Ескалация на напрежението между Армения и Азербайджан. Тази сутрин военното

...
Ескалация на напрежението между Армения и Азербайджан. Тази сутрин военното
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан пред война


Ескалация на напрежението сред Армения и Азербайджан. Тази заран военното министерство на Азербайджан разгласи, че Армения е почнала натоварен обстрел на позициите на азербайджанската войска. Според Министерството на защитата има цивилни жертви и ранени.

Армения пък заяви, че азербайджански сили са атакували в посока Нагорни Карабах. Външното министерство твърди, че са бомбандирани население места, в това число и столицата на непризната република Степанакерт, съобщи БГНЕС.

Сепаратистките сили в отделилия се от Азербайджан район Нагорни Карабах смъкнаха два азербайджански военни хеликоптера, откакто Баку стартира бомбардиране на анклава, оповестиха бунтовническите управляващи.

Министерството на защитата на Азербайджан съобщи, че въоръжените сили са почнали контраофанзива по цялата фронтова линия в Карабах. Азербайджанското военно ведомство разгласи свалянето на хеликоптер от Военновъздушни сили на страната, само че членовете на екипажа са живи.

По-рано през днешния ден азербайджанското Министерство на защитата съобщи, че арменските въоръжени сили стрелят по обитаеми места на контактната линия в Карабах, съгласно тези данни има убити цивилни. Според арменското Министерство на защитата Карабах “е бил подложен на въздушни и ракетни офанзиви …”, арменската страна е свалила два хеликоптера и три безпилотни самолета на Азербайджан. Прессекретарят на президента на непризнатата Нагорно-Карабахска република Вахрам Погосян заяви, че мирните селища в Карабах, в това число столицата Степанакерт, са били подложени на артилерийски обстрел и прикани популацията да се скрие.

“За да потуши бойната интензивност на въоръжените сили на Армения и да обезпечи сигурността на цивилното население, командването на азербайджанската войска реши да стартира контраофанзива по целия фронт”, съобщи азербайджанското Министерство на защитата.

Според него „ персоналният състав и танковите елементи с поддръжката на части от ракетно-артилерийските войски, фронтовата авиация и безпилотни летателни апарати са разкрили огромен брой жива мощ, военни обекти и военна техника на арменските въоръжени сили, ситуирани в предната линия и в дълбините на вражеската отбрана, унищожавайки ги. “

Министерството декларира, че „ са унищожени 12 единици зенитно-ракетни системи OSA на подразделенията на Противовъздушна отбрана на Армения “.

Министерството на защитата на Армения счита, че изказванията на Азербайджан за започването на “контранастъпление” може да демонстрират “предварително планувани действия”, съобщи прессекретарят на арменското Министерство на защитата Шушан Степанян.

“Министерството на защитата на Азербайджан разгласи началото на “контранастъпление”, което свидетелства за авансово планувани дейности. Всяко военно лице с съществени знания ще свидетелства, че планирането на контранастъпателна интервенция продължава седмици. Минути след формалното известие за ескалацията азербайджански и турски медии оповестяват от фронта за свидетелства, че провокацията на Азербайджан е била планувана авансово “, написа Степанян във Facebook.

Властите на непризнатата република Нагорни Карабах оповестиха военно състояние заради ескалацията на обстановката по контактната линия с Азербайджан. Според арменските новинарски канали главата на непризнатата република Араик Арутюнян е декларирал това в Степанакерт.

„ Започнахме готовност на всички жители на 18-годишна възраст. В страната е оповестено военно състояние “, сподели той.

Външното мистерство на Русия прикани за неотложно преустановяване на огъня и пристъпване към договаряния.

Анкара поддържа Баку и осъжда последните дейности на Армения в Азербайджан. Това съобщи формалният представител на президента на Турция Ибрахим Калин.

“Ние изрично осъждаме нападението на Армения против Азербайджан. Армения наруши прекратяването на огъня, като нападна цивилни селища и за следващ път показва, че се опълчва на мира и стабилността. Международната общественост би трябвало неотложно да спре тези рискови провокации”, написа той на страницата си в Туитър.

Говорителят на Тайип Ердоган също добави, че Анкара поддържа Баку “в светлината на тези атаки”.

Конфликтът сред Баку и Ереван стартира през февруари 1988 година, когато самостоятелен район Нагорни Карабах разгласи отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения спор 1992-1994 година Азербайджан загуби надзор над Нагорни Карабах и седем прилежащи района. От 1992 година се водят договаряния за спокойно споразумяване на спора в границите на Минската група на ОССЕ, която се ръководи от Русия, Съединени американски щати и Франция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР