Есенното почистване наближава, а с това и времето, когато сменяме

...
Есенното почистване наближава, а с това и времето, когато сменяме
Коментари Харесай

Какво се случва с дрехите от контейнерите за рециклиране?

Есенното разчистване наближава, а с това и времето, когато сменяме дрешника си. Какво вършим с облеклата, които не носим?! Възможност - да ги изхвърлим в контейнерите за облекла. Ползите от това са най-много екологични, а наред с това при контейнерите с логото на БЧК има и благотворителен детайл.

Това, което в Европа се случва от четвърт век, в България стартира едвам преди 5 години, само че пък хората поддържат концепцията, даже това което изхвърлят, да не отива напразно.

" Стартирахме, в случай че не се неистина с към 30 контейнера. В момента са 130, като разчитахме на един равномерен напредък, популяризирайки тази нова процедура по всевъзможни способи да се получи една последователност с от ден на ден квартали, от ден на ден местоположения ", споделя Антон Гичев, шеф на компанията, която стопанисва контейнерите.

QR-код демонстрира какъв брой е цялостен контейнерът. След изпразването стартира подбиране. Това, което към момента става за носене, отива в страни, където хората биха купили облеклата на алегорични цени. Останалото се преработва и се създават материали като вата или кърпи за разчистване.

И от Столичната община, и от компанията, която стопанисва контейнерите за текстил с логото на БЧК регистрират, че събират към 1 звук текстилни боклуци годишно. Пандемията обаче е довела до увеличение на това количество. В контейнерите на Общината от началото на годината към този момент са събрали 900 хиляди кг.

" Хората имаха опция да изчистят дрешниците си, мазетата си, където са държали остарели облекла и изхвърлиха всичко. Затова и екипите работеха непрекъснато, с цел да могат да смогнат със събирането на контейнерите и торби ", изяснява Татяна Асенова от Столична община.

И макар че доста мъчно могат да бъдат отворени, вандалски прояви с контейнерите за облекла има.

Местата на контейнерите за облекла са посочени на страницата на Столичния инспекторат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР