Етническите сърби в Северно Косово влязоха в сблъсъци с полицията

...
Етническите сърби в Северно Косово влязоха в сблъсъци с полицията
Коментари Харесай

Косовските сърби влязоха в сблъсъци с полицията в Северно Косово

Етническите сърби в Северно Косово влязоха в конфликти с полицията в общинска постройка в понеделник, до момента в който се опитваха да завладяват една от локалните общини, където кметовете етнически албанци влязоха предходната седмица благодарение на управляващите, оповестява.

Косово и Сърбия са врагове от десетилетия, като Белград отхвърля да признае суверенитета на Косово. Съединените щати и Европейският съюз ускориха напъните си, с цел да оказват помощ за решаването на разногласието сред Косово и Сърбия, опасявайки се от по-нататъшна неустойчивост в Европа, защото войната на Русия бушува в Украйна. Европейски Съюз даде да се разбере както на Сърбия, по този начин и на Косово, че би трябвало да възстановяват връзките си, с цел да напреднат в желанията си да се причислят към блока.

В понеделник косовската полиция и ръководените от НАТО сили за Косово или КФОР бяха видяни да пазят общинските здания в Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Митровица, четири общини на север, които организираха предварителни избори предишния месец. Те бяха значително бойкотирани от етническите сърби, които съставляват болшинството в тези региони. Само етнически албанци или представители на други по-малки малцинства бяха определени на кметски постове и събрания

Полицията сподели, че сърбите са се събрали рано сутринта в три от постройките на общината - в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, само че не и в Северна Митровица. В Звечан те се пробваха да влязат принудително, употребявайки сълзотворен газ в опитите си да обхванат в публичните здания. Полицията отговори със сълзотворен газ, се споделя в изказване.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич разкритикува интернационалното отношение към събитията в Косово, като сподели, че КФОР „ не пази хората,  те пазят узурпаторите “.

„ Но ние би трябвало да защитим мира. Мирът е всичко, което имаме “, сподели още тя.

Министърът на защитата Милош Вучевич сподели, че сръбската войска завършва разполагането след решението за повишение на бойната подготвеност и ще бъде подготвена да „ извърши всяка задача и всяка заповед “. Вучевич сподели, че се надява на политическо решение на рецесията. Той също по този начин разкритикува КФОР, като сподели, че тяхната позиция „ наподобява, че пазят полицията от невъоръжени хора “.

Сърбите споделят, че желаят както новите кметове, които те нарекоха „ противозаконни и нелегитимни шерифи “, да подадат оставка и да изоставен офиси, по този начин и специфичната полиция да напусне Северно Косово, съгласно Горан Ракич, сръбски политик от Северно Косово, добавяйки, че настояванията са също изпратени до КФОР и интернационалните посолства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР