Ето къде живеят най-неграмотните нашенци. Всеки втори софиянец с тапия

...
Ето къде живеят най-неграмотните нашенци. Всеки втори софиянец с тапия
Коментари Харесай

Ето къде живеят най-неграмотните нашенци


Ето къде живеят най-неграмотните нашенци. Всеки втори софиянец с диплома за висше. Повече от половината от популацията на София на възраст от 25 до 64 години са с висше обучение.
Делът на висшистите софиянци в
тази възрастова група доближава 54,3%. Това значи, че повече от половината от трудоспособното население на столицата е със приключен ВУЗ, сочи разбор на Института за пазарна стопанска система.
Общо за страната делът на висшистите
в тази възрастова група е 33,6%. В община Варна този дял е 49,2%, във Велико Търново 45,2%, в Пловдив 45,1%, в Благоевград 42,1% и в Бургас 41,9%. В страната има 26 дребни общини, в които висшистите в групата на 25-64-годишните са под 10%.

Малко над половината от популацията на възраст от 25 до 64 години е със приблизително обучение – 51,3%, а други 11,5% са с главно обучение. Регионалната карта обаче демонстрира огромни разлики в страната, като се откроява и разделяне изток-запад.
В доста региони в Източна България
се следи относително висок дял на популацията с главно обучение (над 20%), което се отразява отрицателно както на заетостта, по този начин и на възнагражденията.
В тези региони се следи и по-висок дял
на хората без обучение и надлежно на необразованите – в някои случаи необразованите доближават 5-10% от популацията на възраст 25-64 година Видимите клъстери са няколко – в районите към Сливен и Ямбол, огромни елементи от Североизтока, само че и
компактни групи общини край Стара Загора.
Данните от преброяването на популацията демонстрират, че броят на хората, които имат висше обучение, се е нараснал от 1,349 млн. на 1,560 млн. Това е растеж с 211 хиляди души на фона на рекорден спад на популацията сред двете преброявания.

Детайлната разбивка на данните разкрива непрекъснат тренд на повишаване на каузи на висшистите през поколенията. Ако за лицата над 65 години този дял е 21,8%, то той последователно
се усилва до 25,6% за възрастовата група
на 55-64 година, 30,8% за групата на 45-54 година, 38,5% за групата на 35-44 година и 41,6% за групата на 25-34-годишните.

Тези данни изрично демонстрират, че към този момент стабилно над 40% от младежите в страната приключват висше обучение, заключават икономистите от ИПИ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР