.
С цялостното осъществяване на дейностите, включени в обсега на Споразумението и приемането на ПУРБ и ПУРН от Министерския съвет, ще се реализира и осъществяване на знаците на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ по предпочитани оси 1,,Води “ и 4 „ Превенция и ръководство на риска от наводнения и свлачища “.

Министерският съвет одобри за сведение резултатите от присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на Съвет „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, извършено на 12 октомври 2022 година в гр. Прага, Чехия.
В рамките на съвещанието енергийните министри обмениха визии по предложенията на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен за дейности, които могат да бъдат подхванати на равнище Европейски Съюз за адресиране на високите енергийни цени и възстановяване сигурността на доставките.
Сред страните членки бе налице общо схващане за оптимално бързо влизане в деяние на европейската платформа за общо закупуване на природен газ. Подкрепена бе и концепцията за задълбочаване на договарянията с основни снабдители на газ за Европейски Съюз като Съединени американски щати, Норвегия, Алжир, Япония и Корея.
По концепцията за налагане на таван на цената на газа не бе реализиран консенсус. Коментирани бяха спомагателни ограничения за понижаване на потреблението на природен газ, координирано запълване на газовите складове за идващия отоплителен сезон (2023-2024 г.), както и продължение на дейностите по осъществяване на упоритостите за зелен преход.
Заседанието продължи с обмяна на отзиви по вероятните варианти за промяна на електроенергийния пазар.

Одобрени са резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на министрите по заетостта и обществената политика

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на министрите по заетостта и обществената политика, което се организира на 13 и 14 октомври 2022 година в Прага, Чехия.
В рамките на неофициалната среща на министрите се организираха два пленарни дебата. Първият беше отдаден на тематиката за интеграцията на бежанците от Украйна и по-специално на дамите на пазара на труда. Дискусията от втората пленарна сесия беше обвързвана с въздействието на растящите цени на силата и на продуктите върху обществената обстановка в Европейски Съюз.
По време на форума комисарят за работни места и обществени права Никола Шмит показа в резюме Предложението за Решение на Съвета и Европейския парламент за Европейска година на уменията 2023 година

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в извършено съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат,,Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат,,Вътрешни работи “, извършен на 14 октомври 2022 година, в Люксембург.
В отчета са показани резултатите от полемиките по отношение на: Цялостно положение на Шенгенското пространство; Украйна: обстановката с бежанците в Европейски Съюз и отражението върху вътрешната сигурност; Пакт за миграция и убежище; Последни развития по миграционния маршрут на Западните Балкани: обстановката с бежанците в Европейски Съюз и отражението върху вътрешната сигурност.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ през октомври 2022 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “, което се организира на 18 октомври 2022 година в Люксембург. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.
Министрите приготвиха съвещанието на Европейски съвет на 20-21 октомври 2022 година в Брюксел, като обмениха отзиви по плана на изводи, включващ тематиките Украйна, енергетика, стопански въпроси и външни връзки.
Европейската комисия показа настояща информация по отношение на положението на процедурата по член 7, пар. 1 от Договор за Европейския съюз в региона на върховенството на правото.
Министрите продължиха полемиката си по отношение на последващите дейности след края на Конференция за бъдещето на Европа по отношение на предлагането на Европейския парламент в тази област.
Съвет „ Общи въпроси “ организира полемика по предлагането на Европейския парламент за европейско изборно законодателство.
Европейската комисия показа оповестеното от нея на 13 октомври 2022 година Съобщение,,Прилагане на правото на Европейски Съюз за Европа, която реализира резултати “.

Политическа партия „ Възраждане “ получава държавен парцел в София

По решение на държавното управление политическа партия „ Възраждане “ получава за прилагане държавен парцел в София. Той се намира в регион „ Средец “, пл.,,Петко Р. Славейков “ № 4-а, ет. 3, и е с обща повърхност от 321,13 кв. м. Срокът за прилагане е до момента в който партията дава отговор на условията на член 31 от Закона за политическите партии.
До момента партията не е получавала и не има пространства за потребностите на активността си. Предоставените пространства ще се употребява единствено за активността на партията и няма да се преотдава на други лица или употребява за търговски или други цели.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на туризма

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на помощ на в допълнение утвърдени претенденти по „ Програма за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България “. Правителството утвърди също спомагателни разноски по бюджета на Министерство на туризма за 2022 година за финансиране на разноски по Програмата. Плащането по сегашното Решение на Министерски съвет е в общ размер на 6 729 939,80 лева, според приложения Списък № 11, неразделна част от плана на Решение.
С приемането на сегашния план на акт ще бъде дадена опция да бъде утвърдена и изплатена помощ по общо 300 броя подадени заявки от лица, дали филантропична помощ, изразяваща се в 507 519 нощувки, включително в някои места на настаняване и даване на изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци в интервала, обхващащ времето от 01.09.2022 година до 30.09.2022 година
Изпълнението на Програмата е управлявано посредством потребление на информация от Националния туристически указател, основания за задачите на Програмата Регистър за местата за заслон, Единната система за туристическа информация и Системата за ръководство на национални вложения и посредством контролни инспекции по длъжностен път с данни от системите на дирекция „ Миграция “ и Главна дирекция „ Гранична полиция “ при Министерство на вътрешните работи, Държавната организация за бежанците и Националната организация за приходите.

Одобрена е позицията на Република България за съвещанието на ЕКОФИН, формат Бюджет

Министерският съвет утвърди позицията на страната ни за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси, формат Бюджет (ЕКОФИН/Бюджет), което ще се организира на 11 ноември 2022 година в Брюксел, Белгия.
По време на срещата министрите ще приготвят позицията на Съвета за договарянията по проектобюджета на Европейски Съюз за 2023 година във връзка със съвещанието на Помирителния комитет с Европейския парламент (ЕП), което ще се организира същия ден. Съветът на Европейски Съюз и Екологичен потенциал ще договарят за реализиране на взаимно съглашение по общия бюджет за идната финансова година.
България ще спомага интензивно за постигането на съглашение по проектобюджета на Европейски Съюз за 2023 година, неговото навременно приемане и обезпечаване на нужните финансови средства за осъществяване на политиките и стратегиите. Европейски Съюз има потребност от постоянен и реален бюджет, който да активизира вложения за извънредно комплицирания набор от провокации, пред които е изправен Съюзът - последствията от съветската военна експанзия в Украйна, високата инфлация, възходящите равнища на беднотия, високите цени на енергийните източници и утежняване на икономическите вероятности. Необходимо е да се подтиква икономическото развиване, да се подкрепи устойчивото възобновяване след пандемията, както и да се обезпечи задоволителен потенциал за справяне с непредвидени условия.

Одобрени са промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Данъчно­осигурителния процесуален кодекс и предлага на Народното събрание да го одобри.
Предлага се въвеждане в българското законодателство на Директива (ЕС) 2021/514 на Съвета от 22 март 2021 година за изменение на Директива 2011/16/ЕС по отношение на административното съдействие в региона на данъчното облагане (Директива (ЕС) 2021/514). Разпоредбите на директивата следва да бъдат въведени в националното законодателство в период до 31 декември 2022 година
В сходство с условията на Директива (ЕС) 2021/514 със законопроекта за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се предлага подобряването на цялостната уредба на обмена на информация и административното съдействие и разширението на обсега на автоматизирания продан на информация. Прецизират се съществени понятия и се усъвършенстват съществуващи процедури в региона на административното съдействие по отношение на открити в практиката неясноти. В обсега на автоматизирания продан за данъчни цели се включва и информация, предоставяна от оператори на цифрови платформи, за приходите, получени от продавачите, които правят активност посредством тях.
Основна цел на предложенията е противопоставяне на укриването на налози и отклонението от данъчно облагане и рационализиране на разпоредбите за бистрота в данъчната област посредством възстановяване на действието на административното съдействие сред страните членки.
В допълнение се предлага в Закона за акцизите и данъчните хранилища да се вкара акцизен календар за интервал от четири години, считано от 1 март 2023 година, с който ще се реализира уравновесено нарастване на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи произведения, в това число и електронните цигари, съдържащи никотин.

Изменя се Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина

Министерският съвет одобри разпореждане за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, призната с Постановление на Министерски съвет № 296 от 2007 година
Причините, които постановиха приемането на постановлението, са влезлите в действие правила в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина по отношение на приложението на Регламент (ЕС) № 536/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 година по отношение на клиничните изпитвания на лекарствени артикули за хуманна приложимост и за анулация на Директива 2001/20/ЕО (ОВ L 158 от 27 май 2014 г.).
Целта е да бъдат избрани таксите, които се събират от Изпълнителната организация по медикаментите в качеството и на национално звено за контакт в осъществяване на Регламент (ЕС) № 536/2014 и като народен регулаторен орган в региона на клиничните изпитвания.
С новия ред се планува заплащането единствено на една такса според от подаденото заявление и типа лекарствен артикул, за който се подава. До влизането в действие на новите правила възложителите на клинични изпитвания следваше да заплащат две обособени такси - едната за издаване на мнение от Етичната комисия за клинични изпитвания и другата за издаване на позволение от изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.
Очакваният резултат от измененията в Тарифата е основаването на нови такси по регламента, като настоящите досега такси от Тарифата следва да запазят своето деяние по време на директния интервал до 31.01.2025 година

Правителството одобри решение, с което заявява готовността на България за принос към задачата на Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна

Министерският съвет одобри решение за оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна, с което заявява готовността на България за принос към задачата на Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна (EU МАМ).
Мисията се организира в границите на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз с първична дълготрайност 2 (две) години, от момента на нейното пускане. Тя е част от Интегрирания метод на Европейски Съюз за оказване на поддръжка на Украйна и ще способства за възстановяване на военните качества на Въоръжените сили на Украйна, за тяхното възобновяване и дейно осъществяване на интервенции, което ще разреши на страната да отбрани своята териториална целокупност в границите на интернационално приетите й граници, дейно да упражнява своя суверенитет и да отбрани украинските жители.
Участието на Република България в EUMAM ще бъде явен знак за поддръжката на страната ни към Общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз и в частност, на задачата за военно подкрепяне на Украйна.
Отчитайки предоставяната помощ от българска страна за Украйна от началото на експанзията, досегашният резистентен ангажимент на Република България към Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз, както и близостта на спора до нашата граница и смисъла му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към новата задача е в унисон с напъните на останалите страни членки.
С приемането на това решение Република България затвърждава своята съюзна взаимност към общите старания в поддръжка на интернационалния мир и сигурност.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР