Есента вече е тук и е време да се насладим

...
Есента вече е тук и е време да се насладим
Коментари Харесай

Аспержите на бедния пазят от грип и настинка РЕЦЕПТИ

Есента към този момент е тук и е време да се насладим на богатото обилие от сезонни плодове и зеленчуци. Пръв измежду тях би трябвало да класираме праза. Мнозина го подценяват, тъй като не знаят, че майсторски подготвен, той се топи в устата. Заради чудесните вкусови качества е сравняван с аспержите, а до през днешния ден някои го назовават   " аспержите на бедния ". Французите, които са известни със своите изтънчени гурмета, го оферират като гарнитура при поднасянето на най-вкусните и скъпи миди " Сен-Жак ". Италианците подготвят с него лазаня, а в българската кухня се употребява като плънка за баница с праз, някои типове зелник и лучник, както и недопечен в салати.

Малцина знаят, че празът е един от националните знаци на Уелс. Според легендата, свети Давид заповядал на уелските си бойци да се отличават, носейки праз на шлемовете си, в една историческа борба против саксонците, която се провела в поле с праз. Тази история може и да е съчинена от британския стихотворец Майкъл Драйтън, само че е известно, че празът е знак на Уелс от далечни времена. Шекспир да вземем за пример загатва обичая да се носи праз като „ антична традиция “ в „ Хенри V “.

Вкусът на праза по принцип се счита за по-изтънчен от този на елементарния лук.

Освен апетитен, той е и доста потребен. На първо място празът е доста мощно средство против настинки, грипове и въобще всевъзможни инфекции. Тези негови свойства се дължат на едно вещество в състава му, което носи името алицин. То се съдържа още в чесъна и е мощно антибактериално, както и противогъбично средство. Затова и се смята, че защищава от грип, простуда и даже - бронхит.

Празът усъвършенства здравето на червата. Той съдържа инулин, който ферментира в дебелото черво и служи за храна на положителните бактерии. От количеството на положителните бактерии (пробиотици) в стомашно-чревната флора зависи положението на чревната стена, разграждането и усвояването на питателните субстанции, както и силата на имунната система.

Празът е източник на витамини и минерали

Този зарзават е един от най-силно витаминозните листни и стволови зеленчуци. Само с 33 ккал на 100 г тегло празът съдържа 2 г протеин, 8 г въглехидрати и 2 г висококачествени фибри. Основното преимущество на праза е поразително високото наличие на минерали. Този лук съдържа магнезий, калий, калций, фосфор, желязо и сяра. Редовната приложимост на праз като добавка към главния зеленчуков набор ви разрешава да сведете до най-малко риска от недостиг на тези минерали, които са извънредно значими за естественото действие на нервната и сърдечносъдовата система.

Богат на фолиева киселина 

Съдържа и доста фолиева киселина, известна още като B9 - фолат. Това е изключително значим витамин от група B за протичането на здравословна бременност и раждане на крепко дете. Празът се употребява интензивно и в козметиката - в състава на маски за лице, коса и нокти. Активните субстанции в него подкрепят обновяването на кожните кафези, спомагат за ускоряването на растежа на косата, понижават чупливите нокти.

Високото наличие на каротеноиди и лутеинът също по този начин поддържат органите на зрението, с цел да се резервира остротата. Това прави зеленчукът подобаващ за хора, които имат проблеми в тази област - доста работа на компютър, възприятие за напрежение в очите.

Известен е с антитуморни свойства

Празът също е прочут със своите антитуморни свойства, тъй че може да се употребява като профилактично средство в битката против доброкачествените и злокачествените новообразувания, както и като помощно средство. 

Няма безапелационни данни за противопоказанията на продукта, всички негативни последствия са резултат от корист. Трябва да се внимава с потреблението на този зарзават при хора, страдащи от язва на стомаха, пациенти с чревни болести би трябвало да употребяват праз-лук умерено, с цел да се избегне обострянето им заради увеличение на киселинността.

Най-големи изгоди от праза се извличат, когато се приема свеж. Може да се съхранява дълготрайно в ледник, само че термичната му обработка бързо намалява полезността му, разграждайки огромна част от флавоноидите и витамините.

 
РЕЦЕПТИ Сарми с праз-лук и гъби
Необходими артикули:

кисело зеле (листа)

За плънката: 2 огромни стръка праз лук, към 15 междинни пресни печурки, 1/3 чаена чаша ориз, 1 приблизително огромен морков, чубрица, риган, черен пипер, сол на усет, олио

Начин на подготвяне:

Нарязваме праз-лука на ситно. Почистваме и нарязваме гъбите и моркова на кубчета. В огромен тиган запържваме лука и гъбите, до момента в който омекнат. Накрая прибавяме и ориза и продължаваме да пържим, до момента в който оризът стане транспарантен.

Махаме тигана от котлона, прибавяме моркова и подправките. Напълваме зелевите листа със сместа и ги завиваме във формата на сарми, които подреждаме в тава.

Заливаме ги с подсолена вода (да ги покрие малко повече от 2/3), а най-после и с малко олио.

Печем ястието към 50-60 минути на 200 градуса.

 
Баница с праз и сирене
Необходими артикули:

кори за баница - 500 г

яйца - 4 бр.

праз - 2 бр. междинни

сирене - 100 г

кисело мляко - 3 с.л.

Начин на подготвяне:

Първо се прави плънката за баницата, като празът се нарязва на немного едри части, дружно със зелената част. След това се слага в тиган на котлона и с 3-4 с.л. олио се запържва до полуготовност.

Маха се от котлона и се прибавят киселото мляко, сиренето и две от яйцата. Сместа се разбърква деликатно, с цел да не се стопи сиренето. Така плънката е подготвена за приложимост.

 На всяка кора се ръси по 3-4 с.л. от сместа - или на всички места, или единствено в долния завършек на кората.

Внимателно се прехлупват двата дълги края на кората към средата и по-късно се навива руло. Първото се завива на охлюв и се слага в средата на тавата /30 см/.

Всяко последващо руло направено по същия метод се навива към първото.

Когато корите са навити, се поливат с 2 разрушени яйца в 100 мл вода и 1-2 ч.л олио.

Витата баница се изпича в умерена фурна за към 40 минути до прелестен тен.

 
Паниран праз-лук
Необходими артикули:

3 стръка праз - единствено бялата част

3-4 яйца

брашно за овалване

галета

Начин на подготвяне:

За рецептата е нужна единствено бялата част на праза. Почистете я добре и я нарежете на части с размер към 8-10 см. Сложете праза за 6-7 минути в подсолена вряща вода, след което го извадете, отцедете и сложете да се охлади.

Докато е още топъл, би трябвало да го притиснете леко благодарение на лъжица, с цел да се получат по-плоски части. Оваляйте частите в брашно, по-късно ги потопете в разрушени яйца и най-после покрийте с галета.

Лукът се пържи в мощно загрята лой. Парчетата се оставят върху кухненска хартия за няколко минути.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР