ЕС задейства спешно Директивата за предоставяне на временна закрила за

...
ЕС задейства спешно Директивата за предоставяне на временна закрила за
Коментари Харесай

Елена Йончева: ЕС предоставя спешно на бежанците от Украйна временна закрила


Европейски Съюз задейства незабавно Директивата за даване на краткотрайна протекция за бежанците от Украйна. Това значи, че всички жители на страната, както и тези, които обитават законно там и не могат да се върнат в страните си на генезис, както и техните фамилии, ще получат по ускорена процедура право да учат, да употребяват здравни и обществени грижи, да работят в която и да е страна членка. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за предаването „ Брюксел 1 “ на Милена Милотинова по тв Bulgaria ON AIR.

Тази инструкция се задейства за първи път, акцентира евродепутатката. Това еизвънредна мярка за даване на незабавна протекция на разселени лица от страни отвън Европейски Съюз.Този статут, да вземем за пример,ще разреши на работодателите в България да наемат украински жители.

Временната протекция ще е за период от една година, като може да бъде продължена два пъти с по шест месеца. Директивата не задължава бежанците да останат на територията на страната членка, на която са пристигнали в началото. От началото на войната, в България са влезнали близо 25 000 украински жители. Общо над 1 млн. души са напуснали Украйна от 24 февруари до момента.

С нападението над суверенна страна Владимир Путин позволи историческа неточност. Това е покруса както за украинския народ, по този начин и за съветския народ, разяснява Елена Йончева. Тя означи още, че и от геополитическа позиция, войната ще е нездравословна за Европа, тъй като изолацията на Русия ще я тласне към Китай – блок, с който ще би трябвало да се откри метод да се взаимодейства. Голямата заплаха в този момент обаче е спорът да излезе отвън границите на Украйна, да се разпростре към прилежащите страни членки на Европейски Съюз, съгласно нея.

Елена Йончева обърна внимание на последната конференция на президента на Украйна Володимир Зеленски. Той показа, че в диалог с полския си сътрудник Анджей Дуда е изискал военни самолети. По думите му, президентът Дуда е декларирал, че Вашингтон не е склонен. Това самопризнание може да се одобри като битие на самобитни „ червени линии “, контрактувани сред Москва и Вашингтон до каква степен да се разгръща тази война, разяснява Елена Йончева.

В няколко свои изказвания от последните дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насочва ясно обръщение, че организацията не води война с Русия. НАТО към този момент отклонява и настояването на Володимир Зеленски да се затвори небето над Украйна.

Не е допустимо да се реализира трайно спокойно решение по боен път, сподели още Елена Йончева. В случай че се помогне с въоръжение на Украйна, има заплаха да се стигне до афганизация на спора, съгласно нея. Тя напомни, че българските евродепутати социалисти не поддържаха текстовете от резолюцията на Европейския парламент за Русия, в които се упорства за увеличение и ускорение на износа на оръжие и военно съоръжение за Украйна.

Те не гласоподаваха и за предложенията за ограничение на вноса на петрол и газ, както и за преустановяване на съдействието с Русия в нуклеарната област, защото това би затруднило работата на АЕЦ „ Козлодуй “ във време, в което тя е основна за енергийния баланс на България.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР