Ето как ще изглежда новият Заслон на Витоша в местността

...
Ето как ще изглежда новият Заслон на Витоша в местността
Коментари Харесай

Зелена светлина: Новият заслон на Витоша

Ето по какъв начин ще наподобява новият Заслон на Витоша в местността Три кладенци, малко над Конярника. Една пролетна концепция на проектант Андрея Момерин, която бързо откри последователи и се трансформира в летен конкурс-предизвикателство към архитекти, дизайнери, строители, планинари и изобщо хора, чието стабилно мислене се носи оттатък настоящето време в посока 2050-та година.

Преди старта на есента състезанието беше увенчан с победител. Един от 17. Пред камерата на “Зелена светлина “ създателите разкриха детайлности от плана си.
арх. ВИОЛЕТКА СЛАВОВА: Вдъхновихме се от самолетната промишленост, защото се знаеше, че това би трябвало да бъде оптимално леко, ще бъде транспортирано на модули с хеликоптер. Конструкцията е от алуминий. Това е най-лекият вероятен материал, който може градивно да носи. Също топлоизолациите са тези, които се употребяват в самолетната промишленост. Те са най-ефективни и с най-малки дебелини.
В предпазената територия на естествения парк не може да се строи. Заслонът ще бъде съединен и подложен върху основите на различен остарял подслон, липсващ през 50-те години на предишния век. В модерната туристическа обител всичко ще бъде вградено в стените – оборудването, зареждането, акумулаторната батерия от последно потомство, която ще обезпечава сила за стопляне на помещението, за зареждане на телефона и не на последно място – за поддържане на сензорите и системите за връзка с Планинската избавителна работа. В обшивката ще бъдат скрити и дребни турбини, които през процепи ще улавят поривите напразно.
арх. МАРИЯ СТАЙНОВА: Много е ясно, че 2050-та година ще има доста по-добре развити технологии в това отношение. Затова си поставихме за задача Заслона, който в този момент през 2017-та предлагаме, да не остане като морално стар монумент през 2050-та с едни технологии, които са били съвременни през днешния ден, а тогава не са и да не могат да бъдат ъпгрейднати и ъпдейтнати.
Проектът е признат. Предстои комплицираната и забавна част с построяването и тестването му. “Зелена светлина “ ще следи непроменяемо и този стадий. А идващия август приключеният Заслон би трябвало да се появи там, където му е мястото – на Витоша, на 1940 метра надморска височина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР