Ето как ни се отразиЛятото през октомври се отразява изключително

...
Ето как ни се отразиЛятото през октомври се отразява изключително
Коментари Харесай

Лятото се завърна!

Ето по какъв начин ни се отрази

Лятото през октомври се отразява извънредно удобно върху бюджета на фамилиите, защото им разрешава да пестят от сила. Не се постанова да включват парно, климатици, отоплителни уреди и по този начин нататък. Според енергийния анализатор Иван Хиновски този интервал съответствува и с поевтиняване на природния газ до под 100 евро за мегават час предходната седмица. Това е цена от преди газовата рецесия. Прогнозата на Хиновски е, че можем да чакаме рухване на цените на топлото още през ноември, та даже и в първите месеци на новата година, предаде .

Ползи и опасности за здравето

От позиция на здравето ни лекарите поучават да използваме хубавото време за повече физически извършения на открито. В същото време предизвестяват, че доста хора се подлъгват от високите температури денем и подценяват захлаждането заран и вечер.

Според лекар Йордан Христов, кардиолог в Правителствена болница, това е довело до увеличение на острите респираторни болести, ринити, ангини и други.

Доктор Христов предизвестява и хората, които имат високо кръвно налягане. Обикновено през зимата, когато е по-студено и кръвоносните съдове се свиват, пациентите взимат по-високи дози лекарства. При по-високите температури през октомври го няма въздействието на студеното време и хората ненапълно неглижират казуса с високото кръвно налягане. Така може да се стигне до усложняване на болестта.

Как времето се отразява на земеделските действия?

Зърнените култури към този момент са прибрани и сега тече есенната сеитба. Тя се улеснява от слънчевото време, само че стопаните се тормозят от неналичието на превалявания. Според Николай Димов от Асоциацията на земеделските производители, в случай че безводието продължи и през идващите месеци, е допустимо реколтата от зърно следващата година да е по-слаба.

По-високите температури през октомври оказват помощ за прибирането на реколтата от зеленчуци. Но от браншовата асоциация споделят, че стопаните бързат, тъй като идва времето на сланите, които мощно повреждат култури като пипер, броколи, сладка царевица.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР