Ескалацията на напрежението в Косово трябва да се избегне и

...
Ескалацията на напрежението в Косово трябва да се избегне и
Коментари Харесай

Столтенберг: Силите на НАТО в Косово остават в готовност, ескалацията трябва да се избегне


Ескалацията на напрежението в Косово би трябвало да се избегне и силите на НАТО в Косово (КeйФОР) остават в подготвеност, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след неуспеха на договарянията сред Белград и Прищина в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Столтенберг написа в Туитър, че е разговарял с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борела и е изразил разочарованието си, че разногласието сред Белград и Прищина за замяната на издадените от Сърбия регистрационните номера на коли на косовски сърби, не е решен. Разговарях с Жосеп Борел. Разочаровани сме, че не бе допустимо да се позволи разногласието за регистрационните номера. Сега е моментът за отговорност и прагматични решения. Ескалацията би трябвало да се избегне. КейФОР остават в подготвеност ", написа Столтенберг.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви нощес, че е уведомил Столтенберг за разочароващия резултат от вчерашната среща на високо равнище сред Белград и Прищина с посредничеството на Европейски Съюз.

" Ескалацията би трябвало да бъде избегната. Европейски Съюз и НАТО остават координирани, също и на място ", написа той в Туитър.

НАТО разполага с към 3700 военни в Косово,

В Брюксел през вчерашния ден се организира тристранна среща сред премиера на Косово Албин Курти, президента на Сърбия Александър Вучич и Борел.

Курти отхвърли предлагането на Европейски Съюз за регистрационни номера, защото не планува договореност за дефинитивно съглашение за цялостно нормализиране на връзките със Сърбия. Белград пък го одобри.

Предложението на Европейски Съюз беше Косово да не стартира да постанова санкции на водачите, които не са заменили регистрационните си автомобилни номера, издадени от Сърбия, с косовските RKS (Република Косово), а Сърбия към този момент да не издава номера с КМ (Косово и Метохия).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР