Есенната сесия на 49-ото Народно събрание (НС) ще бъде открита

...
Есенната сесия на 49-ото Народно събрание (НС) ще бъде открита
Коментари Харесай

След лятната почивка: Депутатите с първа сесия в Партийния дом

Есенната сесия на 49-ото Народно заседание (НС) ще бъде открита в постройката на някогашния Партиен дом. Решението бе оповестено при започване на август от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ-СДС). 

Промяната бе аргументирана от него с нуждата от сериозен ремонт на историческата постройка на Народното събрание, чиито лозунг „ Съединението прави силата “ също трябвало да откри своето място в постройката на някогашния партиен дом. Желязков осведоми още, че към момента няма решение историческата постройка на Народното събрание да бъде превърната в музей, а рокадата в работното пространство дефинира като краткотрайна.

Опити за трайно пренасяне работата на депутатите в постройката на някогашния Партиен дом бе изработен и в границите на 44-ото Народно събрание, чиято десета сесия бе открита в напълно ремонтираната зала „ Св. София “. Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева разгласи края на ремонта, за който били изхарчени близо 18 млн. лева Всъщност депутатите от 44-ото Народно заседание са първите и последните, заседавали в реновираната пленарна зала „ Св. София “.  

След повече от две години или 890 дни спиране депутатските банки, ситуирани в 12 реда под стъклен купол, в реновираната зала „ Св. София “ още веднъж са разполагаем на депутатите от състава на 49-ото Народно заседание.  

Решението за рокадата преди три години провокира дискусия, обвързвана с работата на парламентарните публицисти и ограничението на достъпа им до народните представители. 

И в този момент представителите на медиите няма да имат достъп до работните пространства на парламентарните групи, обясни Желязков по време на осведомителна среща с представителите на медиите от началото на август. 

Достъпът на публицистите се чака да бъде на две места във фоайето на централния вход откъм Ларгото, откъдето се чакат да влизат депутатите и пред пленарната зала на третия етаж.

Съображения „ против “ решението за провеждането на съвещанията на Народното събрание в постройката на някогашния партиен дом в този момент,  и преди три години, изрекоха депутати от разнообразни парламентарни групи, измежду които „ ИТН “.  

Именно те настояха в състава на 45-ото Народно заседание съвещанията да се организират в историческата постройка на Народното събрание. Заседанията на идващите 46, 47, 48-о Народни събрания също бяха в историческата постройка на пл. „ Народно заседание “. 

Традиционно покровителите на концепцията съвещания да се организират в историческата постройка на Народното събрание я свързват с духа на парламентаризма.  В началото и на тази сесия се чака да прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Традиционни са и поръчките на парламентарните групи за новия политически сезон и главните им цели.

Справка в съхранените от отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция медийни изявления, част от тематичния списък, обвързван с имуществото на Българска социалистическа партия, демонстрира, че въпросът с преместването на съвещанията на Народното събрание в постройката на някогашния Партиен дом в действителност датира от 1999 година

Темата за постройката на някогашния Партиен дом участва трайно в заглавията на вестниците от 90-те години на предишния век. В тях тя е определяна като „ Бялата къща “, съгласно обява на вестник „ Труд “, бр. 77 от 8 април 1994 година, „ Голямата къща “- в обява на вестник „ Труд “, бр. 65 от 18 март 1992 година под заглавието: „ Депутатите се изнасят от Централен комитет на Българска комунистическа партия “, „ сфинкса “ във публикация на вестник „ Труд “ от 3 април 1999 година в която в надзаглавието четем: „ Институциите се карат кой да владее сфинкса в центъра на София “, „ Жилище на властта “- вестник „ Култура “, бр. 39 от 27 ноември 1991 година

Сценариите за изпозлването на постройката на някогашния Патриен дом от началото на 90-те години включва планове за модернизацията ѝ от хотел на веригата „ Хилтън “ до Национален център за бизнес и просвета, а в битността на постройката се включва пребиваването на Националната художествена изложба, кино и базар за творби на културни дейци.   

Преглед на вестниците от интервала при започване на 90-те години свидетелства за изчерпателен интерес към артефактите от постройката на някогашния Централен комитет на Българската комунистическа партия (БКП). Предмет на интерес в публикациите са както демонтираната звезда – знак на комунизма, отстранена през 1990 година, тайните тунели, свързващи Партийния дом с опустошения в края на 90-те години Мавзолей на Георги Димитров, килимите, персоналното биде и ваната на тогавашния ръководител на Централен комитет на Българска комунистическа партия – Тодор Живков. 

Идеята за ремонт на зала „ Света София “ – някогашната „ Георги Кирков “ и превръщането ѝ от концертна зала в пленарна, е стартирана от Йордан Соколов, ръководител на 37-ото, 38-ото и 39-ото Народно заседание през 1999 г. 

Решението собствеността на някогашния Партиен дом да бъде трансферирана на Народното събрание е взето от Министерския съвет през 1992 година Реално ремонтът на зала „ Св. София “ и превръщането ѝ в пленарна зала се реализира десетилетия по-късно. Десетата сесия на 44-ото Народно заседание е тържествено открита в постройката на Народното събрание на пл. „ Александър Първи “. В началото на съвещанието ръководителят Цвета Караянчева разяснява преместването като дълго обсъждано и мъчно осъществено. 

 „ Чисто прочувствено за множеството от нас бе тъжна раздялата с историческата постройка на Народното събрание от 1884 година, с нейната хубост, невзискателност и липса на пищност, само че актуалната постройка има неоспоримо преимущество, че предлага надалеч повече работна повърхност “, посочи  Цвета Караянчева. 

Не постройките, не тухлите, мраморът или бетонът дефинират качеството на работа на един парламент, а духът на живите, работещи в него хора, акцентира ръководителят на Народното събрание и добави, че в случай че те имат волята да предложат на жителите и данъкоплатците съдържателни диспути и закони, няма да им се постанова да се оправдават, че духовете от предишното са им попречили.

София, 25 май, 1992 година Правителството разиска през днешния ден разнообразни разновидности за потреблението на някогашния Партиен дом в центъра на София. Решено бе специфична експертиза да откри действителните разноски при предлаганите разновидности – потребление на постройката от държавни институции, превръщането и в градски дом или нейното подчинение за стопанска активност. Предвижда се по-късно да се реализира изследване на публичното мнение за бъдещото потребление на постройката. Експертизата ще бъде осъществена от експерти на министерствата на правораздаването, културата, териториалното устройство, жилищната политика и строителството и на Столичната община. 

****

Депутатите ще се настанят в някогашния Партиен дом 

София, 31 август 1992 година Министерският съвет реши през днешния ден да даде безплатно за стопанисване и ръководство на Народното събрание на Република България постройката на някогашния Партиен дом на Централен комитет на Българска комунистическа партия в столицата с наличните в нея канцеларско и друго обзавеждане и съоръжение, движими материални полезности, машините и техническите уреди, като се изключи огромната концертна зала и салона в кулата в западната част на постройката. На Министерство на културата се дават огромната концертна зала/бившата зала „ Георги Кирков “ в Партийния дом и фоайетата, помощните пространства, цялото съоръжение, обзавеждане и техника, както и салонът в кулата на западната част на постройката. 

Главно ръководство на архивите резервира правото на безплатно прилагане на особено оборудваните пространства за предпазване на документи в постройката на някогашния Партиен дом. 

До 30 ноември компания „ Комтекст “ би трябвало да освободи всички пространства, заемани от нейната печатна база на партерния етаж в северния блок на постройката. 

Народното събрание и канцеларията на президента резервират правото си на стопанисване и ръководство на стол-ресторанта, кухнята и обслужващите пространства към тях в сутерена на Северния блок на постройката на бул. " Дондуков " 2. 

Министерство на финансите се задължава до 15 септември 1992 година да обезпечи към бюджета на Народното събрание нужните спомагателни средства за осъществяване на най-неотложните поправки в постройката на някогашния Партиен дом, както и за техническото и настоящото поддържане на постройката за интервала до края на т.г. 

****

Отделни зали за всеки от огромните български художници да има в някогашния Партиен дом, предлага Министерството на културата  

София, 12 април 1994 година Да се отпусне на Националната художествена изложба източното крило на някогашния Партиен дом е предложило Министерството на културата в писмо до парламентарната комисия по просвета, ръководителите на парламентарните групи и до ръководителя на Народното събрание. Отговор обаче към момента няма, въпреки че настояването е от 23 декември 1993 година, по тази причина потърсихме през днешния ден съдействието на средствата за информация, сподели на конференция заместник-министърът на културата Борис Данаилов. 

****

Националната художествена изложба получи желаните пространства в някогашния Партиен дом 

София, 3 ноември 1990 година Служебното държавно управление реши през днешния ден отлаганото цяла година даване на пространства от някогашния Партиен дом за потребностите на Националната художествена изложба. Част от постройката в източния блок, както и депото за предпазване на художествени творби, което е в приземния етаж на постройката, с решение на кабинета от през днешния ден, се дават безплатно за стопанисване на Министерство на културата и за потребностите на Националната художествена изложба.  

****

Замислена е реорганизация на някогашния Партиен дом, Народното събрание ще се мести там 

София, 23 юни 1999 година Председателят на Народното събрание Йордан Соколов е предложил да се реконструира някогашния Партиен дом, където да се реалокира активността на Народното събрание и е получил поддръжката на председателски съвет на Народно събрание. Това господин Соколов сподели при завръщането си през днешния ден от Анкара. 

Реконструкцията може да се стартира евентуално още това лято. Йордан Соколов счита, че средства за този ремонт ще има, тъй като Народното събрание е осъществил обилни икономии в бюджета си и предходната и тази година. 

Основно би трябвало да се преустрои сегашната зала " Света София ", с цел да извършва ролята на пленарна зала. В част от нея ще се разположат местата на депутатите, а в останалата част ще би трябвало да се обособи място за аудитория и публицисти, тъй като залата няма балкони, има единствено няколко ложи. 

Има концепция да се реконструира и фасадата на постройката като се отреже надстройката с кулата, а последният етаж се облече в медна облицовка, сподели господин Соколов. 

Ето по какъв начин е отразена тематиката с модернизацията и инвентаризацията на Партийния дом във вестниците:

Партийното издание вестник „ Дума “, бр. 130, 11 август 1990 година дава право на отговор на Маргарита Михнева във връзка нейн репортаж в „ Актуална антена “.  В текста, оповестен от изданието се показва, че Секретариатът на Централен комитет на Българска комунистическа партия с решение № 648 от 25 юли 1984 година дава единодушие да се извърши проектирането и преустройството на петолъчната звезда на кулата на Партийния дом по сходство на рубинената звезда на Кремъл в Москва.

„ Централен комитет на Българска комунистическа партия дава единодушие петолъчната звезда да се осветява всекидневно “, се акцентира в текста. В него се показва, че звездата била от синтетичен рубин и със забележителна стойност. „ Съветските сътрудници от дружество „ Техноекспортстрой “ категорично са сложили изискване българската петолъчка да бъде по-малка от руската “. 

В-к „ 24 часа “, бр. 230, 27 август 1993 година написа: „ Александър Йорданов влиза в кабинета на М. Балев “.

От 1 септември депутатите стартират да се придвижват в новата парламентарна обител – някогашния Партиен дом. В текста се показва, че главният ремонт почнал през април, е на изчерпване, а предоставените за ремонтните действия пари са в размер на 20 млн.лв. от бюджета на Народно събрание.

Около 70 служащи къртят, мажат, чистят, възобновяват покрива и възвръщат опожареното. До края на август някогашната зала „ Георги Кирков “ би трябвало да бъде освободена от разположените там кино и базар, с цел да стартира преустройството ѝ в заседателна зала. 

В същата публикация, четем в подзаглавие в курсив: „ Изчезнала е даже ваната от персоналната баня на Тодор Живков “, изнесена оттова по разпореждане на Петър Младенов. Трябвало да се подменят всички акумулатори и към една четвърт от санитарната керамика. Депутатите ще продължат да се хранят в стола на президентството, защото ресторантът на някогашния Централен комитет на " Московска " бил реституиран. Бюфет от 100 места ще утолява депутатския апетит в новата постройка. Той ще е три пъти по-голям от този в остарялата постройка, само че евентуално ще е много обитаем, написа изданието.

Засега са заличени партийните знаци вътре в постройката. Национален конкурс за оформянето на фасадата ще има през есента. Поставката на рубиновата звезда, дулото на върха на постройката и скулпторната комбинация със знамената евентуално ще бъдат отстранени, се показва в текста. 

В-к „ Демокрация “, бр. 74, 27 март 1992 година четем заглавие: " Чували злато в някогашния Партиен дом "

При инвентаризацията на хранилища в някогашния Партиен дом бяха открити позлатените обшивки на пиедестала на звездата. Те са били в няколко запечатани чувала. Описите и спецификацията по отношение на звездата Българска социалистическа партия завеща на страната в към петдесетина папки. О документите е видно, че за „ облагородяването “ в жълто на партийния връх а били нужни към два кг злато (1,930 кг). Те са били поръчани от Съюз на съветските социалистически републики през 1986 година Поръчката е направена не от името на Българска комунистическа партия, а от името на Народна Република България. По-нататък в материала четем, че специалист златар е открил тестът на скъпия метал – 14 карата и за ориста на алената звезда. Червената звезда, която преди време отлетя в незнайна посока, също „ гнезди “ в прилежащ склад в постройката. Специална комисия от Монетния двор ще оцени и ще откри приложение на партийните златни и рубинени отломъци, написа изданието.   

В-к „ Труд “, бр. 65, 18 март 1992 година е поместено заглавието: „ Бившият Партиен дом става дом на националните избраници “, а в надзаглавие е записано: „ Бидето на Тато се употребява от чистачките на Народното събрание “. 

В-к „ 24 часа “, бр. 92, 7 април 1993 г.  „ Безопасен тунел сред Народното събрание и хотел „ София “ предлага план “ - „ Партийният дом да стане „ Хилтън “ 

В-к „ Демокрация “ бр. 204, 2 ноември 1993 година „ Работният комплекс на Генералния – взор от близко “

От понеделник стартира настаняването на парламентарните групи в ремонтираните пространства на някогашния Партиен дом. Вече са подготвени да ги посрещнат третият и четвъртият етаж на Голямата къща. Вчера наш екип надникна в служебните палати на Генералния на втория етаж.  

Във вестник „ Стандарт News “, бр. 224, 16 април 1993 година е поместено фолио със заглавие: „ Парламентът се преселва в Партийния дом “, в надзаглавие е записано: „ Български депутати заемат кабинети на експартийни величия “

В-к „ Демокрация “ бр. 21, 26 януари 1994 година предизвестява: " Кино „ Света София е пред закриване "

Парламентът дефинитивно влиза във притежание на някогашния Партиен дом. До 1 февруари би трябвало да завърши инвентаризацията на някогашния Партиен дом и парламентарната администрация ще се разпорежда оттук насетне с цялата постройка. В публикацията се напомня, че с решение от Беровия кабинет от 9 април 1993 година цялата сграда бе дадена на Народното събрание. 

В-к „ Труд “, бр. 77, 8 април 1994 година „ Депутатите се изнасят от Централен комитет на Българска комунистическа партия “, а в полето с надзаглавие се показва: „ Парламентът се сети за икономии, откакто се заприказва за избори “.   

Парламентът да се откаже от някогашния Партиен дом в центъра на столицата, ще предложи бюджетно-финансовата комисия в пленарна зала. Причината е неналичието на средства за поддържането на голямата постройка на някогашния Централен комитет на Българска комунистическа партия с над 43 декара разгърната повърхност, в които са ситуирани към 550 пространства, съобщи през вчерашния ден Венцеслав Димитров, началник на комисията. 

В-к „ Демокрация “, бр. 80, 12 април 1994 година написа: „ Светият кръст гони дявола от някогашния Партиен дом “. По-нататък от текста излиза наяве, че по решение на депутатите Комисията по вероизповеданията е влезнала в нов дом – някогашния партиен. 

„ За нас дефинираха ъгловото помещение на четвъртия етаж. От нощес на прозореца засия и двуметровия кръст, който се вижда от двореца и от целия площад „ Демокрация “, похвали се архиепископ Христофор Събев, ръководител на комисията. 

В-к „ Стандарт “, бр. 1027, 25 юли 1995 година написа: „ Бившият партиен дом влиза в ремонт “. Народното събрание ще прави ремонт на някогашния Партиен дом през лятото. Реконструкцията в южното и северното крило ще глътне 400 хиляди лева от парламентарния бюджет. 

В-к „ Демокрация “, бр. 218, 14 октомври 1996 година написа за размера на депутатското кресло. Заглавието е: „ По-широко ще е депутатското кресло “. Става ясно, че новите депутатски места в бъдещата пленарна зала на „ Батенберг “ ще са по 75 сантиметра, с формата на тялото, а редовете ще са метър и половина един от различен. Депутатските екстри са част от проекта за преустрояване на зала „ Св. София “ в някогашния партиен дом, написа изданието. В текста се показва, че след реконструкцията на зала „ Св. София “ ще стартира главен ремонт и на сегашната постройка на Народното събрание. Тепърва ще се взема решение дали тя остане единствено за тържествени случаи, или ще бъде превърната в музей. 

В-к „ Българска войска “, бр. 15069 от 13 април 2001 г. 

Строят пленарна зала в някогашния Партиен дом.  Модерна зала за пленарни съвещания и необятен гараж под нея ще бъдат построени във вътрешния двор на някогашния партиен дом в столицата, който в този момент се стопанисва от Народното събрание. Така ще се облекчи значително работата на идващото 39-о Народно заседание, сподели ръководителят на Народното събрание Йордан Соколов през вчерашния ден. 

С новото строителство ще се сътвори улеснение за работа на депутатите, тъй като на едно място ще се намират кабинетите им, пленарната зала и работните зали на комисиите, ще има място и за чиновниците на Народното събрание, стана ясно от думите на Соколов. 

През 2000 година Народното събрание икономисал над 3,52 млн. лева Това било станало, тъй като не е построен плануваният съвременен ресторант в постройката на някогашния Партиен дом. 

Интересът към депутатските кресла, трапезария и артефактите от епохата на комунизма като партийната звезда –заемат централно място десетилетия. 

В-к " 24 часа ", 4 октомври 2010 година написа: „ Нашата петолъчка по-модерна от кремълската звезда “, в подзаглавие е конкретизирано: „ В София се пази остарялата, новата е станала на скрап “. Посочва се още, че към оборудването е имало комплицирана поддържаща техника, с цел да бъде петолъчката почиствана и да не изгасва в никакъв случай – система от вентилация срещу обледяване, калорифер, елнагреватели  и др. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР