Ако започналото повишение на борсовите цени на електроенергията и на

...
Ако започналото повишение на борсовите цени на електроенергията и на
Коментари Харесай

КЕВР: Цената на тока за бита може да повиши с повече от предвиденото от 1 юли

Ако почналото покачване на борсовите цени на електрическата енергия и на природния газ продължи и в случай че настъпят основни промени в ценообразуващите детайли, ще се наложи Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да преразгледа предлагането си за приблизително повишаване на тока за бита с 1,39 % от 1 юли. Това сподели ръководителят на работната група на КЕВР Пламен Младеновски по време на днешното намерено съвещание по тематиката.

" Ако тази наклонност продължи до края на месеца, най-вероятно ще се наложи да преразгледаме препоръчаната стойност на прогнозната пазарна цена, надлежно и това ще докара до смяна на стойностите на ценообразуващите детайли в решението и смяна в препоръчаните цени ", съобщи Пламен Младеновски.

По време на съвещанието от АЕЦ " Козлодуй " разясниха, че през новия регулаторен интервал е планувано да се извърши планов ремонт на шести блок, който ще продължи 42 дни, а за пети - 40 дни. Това ще увеличи разноските на атомната централа.

От Националната електрическа компания (НЕК) смятат, че отчетът на КЕВР е уравновесен и значително в него са отразени разноските на сдружението. От сдружението показаха запаси върху плануваните количества електрическа енергия за контролирания пазар, които би трябвало да се произведат от Водноелектрическа централа, защото има лимитирани водни ресурси. Освен това ПАВЕЦ " Чаира " не работи сега, а до края на годината ще проработи едвам 25 % от централата.

От Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) като цяло нямат възражения по отчета, само че не са съгласни с прогнозната цена за установяване на разноските по транспорт на електрическа сила.

От " Електрохолд " и " ЕВН България " желаят да се вкара цена за достъп за битовите консуматори, която да регистрира не потребените количества електрическа енергия, а конфигурираната мощ. От " Енерго-Про " споделиха, че не са им приети разноски за енергийна успеваемост.

Директорът на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) Диан Червенкондев съобщи, че плануваните доходи във фонда не са се осъществили през миналата година поради необикновеното понижаване на цената на квотите в Европа. Той уточни, че прогнозата е била цената им да доближи към 91 евро на квота, до момента в който през февруари са били на цена 47-49 евро. Той обърна внимание, че това е един от главните приходоизточници на фонда. Това е натрупало дефицит на ликвидни средства от близо 500 000 млн. лв. по отношение на миналогодишната прогноза, уточни Червенкондев. Той изясни, че в предходни години фондът е имал финансови буфери, само че в този момент част от тези средства са били пренасочени за покриване на други разноски, като да вземем за пример обезщетенията за небитовите консуматори. Сегашната прогноза, която е направена, от ФСЕС смятат, че е изпълнима. Червенкондев посочи, че прогнозата на КЕВР е направена на база на решението на Министерския съвет за компенсиране на този дефицит във фонда.

Александър Йорданов, член на КЕВР, разяснява, че смяната на определянето на така наречен " такса електромер " не значи увеличението на разноските за достъп, а е по-справедливо систематизиране на разноските. " Клиентите, които имат по-малко измервателни точки, употребяват по-малка мощ, надлежно ще заплащат по-малко. Тези, които имат повече измервателни точки, употребяват по-голяма мощ, ще заплащат разноските, които провокират за достъп ", изясни той.

Председателят на КЕВР Иван Иванов означи, че отчетът на работната група на регулатора е от 31 май и всички планирани цени са направени въз основата на данните към края на месец май. Той акцентира, че в случай че има значително изменение на тези цени, те ще бъдат отразени в отчета. " Надявам се това да не бъде в огромна степен, макар че се следи динамичност в цените на електрическата сила и на природния газ ", разяснява Иванов. Той осведоми, че срокът за показване на мнения по отчета изтича през днешния ден в 15:00 часа. Иванов насрочи закрито съвещание за приемане на план за решение през днешния ден от 16:00 часа. След това ще бъде избрана и датата за осъществяване на публично разискване по тематиката.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР