Ето че калмарите намериха своята сродна душа под формата на

...
Ето че калмарите намериха своята сродна душа под формата на
Коментари Харесай

Печени калмари с песто от рукола

Ето че калмарите откриха своята сродна душа под формата на песто от рукола

Необходими Продукти

● калмари - 350 г дребни до междинни
● зехтин - 2 с.л.
● сол - на усет

Песто от рукола


● рукола - 150 г
● пармезан - 50 г на прахуляк
● орехи - 50 г
● кедрови ядки - 50 г
● чесън - 1 скилидка
● зехтин - 50 мл + за разреждане на пестото на усет
● сол - на усет
● лимонен сок - 4 с.л.

Начин на подготвяне

Пригответе пестото от рукола, като в блендер поставите листенцата рукола, чесъна, пармезана и двата типа ядки със зехтина. Пуснете на оптимални обороти за няколко секунди, с цел да се смели всичко. Колко на ситно ще е смелено, зависи от това по какъв начин ви харесва, строги условия няма.

Към полученото песто налейте лимоновия сок и овкусете със сол, в случай че е належащо (пармезанът е соленичък, тъй че внимавайте да не пресолите).

Разбъркайте и съхранете в ледник в добре затворен съд, до момента в който пристигна ред да подправите вашето ядене с това ароматно песто с рукола. В случая ще го използваме за компания на калмари, само че защото ще ви остане от него, може да го прибавяте към разнообразни типове паста или салати даже, разредено с още зехтин и лимонен сок по ваш усет.

За да приготвите калмарите, ги почистете доста добре, като измъкнете и отделите пипалцата и извадите вътрешността от тубичката с транспарантната пръчица - гръбнак. За да ви е по-лесно, може да обърнете тубата на назад и по този начин да почистите и измиете добре. Не е нужно да ги белите.

Отделените пипалца, също почистете, като с кухненска ножица срязвате и отстранявате двете очички.

Ключов миг е първо да не премивате прекомерно морските блага, тъй като ще изгубят от усета и есенцията си. Второ - към този момент изплакнатите калмари би трябвало да отцедите доста добре и да подсушите леко. Тъй като и те самите ще си пуснат малко течност при готвенето, в случай че не са добре подсушени, ще пускат повече и вместо да се пекат, ще стартират да си къкрят в отделената течност, ще се стопят прекомерно и ще станат жилави.

Може да изпечете калмарите на скара, плоча или просто тиган. За задачата температурата би трябвало да е висока. Ако ще ги приготвяте на скара, ги намажете със зехтин и запечете за малко от двете страни - до лек тен, това е задоволително да се сготвят.

При печене на плоча или тиган ръснете две лъжички зехтин и щом температурата е станала, задоволително висока, положете морските блага да се запекат първо от едната страна 1-2 минутки - според от размера им, и след това още толкоз време от другата страна.

Топлите калмари посолете леко и залейте с пестото от рукола, разредено с още зехтин и лимонен сок. По предпочитание може да поръсите с прясно надробен черен пипер.

Така приготвените морски блага е целесъобразно да консумирате топли, с цел да се усети оптимално техният усет и чупливост.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР