Ако ви се иска да направите по-нестандартен козунак, с плънка

...
Ако ви се иска да направите по-нестандартен козунак, с плънка
Коментари Харесай

Лимонов козунак с лимонови вафлички

Ако ви се желае да извършите по-нестандартен козунак, с плънка друга от елементарната, в която най-често се поставят стафиди и/или други сушени плодове, то тази рецепта за лимонен козунак е тъкмо за вас. За пълнежа ще са ви нужни един пакет от добре познатите ви лимонови вафли и малко мармалад или домашно сладко.

Ако желаете да стане по-богат козунака може да добавите и няколко части локум, орехови ядки и стафиди, само че ви уверяваме че и без тях ще се получи страхотна плънка, с помощта на лимоновите вафлички (които ще начупим) и сладкото.

Рецепта за лимонен козунак


За тестото


1 кг брашно;
1 кубче жива мая;
250 гр захар;
5 яйца;
100 гр разтопено масло (половината от него е за намазване на ръцете при месене на тестото);
250 мл прясно мляко;
25 мл сладкарска сметана;
1 лимон.


За плънката на лимоновия козунак


1 пакетче лимонови вафлички (10-12 броя);
6 блокчета локум (по предпочитание, за усилване на вкуса);
100 гр сладко или мармалад;
2 с.л. ром.


За намазване


1 жълтък от огромно яйце;
захар за поръсване;


Как да приготвите лимонен козунак


От продуктите нагоре, замесете меко и еластично козуначено тесто, което не лепне. Вижте тази публикация за замесването му малко по малко. Трябва да се получи хубаво пухкаво тесто, което да образува дребни мехури.

Подгответе плънката за козунака, като натрошите на ситно лимоновите вафли и ги омесите със мармалада (или сладкото). Към тази примес прибавете локума, нарязан на дребни късчета и комплициран с рома, с цел да поеме сместа хубаво от него.

В авансово приготвена форма за печене, наместете тестото, сложете плънката по средата на козунака по цялото му продължение, запечатайте козунака и го оставете встрани на топло място да усили размера си двойно.

След като се е надигнал, го намажете добре с разрушен жълтък, поръсете го щедро със захар и печете в умерена фурна до подготвеност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР