Етичната и Дисциплинарната комисия на прокурорите във ВСС ще разглеждат

...
Етичната и Дисциплинарната комисия на прокурорите във ВСС ще разглеждат
Коментари Харесай

Гешев и опозицията му във ВСС се сблъскаха за първи път след скъсаната оставка

Етичната и Дисциплинарната комисия на прокурорите във Висш съдебен съвет ще преглеждат сигнала, с който шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов упрекна Иван Гешев в закононарушения по работа.

В писмото му са разказани три случая, за които основният прокурор би трябвало да бъде тестван - за запис на телефонен диалог с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев, за заграбване на институционална почивна база за своя резиденция и за хипотетична интервенция в делото " Барселонагейт " за изнудване на Бойко Борисов.

На собствен ред Гешев упрекна Сарафов в същото закононарушение - за опит за преустановяване на следствието в интерес на Борисов, и изиска отстраняването му от работа.

Кой влиза в двете комисии, които ще разискват нарушаванията на Гешев?
В етичната комисия членуват Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Йордан Стоев и Стефан Петров. Първите четирима от тях участваха в подписката, с която желаеха отстраняването на основния прокурор още преди експлоадирането на абсурда с Борислав Сарафов (ден откакто Мария Габриел съобщи желание да му изиска оставката); В дисциплинарната комисия членуват Стоев и Кузманов, само че другите двама представители са Евгени Иванов и Пламен Найденов, които очевидно принадлежат към лоялните на Гешев членове на Висш съдебен съвет. Прокурорската гилдия в този момент се състои от 10 души, като се ръководи от основния прокурор.
Заседанието на прокурорската гилдия беше първата среща " очи в очи " сред Гешев и хората, които първи внесоха искане за предварителното му уволняване като основен прокурор.

Само двама от 6-мата участници в подписката се явиха в залата на Висшия правосъден съвет - Георги Кузманов и Йордан Стоев ( " пострадалия " от звукозаписите на Гешев).

Калина Чапкънова, Светлана Бошнакова и Гергана Мутафова се включиха единствено онлайн в съвещанието.

Шестият подписал - Огнян Дамянов - се оказа в отпуск, а Гешев няколко пъти повтори, че кадровикът е в Япония.

Главният прокурор водеше съвещанието, макар че той и Стоев не гласоподаваха при вземането на решения, свързани със сигнала на Борислав Сарафов против него.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР