Ето как едно мощно слънчево изригване се отразява на ежедневието. Мощно

...
Ето как едно мощно слънчево изригване се отразява на ежедневието.
Мощно
Коментари Харесай

Слънчево изригване парализира радиокомуникациите в Австралия и Югоизточна Азия

Ето по какъв начин едно мощно слънчево изригване се отразява на всекидневието.

Мощно слънчево изригване провокира изхвърляне на гигантска бликам плазма и провокира радиосмущения в южната част на Тихия океан. В резултат на това слънчево изригване бяха регистрирани краткотрайни радиосмущения в Австралия и Югоизточна Азия.

Избухването е породено от нестабилното слънчево леке AR3575 и е записано в понеделник, 5 февруари, в 20:30 ч. по Гринуич (01:30 ч. по GMT на 6-ти февруари). Пикът е настъпил в 22:15 ч. по Гринуич (03:15 ч. по GMT). Според слънчевия физик Кийт Стронг, който показа детайлности за изригването в обществената мрежа X, събитието е било съпроводено от изхвърляне на коронална маса (CME). Това е доста изхвърляне на плазма и формиране на извънредно мощно магнитно поле на Слънцето. Макар че тази CME евентуално няма да доближи Земята заради нейното южно разположение на Слънцето, тя би могла да премине около нашата планета, без да провокира геомагнитни стихии. Те биха могли да навредят на спътниците, които обикалят към Земята. Но в това време биха зарадвали феновете на северното зарево.

Изригването от клас М провокира обширни радиосмущения заради мощния поток от рентгенови и ултравиолетови лъчи. Те доближиха Земята към осем минути след изригването и йонизираха горните пластове на земната атмосфера – термосферата. В резултат на това в осветената от Слънцето част на Земята, изключително в Австралия и Югоизточна Азия, се появиха недостъпни за връзките петна. Те засегнаха радиокомуникациите на честоти под 30 MHz.

Слънчевите изригвания се категоризират по азбучен ред съгласно размера – от най-мощните от клас X до минимум значимите от клас А. Неотдавнашното изригване бе класифицирано като М4.2. Зрелищни фотоси и видео на слънчевото изригване бяха направени от обсерваторията на НАСА за слънчева динамичност. Това е галактическа обсерватория, която непрестанно следи Слънцето на разнообразни дължини на вълните.

Националната океанска и атмосферна администрация ( NOAA) предвижда, че през идващите дни може да се следи още по-голяма слънчева интензивност, защото се появява друго несигурно слънчево леке – област 3576, което усилва вероятността от изригвания от клас М и вероятно клас Х.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР