ЕС ще се стреми към глобално премахване на изкопаемите горива

...
ЕС ще се стреми към глобално премахване на изкопаемите горива
Коментари Харесай

Европейският съюз ще търси виртуално премахване на изкопаемите горива на COP28

Европейски Съюз ще се стреми към световно унищожаване на изкопаемите горива и потреблението им да доближи своя пик през това десетилетие, съгласно общата позиция на държавите-членки, призната единомислещо късно в понеделник.

На договарянията за климата на COP28 на Организация на обединените нации през ноември блокът също по този начин ще призове за унищожаване „ допустимо най-скоро “ на дотациите за изкопаеми горива, които не служат за битка с енергийната беднотия или за обезпечаване на „ обективен преход “ – само че без да дефинира краен период, както се надяваха неправителствените организации.

„ (Европейският) съвет акцентира, че преходът към неутрална във връзка с климата стопанска система ще изисква световно унищожаване на изкопаемите горива без понижаване на излъчванията и пик в тяхното ползване през това десетилетие “, се споделя в публикувано изказване след срещата на министрите на околната среда на Европейски Съюз.

В същото време 27-те европейски народи ще се застъпят за „ значимото енергийният бранш да бъде най-вече свободен от изкопаеми горива доста преди 2050 година “, формула, изразена този път без споменаването на „ неотслабена ".

Министрите на Европейски Съюз, които се срещнаха в Люксембург, се сблъскаха яростно по отношение на включването на думата в мандата за договаряния на новия еврокомисар по въпросите на климата Вопке Хоекстра, който ще ги съставлява на COP28 в Дубай от 30 ноември до 12 декември.

Брюксел се стреми да утрои количеството употребена световна възобновима сила до края на това десетилетие и да удвои енергийната успеваемост в сходство с задачите на председателството на COP28.

Европейски Съюз към този момент си е сложил небосвод до 2050 година за унищожаване на „ неотслабващото " изкопаеми горива -- което значи тези, които разчитат на въглища, петрол и газ, които нямат механизми за хващане или предпазване на въглерод.

Очаква се въпросът да бъде яростен на конференцията на Организация на обединените нации за климата в Дубай и беше предмет на под напрежение спор сред страните от Европейски Съюз.

Заедно с неправителствени организации, някои държавни управления желаеха етикетът „ неотслабен “ да бъде отдръпнат или да имат строги условия, свързани с потреблението на технологии за хващане на въглерод, с цел да се предотврати потреблението им като опрощение за продължаващото изгаряне на изкопаеми горива.

" Няма опция за понижаване на излъчванията на всички места ", сподели Хоекстра.

" Някои браншове обаче са извънредно сложни за понижаване " и по този метод технологията за хващане на въглерод е нужна " като част от цялостното пространство за решения ", сподели той.

Френският министър на енергийния преход Агнес Пание-Рунашер назова такава технология „ представляваща интерес “, само че добави, че тя би трябвало да бъде непокътната за браншове, които не са в положение по различен метод да се декарбонизират.

В последна сметка терминът „ неотслабена “ беше се резервира в контрактувания текст, само че към този момент не се загатва във формулировката на дълготрайната цел за енергиен бранш, най-вече свободен от изкопаеми горива „ доста преди 2050 година “.

„ Движеща мощ “ за промяна 

В близко бъдеще технологиите за хващане на въглерод „ би трябвало да бъдат обвързани с тези браншове, където ще бъде мъчно да се ангажират с декарбонизация, където е мъчно да се откажат от изкопаеми горива за част от промишления развой “, изясни министърът на екологичния преход на Испания Тереза ​​Рибера, чиято страна ръководи срещата в Люксембург.

„ Дългосрочната цел е изкопаемите горива да бъдат отстранени последователно от нашия енергиен микс, до момента в който се опитвахме да насърчим декарбонизацията “, сподели тя.

На COP28 доста страни ще упорстват за обезпечи невиждан ангажимент за отдалечаване от „ неотслабените “ изкопаеми горива.

Но световен ангажимент за цялостно унищожаване на изкопаемите горива би бил „ доста комплициран “, сподели Хоекстра.

И когато става дума за съглашение, което би трябвало да бъде взето от страните-членки на Организация на обединените нации, „ нужни са 192 за танго “, сподели той.

Европейски Съюз също по този начин приканва за „ блян към изцяло или най-вече декарбонизирана световна енергийна система през 2030 година “.

Блокът също прикани за световни дейности за утрояване на инсталирания възобновим енергиен потенциал до 2030 година, както и удвояване на енергийната успеваемост, в сходство с пътната карта на президента на COP28.

Европейците също разискаха дали да запазят в Дубай своята законово открита цел за 55-процентно понижение на парниковите газове в блока до 2030 година или 57-те %, които той би трябвало да доближи де факто според към този момент признатите политики.

Съобщение от 57 % би засилило упоритостта на Европа да бъде световен водач в битката с изменението на климата, сподели заместник-председателят на Европейската комисия Президентът Марош Шефчович и други длъжностни лица.

В последна сметка те просто актуализираха подаването си, с цел да посочат, че блокът се стреми да понижи своите излъчвания „ с минимум 55 % до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година “.

 „ Беше доста значимо е, че ние настоявахме за фактическия резултат от това, което правехме “, сподели Рибера.

С образеца си „ Европейски Съюз е движеща мощ за смяна “, сподели тя.

Блокът също по този начин ще призове за подсилване на съществуващото финансиране договорености, посочени в COP27, за компенсиране на по-бедните страни, защото минават към по-екологично произвеждане и потребление на сила.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР