Великден е свят празник за християните по целия свят. И

...
Великден е свят празник за християните по целия свят. И
Коментари Харесай

Съвети за месене на „козунак на конци”

Великден е свят празник за християните по целия свят. И по неписано предписание той не би бил същият без козунак. 

 

Понеже точно през днешния ден е Велики четвъртък - денят, в който стартират приготовленията за Пасха с боядисване на яйца и месене на обредни хлябове, сме ви приготвили няколко потребни съвета.

 

Ето ги и рекомендациите при месенето:

Много значимо изискване е всички артикули, които употребявате за изработката на обредния самун, да са топли. Стаята, в която ще го приготвяте, също би трябвало да е затоплена.

 

Хубаво е също по този начин преди да започнете същинското месене, да пресеете брашното два пъти със сол, с цел да се насити с О2. След това го оставете на топло. За да се получи апетитен козунак, тестото би трябвало да е меко и еластично. Ако е прекомерно меко, при втасването ще се разлее и ще загуби формата си, а в случай че е доста твърдо, няма да бухне задоволително, предизвестяват от woman.bg

 

Козунакът ви няма да се получи добре, в случай че не обърнете особено внимание и на маята. Ако дълготрайно време сте я държали в някой долап, е допустимо тя да е изгубила качествата си. Но не се тормозете, елементарно може да ревизирате, дали е годна за приложимост. За задачата би трябвало дамо да сложите късче от нея в топла вода. Ако то изплува, може да изполвате маята. Преди обаче да преминете към същинската ѝ приложимост, би трябвало наложително да я оставите да втаса. Това се случва посредством смесването ѝ с с част от млякото, захарта и малко брашно. Оставете я да престои и не добавяйте сол към сместа, каквото и да написа в определената от вас рецепта.

 

Друго, което е от изключителна значимост за приемането на вкусни козунаци, е мазнината. За най-хубави резултати ви предлагаме да смесите от скотски и растителен генезис, т.е масло или мехлем с олио. До 50% от мазнината се поставя при първичното въвличане на тестото, а останалата се прибавя последователно при месенето.

 

Несъмнено делящият се на конци козунак е пример за добре изработен ритуален самун. Получаването на хубави конци обаче не е лесна работа и това е реалност, прочут на всеки опитвал се да омеси козунак. За да се получат те, би трябвало да се сложат не повече от 250 грама захар на кг брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото.

 

Няма по какъв начин да постигнете конци и без усърдно месене и пердашене, тъй като те се оформят точно с помощта на развиването на глутена, получаващо се в самото деяние. Освен това конците се умножават при прибавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.

 

Втасването е различен миг от особена значимост за приемането на апетитен козунак. За него би трябвало да се въоръжите с самообладание, тъй като то може да отнеме и 4-5 часа. 

 

Козунакът също по този начин не би трябвало да заема повече от 1/3 от тавата, защото по време на печене размерът на обредният самун ще нарасне и сместа ще излезе отвън съда. За да не прегори и да не се изсуши козунакът по време на печене, сложете във фурната дребен съд с вода, а в случай че десертът доста бързо се зачерви, го покрийте с алуминиево фолио.

 

Друга специфичност за постигането на вкусно великденско лакомство е, че би трябвало да разтриете с мокри ръце захарта, с която ще поръсите изпечения козунак. Това се прави, с цел да не загори захарта.

 

И най-после, само че не и по значимост: Ако козунакът се украсява с ядки, също е добре да се намокрят, преди да се слагат.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР