Ето и предложенията на правителството: Намаляване цената на биодобавката Министерството

...
Ето и предложенията на правителството: Намаляване цената на биодобавката Министерството
Коментари Харесай

Кабинетът обяви мерките срещу скъпото гориво

Ето и предложенията на държавното управление:

Намаляване цената на биодобавката

Министерството на превоза и известията е постигнало сделка с Националната асоциация по биогорива в България, че фирмите ще дават за българския пазар добавката със 150-200 $ на звук по-ниско от цената на спот пазара. Предложението важи за юли, август и септември 2022. Така цената за добавката за българските консуматори ще бъде извънредно конкурентна. България е един от водещите производители на биогорива в Европа и това ни разрешава да се възползваме от обстановката, което е в полза на българските консуматори. По този метод се чака резултатът от биодобавката върху крайната цена на горивата да бъде мощно понижен.

Премахване на акциза за природен газ, полутечен нефтен газ (пропан-бутан) и метан

Това ще даде опция за понижаване на цената на кг полутечен нефтен газ от 34 стотинки/кг в допълнение на тези горива, които доста от българските превозвачи употребяват, както и доста крайни притежатели на коли.

Намаляване на Данък добавена стойност на природен газ и полутечен нефтен газ на 9%

Тази мярка се добавя и с към този момент оповестената мярка за повишаване на минималния предел за наложителна регистрация по Данък добавена стойност до предел от 100 000 лева, с което се сътвори облекчение за дребните транспортни компании.

Законодателни промени по отношение на неопределено отчитане през тол системата

Със законопроект се трансформира механизмът на санкционирането, като се вкарва обективен и омекотен способ на разграничаване на неволните от същинските нарушавания.

Когато не действа системата, законът е безапелационен, че никой нищо не заплаща. Във всички останали случаи на изключено устройство на нехайство или дължащо се на техническа щета, ще се ползва нов механизъм, без глоба на превозвачите. Дава им се опция да заявяват посредством своя снабдител, че се касае за техническа неточност и ще заплатят избрана в цената такса.

Осигуряване на предвидимост при смяна на цените

Направено е предложение от превозвачите да се обезпечи предвидимост на измененията в цената и обсега на тол таксуването, като се даде най-малко шест месеца директен интервал, в който превозвачите да могат да променят договорите си и да плануват възможното нарастване в цената на услугите си.

Създадени са и две работни групи, които да извършат юридически и стопански разбор на тол системата, поради изразеното от превозвачите подозрение за нейната работа. Работата им ще приключи с писмени отчети, въз основа на които ще бъдат взети следващи решения.

Изключено е да се приказва и за въвеждането на по-скъпи ставки за прекосяване на пътя за директния трафик, защото и това е изрично неразрешено от Европа, показват от пресслужбата на кабинета.

Промени във връзка със системата за компенсиране и субсидиране на публичния превоз

Един от методите да се подтиква използването на публичен превоз е да се компенсират разликите в цените на билетите за разнообразни обществени групи. Констатациите на Министерството на превоза и известията са, че системата на систематизиране на обезщетения и дотации, настояща все още, разрешава разнообразни тълкувания и недобри практики. В поредицата от срещи сред министър Николай Събев и превозвачите, извършени след 10 май, участниците в срещите стигнаха до извода, че е най-добре да се следват прецизно наредбите на Регламент 1370/2002 на Европейски Съюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР