Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, представя от 14

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, представя от 14
Коментари Харесай

Художниците от Истанбул Джошкун Сами и Шевкет Сюнмез в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, показва от 14 юни до 3 юли 2024 година основаните в Истанбул художници Джошкун Сами и Шевкет Сюнмез с плана им “Ефектът Люксембург ”. Двамата създатели имат креативно съдействие, почнало по време на техните студентски години в Художествената академия “Мимар Синан ” в Истанбул. Свърза ги и България, където стартират виталния си път през 70-те години на ХХ век - Сами е роден през 1973 в Силистра, а Сюнмез - през 1978 в Пловдив. Те са одобрени актьори от креативното потомство, което навлиза в изкуството през 1990-те, които работят както в Турция, по този начин и в България, и имат независими и групови изяви в Турция, България, Австрия, както и креативно наличие във Франция - Париж. Изложбата демонстрира техните разнообразни артистични практики в разговор.

И двамата създатели са заинтригувани от тематиката за трансформацията на персоналните и групови прекарвания, превръщаща се сама по себе си в развой на " сублимация ". Картините, параваните и асамблажите на Шевкет Сьонмез, пълзящи и разпростряли се в пространството, са пропити с персонални мемоари. Те оферират на фена провокираща мисълта енигматична рефлексия върху актуалната образна продукция и преработването на облици и знаци. От друга страна, мастилените рисунки и картини на Джошкун Сами навлизат в по-тъмните води на регреса и упадъка, като в същото време поддържат разговор с историята на средата. Наречена на „ Люксембургския резултат “ в радиофизиката, където сигналите взаимодействат в йоносферата, отразявайки и пречупвайки радиовълните, изложбата има за цел да сътвори сходен резонанс на хрумвания посредством сливането на разнообразни гласове и проучването на пресечните точки в творбите на художниците.

Двамата създатели показват своя план по този начин: “Нарекохме тази галерия " Ефектът Люксембург ", тъй като по сходен на радиовълните метод, в разпокъсания пейзаж на актуалното битие, понятията и концепциите свободно летят, и посредством комплициране на сигналите и смисъла ние губим взор върху това, което в действителност ни заобикаля. Сред шума процесът на свястно схващане става неосезаем и се появява голяма, неразбираема мрежа, състояща се от по този начин наречените " хиперобекти ", като допустимо пояснение за днешният житейски опит. Ефектите и проявленията на тези хиперобекти могат да бъдат необятно разпръснати в разнообразни локации, което прави цялата им форма невъзможна за виждане или чувство едновременно, предизвиквайки самото разбиране за индивидуализъм. Така самостоятелното прекарване избледнява в мъглата на несигурността, ние сме пренаситени с послания и скоро може да се окажем изключени, без в никакъв случай да разберем за какво това се случва с нас. В днешно време художниците се борят с концепции и явления, които са големи, комплицирани и постоянно надвишават човешките мащаби на схващане. Как може изкуството, и по-специално живописта, да отрази тези комплицирани въпроси? ” - питат посредством своите творби двамата актьори.

„ Ефектът Люксембург “ кани феновете да се приближат, с цел да чуят всички подозрения, недостатъци и идиосинкретични качества, които двамата художници се пробват да предадат в примес от стилове, повърхности, тематики и живописни пространства. Ако приемем, че съществуват два вида художници:

единият, който е затвърден в чувството за място, и другият, който записва това, което вижда пътем, може да се каже, че Сами и Сюнмез имат и двете качества. Тяхната примамлива характерност е флуидността, която придават както на боите, по този начин и на изобразеното, без да се пробват да бъдат остроумни или цинични. Така може да се каже, че тази галерия е един развой на разбъркване на две разнообразни характерности, на двама художници, които употребяват своята алхимия, с цел да подчертаят нежната конструкция на облиците по отношение на времето, пространството и паметта.

Откриването на изложбата е на 14 юни от 18:00 ч., тя ще бъде експонирана във Варненската изложба до 3 юли 2024 година

Градска художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна Варна, ул. “Л. Каравелов ” 1

Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР