Есенно подрязване на круша – как се прави? За овощните

...
Есенно подрязване на круша – как се прави? За овощните
Коментари Харесай

Есенно подрязване на круша – как се прави?

Есенно подкастряне на круша – по какъв начин се прави? За овощните дървета е значимо освен навременното поддържане и постоянното поливане, само че и вярното подкастряне на короната. Резитбата на крушата през есента е не по-малко значима от лятната и пролетната резитба. Но не всички градинари знаят по какъв начин вярно да образуват короната, тъй че дървото да дава плод несметно през целия си живот.

Крушата е прекомерно светлолюбиво дърво. Гъстата корона води до развиване на заболявания и понижаване на добивите. Подрязването на крушата може да се прави когато и да е на годината. Но специалистите предлагат осъществяването на санитарна и формираща резитба напролет и есента, преди настъпването на минусови температури.

Защо би трябвало да подрежем крушите през есента?

Подрязването на крушата през есента оказва помощ за вярното образуване на короната без риск от развиване на заболявания по овощните дървета. Липсата на листа улеснява оценката на степента на втвърдяване и нуждата от премахване на непотребните и погрешно растящи клони. Навременното използване на процедурата понижава риска от заболяване.

Видове резитби при крушата . Има три типа подкастряне на короната:

  • санитарна;
  • формираща;
  • подмладяваща.

Санитарната резитба се прави напролет и есента. В същото време клоните, развалени от вятър или сняг, се отстраняват и раните се дезинфекцират.

Кога да подрежем крушата през есента?

Санитарните ограничения за премахване на погрешно растящи леторасти и клони през есента се правят преди настъпването на минусовите температури. В взаимозависимост от климатичните условия в даден район времето за подкастряне може да варира. В мекия климат на южните региони крушите могат да се режат през есента през октомври или ноември.

В по-студените региони, където студовете стартират по-рано, събитието се организира незабавно след прибиране на реколтата и частичното рухване на листата. Оптималната температура на въздуха по време на резитба на крушите би трябвало да бъде сред +10 + 12 °C.

Есенно подкастряне на круша: диаграми и препоръки за начинаещите овощари

Формиращите и санитарни резитби зависят освен от сезона, само че и от възрастта и типа на дървото. Неправилната скица за премахване на клоните или неспазване на температурните условия може да докара до понижаване на добива. За начинаещите овощари опитните градинари поучават:

  • За подрязването се употребяват остро заточени принадлежности.
  • Раните ще зараснат по-бързо, в случай че израстъкът се изреже на пръстен.
  • Големите клони би трябвало да бъдат отстранени на няколко стадия, разделяйки процедурата по сезони.

Някои овощари употребяват гальовен способ за унищожаване на непотребния напредък. За задачата благодарение на тънка стоманена тел се издърпва клона на дадена височина. След известно време металната нишка ще отреже част от клона, без да навреди на останалата част от дървото.

Подрязване на млада круша през есента

При засаждане на едногодишна фиданка е належащо през есента да се редуцира стволът на височина от 60 до 90 см. Това ще форсира развиването на кореновата система.

Ако не ограничите растежа на дървото през първата година на развиване, тогава главните носещи клони се образуват прекомерно високо, което затруднява събирането на плодове в бъдеще. Твърде ниската корона на крушата ще попречи на грижите за дърветата.

Как да подрежем двугодишна круша през есента?

Дърво, което презимува навън, се смята за двугодишно. Стволът има 8 – 10 странични издънки, от които би трябвало да се образуват скелетните клони на бъдещото възрастно дърво. За обикновено развиване се оставят единствено половината от клоните. Те би трябвало да бъдат отмерено разпределени по обиколката на разнообразни височини.

Необходимо е да оставите тези клони, които са ситуирани във връзка с ствола под ъгъл от към 50 градуса. При по-стегнато прилепване има заплаха от разединение при мощен вятър. Излишните клончета се подрязват на пръстен, без да се оставят пънове. Останалите се редуцират с една четвърт от дължината до горна външна пъпка.

При вярно подкастряне пъпките са ситуирани на разнообразни височини. В последна сметка:

  • Всички скелетни клони би трябвало да бъдат ситуирани с увеличение на дължината изпод нагоре. Колкото по-ниско пораства клонът, толкоз по-къс би трябвало да бъде той по отношение на горните.
  • Водачът би трябвало да се издига над горните клони с не повече от четвърт метър.
  • Необходимо е да се изрежат конкурентните леторасти (те порастват под изострен ъгъл по отношение на ствола).

След подкастряне не би трябвало да се тори с азотни торове. В противоположен случай дървото ще ускори растежа на зеленина, вместо нужното укрепване на раните.

Есенно подкастряне на круша на три години

Колкото по-стара е крушата, толкоз по-внимателно би трябвало да следите за вярното образуване на короната. Подрязването на тригодишна круша се разграничава от предходните години единствено по мащаб. Схема за подкастряне на круши през есента по години:

Алгоритъм на деяние:

  • Премахнете клоните, които се конкурират с лидера.
  • Подрязвайте леторасти, които порастват погрешно под прав и прекомерно изострен ъгъл по отношение на ствола.
  • Съкратете всички останали с една четвърт от годишния приръст.
  • Елиминирайте върховете (изправен напредък на клон и ствол).

Как да подмладим остаряла круша през есента?

Круша на възраст 8 години и повече се нуждае от резитба срещу стареене. По това време короната на растението нормално е прекомерно гъста, макар че скоростта на напредък на младите клони е понижена. Подрязването на остаряла круша през есента е належащо, с цел да се усъвършенства аерацията и да се подтиква развиването на нови плодни клони.

Поради мащаба, рязането се прави на няколко стадия, отмерено разпределени през сезоните. Първо премахнете старите и изсъхнали клони. Отрежете клоните, конкурентни на лидера. Премахнете огромните клони вътре в короната до две или три пъпки, оставяйки заместващ възел, върху който ще се развие идната плодна клонка.

За огромен клон се смята клон, който е почти половината от диаметъра на лидера. Наведнъж се режат не повече от три огромни клона, с цел да не страда крушата. На последно място, съкратете годишния приръст с една четвърт. По-добре е да започнете подмладяващата процедура за подкастряне на остаряла круша през есента.

Грижи след самото есенно подкастряне на круша

Есента е натоварено време за овощарите. Крушите и другите овощни дръвчета би трябвало освен да бъдат подрязани, само че и вярно готови за идните студове. След подкастряне не забравяйте да третирате огромните отрези с лак или подобаваща багра.

Експертите поучават изрязаните сектори да се изсушат и едвам по-късно да се нанесе защитното покритие. Ако торенето през сезона е осъществено навреме, тогава след резитбата не е належащо да се ползва тор. Дървото е натрупало задоволително хранителни субстанции за идния интервал на покой.

За да може овошките елементарно да се оправят със зимния мраз, е належащо да ги подготвите вярно. Те се торят с калиеви и фосфорни торове през септември. Торовете се ползват в кръга на ствола на дървото съгласно инструкциите и в сходство с възрастта на дървото.

За да подготвите круша за зимата, е належащо да наситите почвата освен с тор, само че и с нужното количество влага (ако няма валежи). Това ще обезпечи вярното асимилиране на минералите от кореновата система. След подкастряне и прибавяне на микро- и макроелементи към кръга на ствола на дървото, би трябвало да излеете най-малко 6-7 кофи вода.

Подрязването на крушата през есента оказва помощ да се раздели процесът на образуване на короната на дървото, с цел да се понижи вероятният стрес върху растението. Важно е овощарят да помни, че тази просвета е много капризна. Можете да получите добра годишна продукция от круши единствено с вярна грижа.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР