ЕС започва официална процедура срещу TikTok на фона на опасения

...
ЕС започва официална процедура срещу TikTok на фона на опасения
Коментари Харесай

ЕС започва официално разследване на TikTok във връзка с възможни нарушения на онлайн съдържанието

Европейски Съюз стартира публична процедура против TikTok на фона на опасения по отношение на сигурността на децата и прозрачността на данните

Емил Василев 15:23 | 19.02.2024 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 16:31 | 15.02.2024

На дъното на Балтийско море откриха великански структури на възраст 10 000 години

IT НовиниДаниел Десподов - 10:48 | 17.02.2024

За първи път в историята учените в действително време следиха придвижването на електроните във водата

IT НовиниДаниел Десподов - 16:25 | 12.02.2024

Най-неочаквано вълците-мутанти покрай Чернобил са развили резистентност против рака

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Европейската комисия (ЕК) предприе решителна стъпка в следствието на сходството на TikTok със Закона за цифровите услуги (DSA). Това e резултат от възходящите опасения по отношение на сигурността на децата.

Както първо заяви Ройтерс, Европейска комисия е почнала публична процедура за следствие на евентуалните нарушавания на известното приложение за къси видеоклипове. Става дума за нарушавания във връзка с отбраната на децата, прозрачността на рекламата, достъпа до данни за откриватели и ръководството на пристрастяващия дизайн и нездравословното наличие.

На TikTok може да му бъдат наложени санкции в размер до 6% от световния оборот. Ако се откри, че платформата е нарушила отговорностите си по DSA.

Според Комисията, в границите на следствието ще бъдат прегледани разнообразни въпроси. Включително успеваемостта на ограниченията на TikTok за оценка и понижаване на систематичните опасности, подбудени от нейните алгоритмични системи.

Платформата, която закупи голяма известност измежду по-младите демографски групи ще бъде тествана и за нейната успеваемост при предотвратяването на поведенчески зависимости.

Освен това Комисията ще изследва напъните на TikTok за обезпечаване на високо равнище на цялост на персоналния живот, сигурност и сигурност за малолетните. По-специално настройките за цялост на персоналния живот по дифолт и действието на системите за препоръчване. Ще бъдат прегледани също по този начин прозрачността на рекламните практики и достъпността на данните за откриватели.

Този ход е част от по-широките старания на Европейския съюз да контролира онлайн платформите и да пази потребителите. Особено децата от евентуални вреди. През април 2023 гoдина TikTok, дружно с няколко други огромни онлайн платформи, беше избрана от DSA като доста огромна онлайн платформа (Very Large Online Platform – VLOP). Това я подложи на строги условия.

DSA задължава тези платформи да обезпечат бистрота на логаритмите си, като в същото време дават на потребителите по-голям надзор върху техните данни. Включително благоприятни условия за отричане от системите за препоръчване, което улеснява докладването на нелегално наличие.

Както съобщихме, от 17 февруари DSA се ползва за всички онлайн платформи, работещи в Европейски Съюз.

С това се слага началото на нова епоха на контролиране на интернет, ориентирана към повишение на цифровата сигурност и отчетност. Само „ дребните “ услуги с по-малко от 50 чиновници и годишен оборот под 10 милиона евро са освободени от DSA.

Въпреки, че TikTok към момента не е дала отговор обществено на формалното произвеждане на Комисията, следствието акцентира възходящия регулаторен напън върху софтуерните компании вследствие на възходящата угриженост за онлайн вредите, дезинформацията и нарушаванията на неприкосновеността на персоналния живот.

Следващите стъпки на Комисията ще бъдат събиране на спомагателни доказателства, осъществяване на изявленията и евентуално налагане на краткотрайни ограничения или решения за неспазване на условията. Продължителността на следствието обаче не е известна. Тя зависи от редица фактори, в това число сложността на случая и съдействието на TikTok.

Предвид голямото въздействие на TikTok върху милиони консуматори, изключително младежи, следствието на Комисията може да има далечни последствия за световните стандарти за онлайн сигурност и регулаторните рамки.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР