ЕС трябва да започне незабавни преговори със Северна Македония и

...
ЕС трябва да започне незабавни преговори със Северна Македония и
Коментари Харесай

Борел иска незабавни преговори със Скопие и Тирана

ЕС би трябвало да стартира незабавни договаряния със Северна Македония и Албания.

Това съобщи висшият представител за външната политика Жозеп Борел в края на Съвет " Външни работи " в Брюксел.

В него взе участие и българската външна министърка Теодора Генчовска.

„ Натиск има и в този момент той продължава, само че позицията на България е ясна. Очакваме Северна Македония сда извършва Договора (за другарство с България – б.р.) и да подсигурява включването на българите в преамбюла на конституцията си “, сподели тя пред български публицисти.

Западните Балкани бе една от основните тематики на Съвета. Станало е дума за района, а не за разширението, посочи Генчовска.

„ Целият развой през цялото време е основан на лични заслуги на Северна Македония и по никакъв метод не се обвързва с дати “, отговори министърката на въпрос на Клуб Z.

Помолихмве я да разяснява изявлението на брюкселски дипломати от предходната седмица, съгласно което висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел избира междуправителствената конференция със Северна Македония и Албания да стартира преди срещата на върха на Съюза на 23-24 юни.

Генчовска е имала следващ диалог със скопския си сътрудник Буяр Османи. Външните министри от Западните Балкани също са на Съвета в Брюксел.

„ Винаги му споделям, че чакаме от Скопие съответни дейности. Той ми дава отговор, че обмислят някакви съответни оферти. Предполаггам, че те ще бъдат формализирани и към външното министерство “, сподели българската министърка.

Тя бе безапелационна, че е наложително да се съблюдава и Договорът, и да се запишат българите в конституцията. Само едното не е задоволително.

Посещението на еврокомисаря по разширението Оливер Вархей в София на 21 май не е обвързвано с натиска върху България, сподели Генчовска в отговор на въпрос. От наша страна обаче евентуално ще му обяснят позицията на страната ни, какво чакаме от преговорния развой и какви гаранции желаеме да бъдат вкарани в преговорната рамка.

„ Официалната позиция е една. Няма по какъв начин България да има две външни политики “, акцентира Генчовска.

Иначе България е съгласна договарянията с Албания да стартират, защото няма никакви забележки към тази страна.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР